ECima idea un teixit que es refrigera de forma autònoma

La tecnologia, que funciona amb una bateria i sensors de temperatura, es basa en un dispositiu termoelèctric que es pot integrar a qualsevol material tèxtil

El teixit d'ECima que es refrigera de forma autònoma | Cedida El teixit d'ECima que es refrigera de forma autònoma | Cedida

L’empresa catalana ECima ha creat un teixit tècnic que permet refrigerar la temperatura de manera automàtica i de manera activa sense necessitat de connectar-se al corrent elèctric. Segons informa el Departament d'Empresa en un comunicat, es tracta d’un dispositiu termoelèctric flexible que es pot integrar a qualsevol material tèxtil, com per exemple el vestuari de bombers, esportistes, treballadors de l’àmbit industrial o en material hospitalari.

Per aquest projecte, ECima ha comptat amb un ajut de 73.000 euros d'Acció en el marc del programa d’ajuts Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals. El projecte es basa en el disseny i desenvolupament de teixits funcionals que mitjançant una sèrie de recobriments es converteixen en un sistema de refrigeració activa. El consorci ha creat un dispositiu termoelèctric que s’integra en qualsevol material tèxtil per poder-ne controlar la temperatura de manera automàtica en tot moment. La solució incorpora un sistema de connexió a una bateria que li proporciona l’energia per funcionar, sense que s’hagi de connectar al corrent i facilitant la mobilitat de l’usuari que la faci servir.

El sistema incorpora una sèrie de sensors de temperatura, elements de control de potència i de ventilació per garantir la bona distribució del fred i l’eficiència del seu funcionament mitjançant la dissipació de la calor. Es tracta d’un dispositiu flexible que, a diferència d’altres solucions termoelèctriques, es pot adaptar a tot tipus de teixits i formes.

Segons Jordi Mota, responsable d’R+D a ECima, “la creixent demanda d'una millor atenció sanitària fa que la indústria de tèxtils per a ús mèdic avanci cap a al desenvolupament de productes que aporten noves funcionalitats per millorar la qualitat de vida dels pacients, com és el cas del control de la temperatura en aquelles situacions que ho requereixin”. Aquesta solució es pot aplicar “en aquelles situacions en que es requereixi un control de la temperatura”, explica Mota.

Més informació
Heu pagat mai amb la cara?
Oriol Torruella: “El cibercrim és un negoci: els ‘hackers’ marxen de cap de setmana”
Avui et destaquem
El més llegit