• Empresa
  • D'instal·lar les cuines d'El Bulli a presentar concurs de creditors

D'instal·lar les cuines d'El Bulli a presentar concurs de creditors

L'empresa Garcia & Casademont opta per fer suspensió de pagaments com a única sortida per no deixar perdre un negoci de més de 30 anys

    L'empresa de cuines Garcia & Casademon, amb un deute de 2 milions, presenta concurs de creditors
    L'empresa de cuines Garcia & Casademon, amb un deute de 2 milions, presenta concurs de creditors
    Xavier Pi (ACN)
    14 de Novembre de 2014
    De les seves instal·lacions n'han sortit les cuines que han equipat els millors restaurants dels rànquings gastronòmics. El Celler de Can Roca, el Sant Pau de Carme Ruscalleda, l'Àbac de Barcelona, el desaparegut Bulli de Ferran Adrià i fins a una quarantena d'estrelles Michelin formen part de la llista de clients de l'empresa Garcia & Casademont. Ara, però, arrossegada per la crisi, la companyia de cuines s'ha vist forçada a presentar concurs de creditors.

    La firma, amb seu a Figueres, arrossega un deute de dos milions d'euros amb bancs i proveïdors. Sobretot arran de la inversió per unes noves naus ara fa deu anys. El director general, JoaquimCasademont, argumenta que el concurs ha estat l'única opció, després de veure com les seves vendes queien cada cop més, però que la intenció és sortir-se'n.

    L'empresa va néixer el 1979 i, en un primer moment, comercialitzava màquines de gel i cafè per a bars i restaurants. Deu anys més tard, la firma va decidir especialitzar-se a fabricarcuines per a restaurants (sobretot, de gamma alta). El Motel de Figueres va ser el seu primer client i, a partir d'aquí, va començar tota l'estela de grans xefs que van apostar per la firma de Figueres a l'hora d'equipar les cuines dels seus restaurants. Molts d'ells, no només amb un una, sinó també amb dues -o fins i tot tres- estrelles Michelin.



    De les seves naus n'han sortit les cuines que s'han instal·lat a restaurantsguardonats per la prestigiosa guia com el Celler de Can Roca de Girona, el Sant Pau de Sant Pol de Mar (Maresme), Els Tinars de Llagostera (Gironès), el Miramar de Llança (Alt Empordà), la Fonda Xesc de Gombrèn (Ripollès), Les Cols d'Olot, els barcelonins Tragaluz, Àbac, La Sarte i Saüc o els desapareguts Bulli de Ferran Adrià i Can Fabes de Santi Santamaria. 


    
Garcia & Casademont, però, no només ha equipat les cuines dels grans xefs catalans. També ha instal·lat cuines arreu de l'Estat (València, el País Basc o Madrid) i en restaurants europeus de categoria (entre d'altres, a França, Holanda, Noruega, Itàlia, Bèlgica o Alemanya).



    De 9 milions d'euros de facturació a 2,8


    Ara, però, la crisi econòmica també li ha acabat passant factura. "En pocs anys hem passat de facturar 9 milions d'euros a tancar el passat amb 2.850.000 euros", explica el seu director general. Garcia & Casademont ha intentat adaptar-se a la situació sortint a l'exterior (entre d'altres, ha treballat al Perú) i reduint plantilla (dels 41 treballadors del 2012 ara en té només vuit). Però tot i això, no n'hi ha hagut prou per poder fer front al deute que arrossega, que puja a gairebé 2 milions d'euros.

    D'aquesta xifra, Garcia & Casademont deu 400.000 euros als proveïdors. Els 1,5 milions restants són de la hipoteca de les dues naus que té al polígon El Firal de Figueres. Les instal·lacions sumen 4.000 metres quadrats i es van aixecar ara fa uns deu anys. I aquí, com precisa Joaquim Casademont, és on hi ha el gruix del problema, perquè l'empresa ha de pagar interessos al banc "que s'enfilen fins a l'11%". 
 


    "Només per fer-se'n una idea, l'any 2012 vaig facturar 6 milions d'euros i en vaig acabar pagant 512.000 en interessos i comissions", explica el director i cofundador de l'empresa. Això, lligat a la baixada de comandes i al fet que hi ha clients que no han pagat, ha deixat l'empresa sense liquiditat. "Vaig instal·lar cuines per a restaurants de Barcelona que ja han tancat, s'han venut la maquinària i no m'han pagat", argumenta Casademont.



    Pla de viabilitat
 
    Després de presentar concurs de creditors, Joaquim Casademont explica que la seva intenció és tornar a aixecar cap. "Penso tornar fins al darrer cèntim als proveïdors", indica el director general. La seva intenció és quedar net amb aquests deutors a finals del 2015, però Casademont també admet que allà on caldrà negociar més serà amb el banc.

    La intenció de Garcia & Casademont és treure's del damunt les actuals naus (valorades en 3,5 milions d'euros) i traslladar-se a una altra de més petita, dins el mateix polígon de Figueres. "El mercat és el mercat, hi va haver una època en què no donava a l'abast i em vaig traslladar aquí, però ara no necessito tant d'espai", explica el director general.

    
Casademont explica que l'empresa és viable i que, de fet, no ha deixat de treballar. Ja té lligats dos projectes a França, un a la Bretanya i un segon a Montpeller, i també es planteja estendre's a l'Amèrica del Sud, a països com Colòmbia. "La meva intenció és no deixar-la perdre, perquè estem parlant d'una empresa que fa més de 30 anys que existeix", conclou el director general.