El caçatalents Luis Conde: "El nivell d'estudis ja no és suficient"

L'expert en selecció d'alts directius revela com veure-hi més enllà del currículum

El pronòstic del caçatalents Luis Conde és positiu. "Arriba una onada imparable de talent". Però, si els professionals són de primera i les ofertes laborals escasses, la selecció es fa molt complicada. I a això es dedica com a president de Seeliger y Conde. Des de la firma, Conde s'ha fet conegut no només per contractar Esperanza Aguirre com a assessora, sinó per convertir-se en un referent en trobar talents per ocupar alts càrrecs en grans empreses. Explica que cal mirar més enllà del que diu el currículum.

"L'actitud es veu en tres minuts"

El caçatalents es mou per percepcions, però també per criteris més precisos. Durant la seva conferència a la Diada de les Telecomunicacions a Catalunya, Conde ha projectat en una pantalla gegant la fórmula de l'èxit dels talents.

És així: t = f (c v)*a. En paraules, un bon fitxatge és bo en funció de la suma de coneixements i de valors del candidat, multiplicat per l'actitud. I l'aplica a les entrevistes de feina que gestiona la seva companyia i que normalment busquen alts directius per grans empreses.

"L'actitud es veu en els tres primers minuts; en com estàs assegut, en com mires i com portes la corbata", revela. "Els 55 minuts restants són preguntes sobre els valors. Els coneixements no m'importen gaire".

De fet, en opinió de Conde, la formació acadèmica ja no és exclusiva. "Avui el que no estudia és perquè no vol", comenta. "Ara amb internet, fins i tot, es pot estudiar de franc".

"El nivell d'estudis ja no és suficient"
El caçador de talents assegura que "la gent que puja avui dia està molt preparada" i que, en molts processos de selecció, ha d'escollir entre molts números u. En aquest cas, com elegeix? "El que marca la diferencia es l'anàlisi profund de les persones, el nivell d'estudis ja no és suficient", apunta.

"Cadascú té els seus valors, però el més important és com encaixen aquests valors amb els de la companyia on treballaràs", observa. "Quan no encaixen, és quan arriba el fracàs".

"Hi ha moltes empreses tristes"
Parla molt de l'actitud. De l'actitud positiva sobretot, de la que es desprèn i es contagia. "El 85% o 90% de l'èxit depèn de com es veu la vida; només el 10% ve del coneixement", s'atreveix a quantificar el president de Seeliger y Conde. Per a aquest expert, "la gent optimista funciona molt millor". "Els més desafortunats del món, per a mi, són els pessimistes... Hi ha moltes empreses que son tristes!".

I per això demana sentit de l'humor dins les empreses: "No pot ser que quan entrem a l'ascensor la gent miri al terra", comenta. " La gent està trista".

"Tornen de l'estranger amb més força"
A l'expert en fitxatges laborals, no li espanten els milers de catalans amb formació superior que marxen a l'estranger. Conde ho valora com una inversió. Confia en un retorn a llarg termini: "Els que marxen fora d'Espanya tornen amb més força i preparació", pronostica.

Això sí, malgrat la necessitat de moure's, també elogia la lleialtat a les empreses en una trajectòria. Una bona mitjana en un lloc de treball són cinc anys: "Qualsevol que m'envia un currículum i veig que tot són canvis d'empreses cada dos o tres anys, el descarto. No aguanten!".

"Estem aburgesats"
A Conde li estranya que hi hagi directius que comencen el seu cap de setmana els divendres a la una del migdia: "Estem aburgesats", retreu. L'esforç és el valor que més defensa. També clama per millorar la tolerància, la responsabilitat i el respecte dins els equips.

"Aquest respecte passa per com ens comuniquem amb els altres, els ferim parlant sense adonar-nos-en i també ens hem de posar al mateix nivell que ells", ha recomanat especialment als alts càrrecs de les empreses.

Conde fa tocs d'alerta als directius. "El líder ha de ser en gran part altruista. Qui més dóna (al seu equip), més rep".

Avui et destaquem
El més llegit