Exquisitarium, la cuina dels congelats gurmet

L’empresa d’Oliana elabora i subministra plats ultracongelats i envasats al buit als hotels, restaurants i càterings de l’Estat espanyol, Holanda, Alemanya, Grècia, Bulgària i Andorra

El xef Manel Regada, soci de la firma | Cedida El xef Manel Regada, soci de la firma | Cedida

Llenties amb costella de porc, bacallà al pil pil i risotto quatre formatges són alguns dels plats que surten de la cuina d’Exquisitarium, una empresa d’Oliana (Alt Urgell) que elabora i distribueix racions ultracongelades de quarta i cinquena gamma (plats cuinats gairebé llestos per consumir) al sector horeca. De la necessitat de satisfer la demanda creixent de preparats culinaris d’alta qualitat va sorgir la companyia el 2005. Els xefs Manel Regada i Joan Pallarès i l’emprenedora Sònia Plana, amb experiència en l’àmbit empresarial, van unir-se per crear el projecte d’Exquisitarium.

Acabats de cuinar, els productes d’Exquisitarium, ultracongelats, es guarden en racions al buit al congelador durant un període mínim d’un any. “Amb aquest procés, garantim que els aliments mantinguin la seva textura i sabor sense necessitat d’afegir-los cap additiu ni conservant”, explica Plana, la gerent i cofundadora d’Exquisitarium. Un dels serveis que ofereix la firma és “permetre que les cuines dels hotels i restaurants es dediquin a realitzar plats més innovadors, subministrant una varietat amplia de productes, sense incrementar els costos fixos i controlant el de personal i gestió".

La marca de confiança dels restauradors

Plana recorda que “en èpoques de forta demanda, la restauració té problemes per trobar personal qualificat. Per això, els proporcionem una solució basada en plats de qualitat perquè obtinguin un benefici superior a les presentacions que ells elaboren”. Per fer-ho possible, Exquisitarium utilitza matèries primeres de proximitat. “Al final, li donem fet als restaurants perquè estalviïn en menjar i personal sense perdre qualitat”.

Els productes d’Exquisitarium no es troben a les botigues ni als supermercats. “El restaurador, que és el nostre client final, és el que ha de confiar en nosaltres”, assegura Plana. De fet, la companyia  s’ha convertit en una marca de referència al sector horeca. Ubicada a Oliana, a les seves instal·lacions es poden elaborar 100.000 racions al mes, el que suposa uns 40.000 quilos de menjar. Muntar la fàbrica, inaugurada el 2008, va suposar una inversió d’1,2 milions d’euros.

L'espai laQina d'Exquisitarium | Cedida
L'espai laQina d'Exquisitarium | Cedida 

A la planta, l’empresa ha inaugurat recentment laQina, un espai gastronòmic on fan les presentacions i demostracions de productes en directe.

D’Oliana al món

Exquisitarium, que espera tancar l’any 2018 amb una facturació superior als 4 milions d’euros, exporta un 10% de la seva producció a països com Andorra, Holanda, Alemanya, Grècia i Bulgària. Des d’Oliana, una població situada al Pirineu de Lleida amb 1.800 habitants, han sorgit iniciatives emprenedores com Exquisitarium o Taurus, la companyia líder en la venda d’electrodomèstics.

Més info: Taurus, la multinacional catalana que es va fundar en un garatge

Sònia Plana destaca la importància de les empreses que dinamitzen les zones rurals. “Generen ocupació directa i indirecte a la comarca i potencien el moviment de proveïdors i clients que visiten i fan parada al nostre poble”.

La gerent d'Exquisitarium, Sònia Plana | Cedida
La gerent d'Exquisitarium, Sònia Plana | Cedida

Exquisitarium disposa de més de 200 referències de plats i també ofereix un servei de receptes a la carta pels seus clients. Un 80% de la plantilla són dones. “El fet que sigui un treball de dilluns a divendres amb horaris flexibles afavoreix la conciliació de la vida laboral i la familiar i que hi hagi moltes dones interessades a formar part del nostre equip”, precisa Plana.

Exquisitarium aposta per facilitar la conciliació laboral i familiar i un 80% de la seva plantilla són dones 

La Sònia Plana, la seva gerent, té clar que l’aposta per quedar-se a Oliana es mantindrà encara que l’empresa segueixi creixent. Procedent de Taurus, on va ser directiva diversos anys, defensa la idoneïtat geogràfica que té Oliana. “Som un lloc de pas de la ruta Barcelona-Andorra. Per tant, no pensem marxar del Pirineu”.

Més informació
SandwiChez, quan la cafeteria de barri és gurmet
La revolució del cafè gurmet
Avui et destaquem
El més llegit