La CNMV aixeca la suspensió a Naturgy, que ja negocia amb Taqa

L'organisme havia decidit anul·lar la cotització de l'energètica fins no tenir informació rellevant del seu potencial inversor, després d'un gran repunt a la Borsa

Francisco Reynés, president executiu de Naturgy | Cedida Francisco Reynés, president executiu de Naturgy | Cedida

Polèmica a la Borsa. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès durant unes hores la cotització borsària de Naturgy després que la companyia gasística hagués repuntat fins a un 7% les seves accions al mercat. El regulador ha pres la decisió amb efectes immediats pocs minuts després de les nou del matí, l'endemà que Criteria Caixa confirmés converses "preliminars" amb un "potencial grup inversor" que manifestava estar en contacte amb alguns dels accionistes de referència de l'energètica. Dues hores més tard, ha aixecat la suspensió en conèixer la identitat d'aquest interessat, la companyia emiratiana Abu Dhabi National Energy Company (Taqa).

Més info: Naturgy es dispara gairebé un 4% a borsa davant la possible entrada de nous inversors

La CNMV ha decidit suspendre la cotització de Naturgy en considerar que mancava "informació rellevant" sobre el possible comprador, donat que a primera hora del matí els títols de l'empresa energètica s'estaven venent a 21,80 euros. L'augment va començar a primera hora del dilluns, quan Criteria va admetre que estaven oberts a afegir nous inversors amb l'objectiu de blindar el control de la companyia. Aleshores ja es va parlar de converses en fase "molt inicial" amb un grup d'Abu Dhabi, tot i que no es va detallar cap més informació.

Un comunicat de Taqa, clau

Tot seguit a la suspensió, Taqa ha anunciat públicament que manté obertes converses Criteria per un "possible pacte de cooperació en relació amb Naturgy". Paral·lelament, la companyia també ha confirmat que és la firma que està negociant amb els fons CVC i GIP per l'adquisició de les seves accions a l'empresa energètica, tal com havia avançat Criteria. "Si l'adquisició es produís, s'hauria de formular una OPA per la totalitat del capital de Naturgy", ha explicat Taqa en un comunicat. Tot i això, ha matisat que ara per ara "no s'ha assolit cap acord" ni amb Criteria Caixa ni amb CVC i GIP i que "no hi ha cap garantia" ni "certesa" que s'hi arribi.

Minuts més tard del comunicat de Taqa, la CNMV ha decidit aixecar la suspensió de Naturgy, ja que ha valorat com a informació rellevant el comunicat de Taqa. Cal recordar que Naturgy es tracta d'una empresa estratègica pel govern espanyol. Tot i que les converses encara es troben a un punt embrionari, el valor de les participacions dels fons CVC i GIP supera els 8.000 milions d'euros, de forma que operacions d'aquesta dimensió haurien de ser aprovades de forma definitiva per l'executiu estatal.

Més informació
Naturgy, primera empresa de l'Ibex que obté la certificació 'Great Place to Work'
Smil: "La transició energètica haurà de tenir en compte una solució diferent per a cada ús final"
Avui et destaquem
El més llegit