Recauran els costos econòmics del coronavirus en els treballadors?

La IAC avisa que el confinament "en cap cas" hauria de suposar un perjudici de sou, cotització o dies de baixa

Coronavirus i efectes econòmics. | EP Coronavirus i efectes econòmics. | EP

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) ha reclamat aquest dilluns que els costos econòmics de la crisi del covid-19 no recaiguin en la classe treballadora. En un comunicat, la IAC ha dit que "en cap cas una persona treballadora ha de rebre cap tipus de perjudici" per un confinament per possible coronavirus, "ni salarial, ni de cotització, ni de comptabilització de dies de baixa" perquè es tracta d'una mesura preventiva. A més, també rebutja que hi hagi un nou "espoli de les caixes de la seguretat social", i reclama que en el cas de confinaments de persones en atur "s'aturi el rellotge del temps a l'atur sense perjudici econòmic de la persona".

IAC: "En cap cas una persona treballadora ha de rebre cap tipus de perjudici"

El sindicat assegura que les mesures preventives fetes fins ara "han estat suficients" i en alguns casos "ridícules". "S'ha d'entendre que les responsabilitats econòmiques s'han de repercutir sobre qui les té, i no sobre la classe treballadora, que no té, no ha tingut ni segurament tindrà cap responsabilitat al respecte", afirma la IAC.

Segons la Intersindical Alternativa de Catalunya, les baixes per incapacitat laboral transitòria pel covid-19 "han de rebre el tractament d'accident laboral" perquè "és evident que no és una malaltia que puguis portar de casa, ni una malaltia comuna". "Les mesures preventives de les empreses han estat i són insuficients, i són les mútues qui n'han d'assumir la responsabilitat i els costos", destaca la IAC.

Més info: El preu del coronavirus

Alhora, el sindicat demana la intervenció "immediata per aplicar mesures de contenció epidèmica, tant des dels àmbits sanitaris com els de seguretat i salut de les empreses". En aquest sentit, reclama extremar les mesures per les embarassades i les lactants, i protegir especialment el personal sanitari, educatiu, de formació i atenció pública.

Més informació
L'Ibex 35 es desploma més d'un 7% pel coronavirus i la guerra del petroli
Avui et destaquem
El més llegit