Heu pagat mai amb la cara?

La tecnologia de reconeixement facial ja fa temps que s’aplica en molts àmbits amb finalitats diverses, i sovint discutibles

Pagament per reconeixement facial | TERMCAT Pagament per reconeixement facial | TERMCAT

La condició principal que, com a consumidors, tenim ben clara és que cal pagar per qualsevol bé o servei que decidim adquirir. I sabem, també, que podem utilitzar diverses modalitats de pagament, ja siguin les més tradicionals, com el pagament en efectiu, amb targeta de dèbit o de crèdit, amb xec bancari o contra reemborsament, entre d’altres, o les de pagament electrònic, com ara el pagament sense efectiu (cashless, en anglès), la banca electrònica o el moneder electrònic, que operen per mitjà d’una xarxa telemàtica, generalment internet.

Des de no fa pas gaire temps, alguns comerços i mitjans de transport han començat a fer proves per introduir una nova modalitat de pagament: el pagament per reconeixement facial. Aquesta denominació, que en anglès es coneix com facial recognition payment, fa referència a un sistema de pagament basat en una tècnica de reconeixement facial que, per mitjà d'una aplicació informàtica, permet obtenir béns i serveis amb càrrec immediat al compte bancari d'una persona.

L’usuari d’aquest nou sistema de pagament ha de descarregar prèviament una aplicació i registrar-hi les dades personals, les dades de pagament i una imatge de la seva cara. Quan arriba l’hora de pagar en un establiment, el client s’ha de fer una autofoto (en anglès, selfie) amb la tauleta tàctil (en anglès, tablet) instal·lada a la caixa. En aquest punt el sistema de reconeixement facial identifica automàticament la persona i en garanteix la coincidència, a partir de l'anàlisi i comparació dels trets facials extrets de la imatge digital amb el patró biomètric desat en l’aplicació on l’usuari té registrades les seves dades. I és llavors que s'efectua el pagament.

"No patiu pel fet d’anar amb la cara mig tapada amb una mascareta, perquè el que és efectiu per aturar el coronavirus sembla que no representa cap obstacle per aquesta tecnologia"

La tecnologia de reconeixement facial ja fa temps que s’aplica en molts àmbits amb finalitats diverses, i sovint discutibles, especialment encaminades a la identificació, vigilància o control de persones; la novetat, però, és que ara també comença a arribar als comerços i als consumidors com a mitjà de pagament. I no patiu pel fet d’anar amb la cara mig tapada amb una mascareta, perquè el que és efectiu per aturar el coronavirus sembla que no representa cap obstacle per a la tecnologia de reconeixement facial.

Podeu consultar tots aquests termes en el Cercaterm.

Més informació
Terrasses obertes o terrasses cobertes?
La 5G es posa en marxa
És possible la conciliació de la vida laboral i familiar?
Avui et destaquem
El més llegit