• Empresa
  • Colonial es manté a l’expectativa del pla de Junts i PSOE per facilitar el retorn de les empreses

Colonial es manté a l’expectativa del pla de Junts i PSOE per facilitar el retorn de les empreses

El grup immobiliari ha tancat el tercer trimestre de l’any amb unes pèrdues de 299 milions d’euros

Juan José Bruguera, durant l'acte de presentació de resultats de Colonial | Europa Press - David Zorrakino
Juan José Bruguera, durant l'acte de presentació de resultats de Colonial | Europa Press - David Zorrakino
Barcelona
09 de Novembre de 2023
Act. 05 de Desembre de 2023

“Quan surti el pla ja ens ho mirarem atentament”, amb aquestes paraules Juan José Bruguera ha definit el posicionament de Colonial sobre la voluntat de Junts i PSOE, recollida dins del pacte per garantir la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, d’impulsar un pla per facilitar el retorn de les empreses a Catalunya. L’octubre del 2017, Colonial va aprovar el trasllat de la seu social a Madrid per la situació política derivada del Procés. El grup ha tancat el tercer trimestre amb unes pèrdues de 299 milions d’euros, situació atribuïda, segons Colonial, a la revalorització dels actius immobiliaris.

 

El capítol d’ingressos s’ha enfilat fins als 279 milions i en l’àmbit dels guanys, l’empresa ha obtingut un benefici net de 129 milions d’euros (+8% interanual). “Hem experimentat un comportament operatiu impecable”, ha mantingut Bruguera, durant una trobada amb els mitjans de comunicació aquest dijous a la tarda. Fins al setembre, Colonial ha signat contractes de lloguer sobre un total de 113.000 metres quadrats, una davallada d’un 17% en comparació amb el mateix període de l’any passat. “Valorem molt positivament que els ingressos hagin crescut en un entorn on Colonial continua amb el programa de desinversions”, afirma Pere Viñolas. En aquest sentit, la companyia ja acumula 600 milions d’euros de tot el procés per treure del damunt actius. “Utilitzarem els recursos per atendre inversions ordinàries i enfortir la nostra salut financera”, ha descrit el conseller delegat. Tal com recullen les dades publicades a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, l’ebitda arriba als 232 milions d’euros (+13%). 

El lideratge de París i Madrid

París i Madrid mantenen la condició de principals mercats per Colonial, amb una ocupació “històrica” del 100% a la ciutat francesa i un 97% a la capital espanyola. Barcelona queda per darrere amb un paper més secundari, una ocupació d’un 86%. L’activitat del 22@ salva els mobles de Barcelona i per minimitzar la distància amb altres ciutats, Viñolas assegura que a tot el continent europeu “es poden veure comportaments diferenciats entre els centres de les ciutats i les ubicacions perifèriques”. Concretament, als centres de les ciutats, la desocupació no arriba al 2%, xifra que s’eleva fins al 10% als àmbits metropolitans. 

 

A Madrid, Colonial té un mercat de 53.761 metres quadrats, dels quals un 78% corresponen a renovacions. Amb una certa ironia, el conseller delegat ha reconegut que malgrat el paper de les oficines, “cada cop és més qüestionat”, la demanda no para de créixer. Tornant al negoci de Barcelona, de nou amb una voluntat de relativitzar qualsevol hipotètic endarreriment a la capital catalana, Pere Viñolas puntualitza que “es tracta d’una àrea de negoci que només representa un 10% de la cartera general de Colonial”. A finals del mes de juny, la filial de Colonial va tancar una línia de crèdit de 835 milions d’euros, vinculada a una sèrie d’indicadors de rendiment ESG. El procediment ha estat tutelat per un grup d’entitats bancàries, liderades per CaixaBank i BNP Paribas. Aquest últim exerceix la figura de banc coordinador i banc agent.