El motor econòmic del sud de Barcelona

La plaça Europa de L'Hospitalet arriba al 65% d'ocupació i ha guanyat una trentena d'empreses des de la seva posada en marxa ara fa sis anys

Gallina Blanca, Acciona, Olympus, Inbisa o Puig són només algunes de les empreses que els darrers anys s'han instal·lat a la zona de la plaça Europa de l'Hospitalet convertint-la en el nou motor econòmic del sud de Barcelona. Les comunicacions per carretera, les fàcils connexions amb vies ràpides d'entrada i sortida de l'àrea de Barcelona, la qualitat dels seus edificis, la proximitat a l'aeroport de Barcelona-el Prat i la presència d'agents econòmics, com el recinte de Fira de Barcelona, han suposat un atractiu per a les empreses.

La crisi econòmica, segons els experts, ha ajudat al desenvolupament d'aquesta zona, ja que moltes empreses han buscat un espai de qualitat, instal·lacions modernes i edificis de nova construcció fora del centre de Barcelona i amb lloguers més assequibles. Segons l'estudi de la consultora Aguirre Newman Barcelona, focus d'inversió immobiliària internacional, el Districte 22@ de Barcelona i la plaça Europa de L'Hospitalet, als dos extrems de la gran Barcelona, són els dos eixos de nova centralitat a l'entorn metropolità per sobre d'espais tradicionals com ara el passeig de Gràcia o l'avinguda Diagonal. Durant els tres primers trimestres de l'any han generat operacions per valor de 580 milions d'euros.

La directora de l'Associació Empresarial de l'Hospitalet i del Baix Llobregat (AEBALL), Rosa Fiol, ha destacat que "la centralitat i la relació qualitat-preu dels seus espais ha estat la clau del triomf" que recorda que "són uns edificis moderns, amb serveis i mediambientalment de qualitat, característiques que no són fàcils de trobar a Barcelona".

Set torres d'oficines
La conversió de la Gran Via en una avinguda urbana va donar pas ara fa sis anys a la creació de la plaça Europa, que compta amb set torres d'oficines que ja arriben al 65% d'ocupació. "A la zona s'ha passat de tenir empreses de desballestaments a la seu social de les principals empreses del país", explica Fiol. La transformació del territori, entre altres coses, es recull al llibre que ha presentat la patronal recentment sota el títol L'Hospitalet i el Baix Llobregat: una història empresarial.

A aquestes noves oficines s'han instal·lat empreses de diversos sectors econòmics des del turisme fins a la perfumeria o la tecnologia. Són empreses grans que facturen més d'un milió d'euros l'any. "Tot i l'actual situació de crisi econòmica aquest és un entorn que segueix creixent", assegura l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, que manté que "és un dels motors econòmics més importants del país". La presència del recinte de Fira de Barcelona, que organitza al seu recinte de L'Hospitalet alguns dels seus salons més destacats, com el Mobile World Congress (MWC), fa, segons l'alcaldessa, "d'imant per d'altres empreses".

Les grans firmes han optat per comprar o construir les seves pròpies instal·lacions, com ara Puig, Werfen o Inbisa, i d'altres, com Eaton, Amplifon, GP Pharm, Lesma Handling Group o SB Grup s'han decantat pel lloguer.

Més llocs de feina
L'arribada de noves empreses, que majoritàriament han traslladat la seva seu de Barcelona a L'Hospitalet, ha permès a la ciutat incrementar el nombre de llocs de feina localitzats, que ha crescut un 13% els darrers anys i consolidar-se com a segon motor econòmic de Catalunya.

Werfen, dedicada al material quirúrgic i per al diagnòstic i la investigació, amb 10.000 metres quadrats i gairebé un milió d'euros de facturació; i la constructora Copisa, amb 7.000 metres quadrats i prop dels 700 milions de facturació anual, són dues de les empreses que ocupen una major part de la superfície.

Una de les darreres empreses en arribar a la plaça Europa ha estat Telefónica, que ha instal·lat un call center que dóna feina a més de 400 persones i des d'on s'atenen en català les consultes dels clients tecnològics de la companyia. En aquest cas, Telefónica s'ha aliat amb l'empresa Excel CRM, que gestiona el call center, i ocupa una superfície de 1.100 metres quadrats en dues plantes d'una de les torres de la plaça. El president de Telefònica a Catalunya, Kim Faura, reconeix que l'organització a la zona del saló referent de telefonia mòbil va animar a l'empresa ha col·locar el seu quart call center a L'Hospitalet. "Les comunicacions són extraordinàries i la ubicació immillorable", assegura Faura, que explica que l'empresa ha apostat per aquesta ubicació pel seu caràcter innovador i tecnològic "a més de per l'eficiència de les seves instal·lacions i la seva connexió amb el centre de Barcelona i l'aeroport".

Gallina Blanca Star (GBST), propietat d'Avecrem) té previst ampliar les seves instal·lacions a la mateixa plaça i traslladar-se abans de final d'any a una nova seu corporativa de més de 5.000 metres quadrats. Es tracta d'un edifici de cinc plantes situat entre l'Hotel Renaissance i el gratacel de Puig, que fins ara no s'havia ocupat i que va promoure la immobiliària Procam, participada per Catalunya Banc. L'edifici serà la seu central de Gallina Blanca Star i el centre culinari de la companyia i ocuparà tot l'edifici, que incorporarà un gimnàs pels empleats.

Una altra de les empreses que té previst traslladar-se a la plaça Europa és la farmacèutica Pfizer, d'origen nord-americà i líder a escala mundial del sector farmacèutic, que s'instal·larà a la setena planta de la Torre Inbisa i ocuparà una superfície de 400 metres quadrats.

Agrupacions empresarials
Sota el paraigües de l'Aeball més de 400 empreses formen part de l'Agrupació d'Empreses de la Plaça Europa de L'Hospitalet (APEL'H), que neix amb vocació de lobby i amb l'objectiu de donar un servei específic a les empreses de la zona i donar suport a les nouvingudes. Els responsables de l'entitat destaquen com a punt fort de la zona la seva "privilegiada" ubicació a més de l'atractiu afegit que aporta la cuidada urbanització i un nombre significatiu d'edificis singulars signats per arquitectes de reconegut prestigi com Toyo Ito o Jean Nouvel.

La millora del transport públic i de l'aparcament a aquesta zona són dues de les reclamacions d'aquesta entitat, que també secunda l'Aeball o la recentment creada Associació Empresarial Pedrosa (AEP). El president de la AEP, Baltasar Pozuelo, manté que "una de les principals problemàtiques de les empreses és el transport, ja que actualment només hi ha serveis d'autobús cada hora, davant dels dotze serveis que hi havia anteriorment pel que hi ha treballadors que han d'invertir més temps en desplaçaments i poden fer tard".

Les patronals també han reclamat la millora de la connexió de la zona amb l'aeroport del Prat i han demanat la posada en marxa a la plaça Europa d'una parada de l'Aerobús, mentre entra en servei la L9 del Metro, que ha de comunicar directament l'espai amb l'aeròdrom.

Avui et destaquem
El més llegit