Distform, el forn ‘intel·ligent’ que enamora el Celler de Can Roca

L’empresa de Torrefarrera de fabricació d’equipament per a cuines professionals està present als restaurants dels germans Torres, Sandoval o Albert Adrià

Josep Ramón Subirà amb un dels forns Mychef de Distform | Cedida Josep Ramón Subirà amb un dels forns Mychef de Distform | Cedida

De fabicar mobiliari de cuina a mida en acer inoxidable a produir per als restaurants amb més estrelles Michelín. La història de l'empresa lleidatana Distform comença el 1991, quan només era un taller de fabricació de mobles. El creixement es va produir a través de la venda de productes estandarditzats, com taules, aigüeres o aixetes. Fa vuit anys, però, la companyia va fer el salt i va crear una línia de negoci adreçada a l’hostaleria que ja és present al Celler de Can Roca. El seu fundador i director general, Josep Ramon Subirà, recorda que era “un servei que els clients ens demanàvem i vam considerar que teníem potencial per fer-ho”.

Un dels fills pròdigs d’aquesta evolució és el forn Mychef, equipat amb les darreres innovacions tecnològiques, que és capaç de cuinar a temperatures molt baixes i es pot comercialitzar a un preu molt competitiu. Subirà aclareix que en temps de crisi, “la restauració ens ha ajudat a mantenir-nos” i ara que s’està vivint un boom del món de la cuina, “a Distform aprofitem la nostra acceptació al sector per oferir equipaments de qualitat”.

Les instalacions de Distform a Lleida

Les instalacions de Distform a Lleida

Una patent única

La marca Mychef sorgeix del desenvolupament de la patent TSC (Thermal Stability Control). “És el segell d’identitat dels nostres forns, que els fa únics al mercat perquè només tenen unes oscil·lacions de temperatura de 0,2 graus”. La transformació de Distform s’ha realitzat sota dos preceptes: oferir una quantitat important d’estocs i trametre les comandes en 24 hores. “Mychef va sorgir per suplir les carències que existien en les coccions a baixa temperatura”, assegura Subirà.

La firma exporta un 20% de la producció i va inaugurar fa un any una planta de 12.000 metres quadrats, des de la qual s’investiguen noves patents

Aquest model va entusiasmar els cuiners professionals. Així, Distform va col·laborar amb el xef Joan Roca, del Celler de Can Roca, per dissenyar un forn mixt que fos capaç de mantenir la màxima estabilitat tèrmica possible a les coccions a baixa temperatura. No només el restaurant gironí es va interessar per la iniciativa. Cuiners consagrats com Martín Berasategui, Manuel García, Miguel Cobo, els germans Torres, Albert Adrià o els germans Sandoval van començar a utilitzar els forns Mychef. “Les seves prestacions resulten clau per a l’alta cuina”.

La maquinària desitjada pels cuiners

L’èxit dels forns va impulsar Distform a diversificar els productes. Envasadores al buit i abatedors de temperatura són altres de les innovacions que ha presentat. Subirà comenta que l’objectiu de la companyia és “oferir la maquinària més utilitzada pels cuiners en el seu dia a dia”. D’aquesta evolució, enguany ha nascut la nova gamma Mychef, destinada a segments professionals, i que compta amb sistemes més ràpids de generació de vapor i connectivitat per controlar el forn des de qualsevol dispositiu.

Distform factura 12 milions d'euros a l'any i destina el 6% a R+D+i

Distform destina un 6% de la seva facturació a l’R+D+i. L’any passat, les seves vendes van arribar als 12 milions d’euros. La previsió és que una vegada es porti a terme el pla estratègic, que es preveu finalitzi el 2022, les vendes s’enfilin als 25 milions d'euros. Subirà explica que aquest camí el volen fer acompanyats de la internacionalització i la diversificació. “Estem donant a conèixer els nostres productes als distribuïdors de confiança, però també ens hem presentat a càterings, escoles, supermercats, hotels o escoles d’hoteleria”.

Nova planta i més exportació

Fa un any, Distform va inaugurar una planta de 12.000 metres quadrats a Torrefarrera. Allà hi treballen 80 persones que fabriquen els forns que es van dissenyar conjuntament amb Joan Roca. La intenció és complir els objectius plantejats al seu pla estratègic. La inversió de 4 milions d’euros ha permès que a les noves instal·lacions es prepari el mobiliari de cuina amb maquinària molt avançada tecnològicament i s’investigui en nous equipaments. “Treballem amb el sistema manufacturing de producció ajustada per ser més eficients en els nostres processos”.

Showcooking Lleida Distform

El showcooking de Distform | Cedida

Actualment, l’exportació suposa un 20% de les vendes de Distform, però ara mateix es troba en una fase d’expansió internacional. Amb la nova gamma de la marca Mychef, ha aterrat a França, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Portugal, Xile, Perú i Àustria. Mirant al futur, la companyia vol consolidar-se com una aposta segura per als professionals del sector de la restauració. Des del showcooking de Torrefarrera, on realitzen demostracions i cursos de formació, la intenció és seguir enamorant amb noves màquines i nous mobles de cuina de qualitat i continuant sent la solució somiada pels professionals de la gastronomia.

Més informació
La vida entre cartells de Marc Martí
Cunipic, el regne dels conills de companyia
Exquisitarium, la cuina dels congelats gurmet
Avui et destaquem
El més llegit