Crit de socors de la indústria pel preu de l'energia

L'augment de preus de l'energia posa en risc la viabilitat de part de la indústria catalana

Què cal fer per reindustrialitzar Catalunya? | iStock Què cal fer per reindustrialitzar Catalunya? | iStock

"Cada dia ens arriben moltes empreses amb una petició d'auxili perquè els preus actuals de l'energia són inassumibles pel model de negoci de moltes indústries". És l'impacte en el teixit industrial català que està tenint la crisi energètica i l'augment de preus que posat de manifest de Lluís Juncà, director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat.

Una situació que s'ha abordat en la trobada Solucions d'Indústria 4.0 per l'ús eficient de l'energia, organitzada per ACCIÓ i la Fundació per la Indústria dins d'un programa de jornades sobre la indústria 4.0. "La competitivitat de les empreses passa per adaptar-se a la indústria 4.0, però encara són moltes les pimes industrials que tenen pendent fer-ho", ha alertat Esteve Gené, president de Fundació per la Indústria.

En aquest sentit, s'ha posat de manifest com les solucions tecnològiques són els grans aliats per avançar en l'eficiència energètica i la sostenibilitat, dos pilars per poder sobreviure a l'increment de preus.

El gran repte de l'energia

En aquesta primera trobada s'ha afrontat la problemàtica de l'increment del preu de l'energia, així com la necessitat d'una transformació cap a les renovables. Una feina, com ha reconegut el mateix Lluís Juncà, que no s'ha fet: "Durant l'última dècada no hem fet els deures i ara ens trobem en una situació d'urgència. Si haguéssim fet els deures, els reptes no serien tan dramàtics com seran". El context actual obliga a una transició sense demora.

Lluís Juncà: "La implantació d'energia renovable en deu anys ha estat pràcticament de zero"

"La implantació d'energia renovable en deu anys ha estat pràcticament de zero, el context ens ha agafat a pas canviat", ha reconegut Juncà, que albira uns mesos" complicats".

Energia renovable, una necessitat

Joan Ramon Morante, director de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, ha titllat els reptes com a "enormes": l'electrificació a través d'energies renovables ha de passar del 38 al 74% de cara el 2030. Una situació que a Catalunya és encara més "dramàtica", ja que es parteix d'un 16%.

I fer aquest pas per les empreses pot suposar la diferència entre la supervivència o la mort. La clau, ha detallat Morante, és que la indústria faci una aposta decidida per l'energia renovable. Però, prioritzant sempre, una energia creada a la mateixa fàbrica i destinada a la pròpia activitat. Per exemple, amb plaques solars a les cobertes. Si no, transportar l'energia d'altres punts, encara que sigui renovable, té un cost més elevat.

Energia intel·ligent

Els tres fonaments de la indústria han de ser l'eficiència energètica, la neutralitat climàtica i la sostenibilitat. Per afrontar-ho, Morante ha dibuixat quina ha de ser l'estratègia d'una empresa: disposar d'una política energètica, una auditoria per detectar el que es pot fer i, finalment, introduir l'energia renovable. I, per tot plegat, la tecnologia és el gran aliat. Un exemple és la xarxa elèctrica intel·ligent, que inclou un seguit de mesures d'energia i de gestió amb dispositius intel·ligents que poden controlar la producció i distribució energètica.

Transformar la indústria

Per tal de visualitzar com es pot millorar l'eficiència de la indústria, la Fundació per la Indústria ha donat espai a diferents empreses emergents i consolidades per explicar les seves transformacions. Dos exemples de com la indústria 4.0 i les noves tecnologies poden reduir costos, millorar l'eficiència d'un negoci i ajudar a la viabilitat.

És el cas d'AEInnova, una empresa que ha desenvolupat una tecnologia que permet capturar l'escalfor residual d'una planta (de tubs que transporten vapor, de màquines que funcionen a alta temperatura...) i convertir-la en energia. Aquesta energia es pot utilitzar després per diferents usos, com pot ser la climatització, reduint així el consum.

Però una de les aportacions d'AEInnova és aprofitar aquesta energia per alimentar els sensors que monitoritzen les màquines d'una indústria i que són la base de la indústria 4.0. És a dir, el sensor que controla i informa en temps real del comportament d'una màquina es podia instal·lar a través de cablejat (molt car i complex) o sense fil (més barat, però necessiten bateries de liti i més recanvis).

David Comellas: "La bateria de liti suposa un greu problema"

"La bateria de liti suposa un greu problema: s'ha de substituir cada cert temps i és un cost afegit i és un factor fonamental de contaminació", ha explicat David Comellas, director general de l'empresa. Així, se'ls va ocórrer deixar de banda les bateries de liti i utilitzar solucions termoelèctriques fent servir l'escalfor que es genera en determinats elements d'una planta.

I aquí és on entra el Grup Gomà-Camps, que a través del seu programa d'innovació oberta van oferir a AEInnova provar els seus prototips a la seva fàbrica. Una col·laboració imprescindible per l'evolució tecnològica de la indústria catalana.

La predicció, element fonamental

Un cas similar al del Grup Saltó amb Tecmant, que ha creat una plataforma per la gestió d'operacions de forma intel·ligent. "El que ens permet és poder orientar-nos al manteniment proactiu", detalla David Quintana, director tècnic de la companyia.

A través de recollir i analitzar la informació en temps real de la maquinària, és possible preveure i anticipar-se a qualsevol fallada, reduint així les aturades i reduint costos futurs de manteniments i noves inversions. "Si pots connectar, mesurar i monitorar és quan pots treure informació i actuar", resumeix Jordi Cabau, CTO de Grup Saltó.

Avui et destaquem
El més llegit