
La industria nàutica viu una un dels moments més durs de la seva historia. Les matriculacions de noves embarcacions d'esbarjo van caure un 28% durant el primer semestre de 2013 i les previsions anuals no són massa esperançadores. El sector, tradicionalment enfocat al mercat domèstic, ha hagut de reinventar-se per obrir-se a l'estranger i atraure nous públics d'altres països com Rússia i Xina.
Tot plegat quan aquest dimarts arrenca la 52a edició del Saló Nàutic de Barcelona, en què es presentaran més de 60 embarcacions en primícia i on s'espera que els responsables del govern espanyol anunciïn una revisió en el règim fiscal per als vehicles de navegació.
La remuntada, al 2018
"El sector nàutic està estretament lligat a l'evolució de l'economia espanyola, per la qual cosa fins que no es generi ocupació neta no podrem pensar que tornarem a registrar les xifres d'abans de la crisi, i això no serà fins el 2018". Així de contundent es mostra Luis Conde, president del Saló Nàutic de Barcelona.
Subratlla que les dades d'aquest 2013 apunten que entre gener i juliol d'aquest any tan sols s'han matriculat 1.990 embarcacions d'oci davant, les 2.760 de l'anterior exercici, el que representa una caiguda del 28%.
Més de 100.000 llocs de treball
Amb tot remarca que es tracta d'un sector amb "moltes possibilitats", que genera prop de 107.500 llocs de treball i aporta una producció de 17.192 milions d'euros anuals a l'economia espanyola.
"Estem convençuts que el pitjor ja ha passat i que malgrat les dificultats tornarem a aixecar el cap, seguim en moviment, només necessitem tornar a salpar", afirma Conde. Això sí, lamenta que Barcelona hagi estat la província que ha experimentat una caiguda més accentuada en el darrer semestre: d'un 54,8%.
Obrir-se a l'estranger
Les dificultats econòmiques a l'estat espanyol han portat les principals empreses del sector nàutic a redireccionar la seva activitat i posar un peu a l'estranger. "El sector s'abastia del mercat domèstic, aquest ha desaparegut i ara les empreses estan esforçant-se per internacionalitzar-se", afirma Carlos Sanlorenzo, secretari general de l'Asociación Nacional de Empresas Náuticas (ANEN), que revela que les drassanes espanyoles exporten el 70 o 80% de la seva producció a mercats emergents com la Xina o altres països de sudamèrica.
Russos, sol i platja
Així mateix adverteix que en el darrers anys moltes companyies nàutiques han començat a orientar l'activitat comercial cap a països com Rússia. "Les vendes a residents espanyols que abans representaven el 90% han caigut i ara els clients estrangers afincats a casa nostra poden arribar a significar el 60%", explica Sanlorenzo.
Aquest es un dels principals motius que ha dut els responsables del Saló Nàutic 2013 a realitzar una prospecció per detectar els russos amb residencia a l'estat espanyol, a la Costa Daurada per exemple, i que poden convertir-se en clients potencials: "Hi ha un nínxol i volem atraure'ls perquè vinguin al saló", explica Jordi Freixas, director del certamen. Així mateix, s'ha enviat una delegació a la zona del Golf Pèrsic per captar visitants dels Emirats Àrabs i també s'està treballant amb els turistes xinesos.
Canvi en el model fiscal
Un dels principals esculls que cal salvar fa referència a la modificació del règim fiscal. Els responsables del sector afirmen que les converses amb el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i amb la ministra de Foment, Ana Pastor, estan "molt avançades" i que ''únicament'' queda per convèncer al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. "La supressió de l'impost de matriculació per als vaixells de més de 15 metres d'eslora significarà un canvi molt important", explica Carlos Sanlorenzo que assegura que el sector està a l'espera que el Govern de l'estat doni llum verda al projecte de llei per eliminar aquest tribut i tot apunta que el Ministre d'Indústria, podria anunciar la modificació durant la 52à edició del Saló Nàutic.
Una altra de les peticions que manté obertes el sector és la reforma de les titulacions per permetre que el Patro d'Embarcació d'Esbarjo (PER) s'ampliï a vaixells de més de vuit metres d'eslora, el que contribuirà a incentivar les vendes de bucs més grans d'aquesta mida que avui dia absorbeixen el 90% de les vendes.
Pla renove per a vaixells
En aquesta mateixa línia Sanlorenzo destaca la necessitat que el Govern de l'estat treballi per crear algun mecanisme similar al Pla Pive 2 per renovar automòbils que existeix actualment: "Calculem que entre el 70 i el 80% de les embarcacions que es venen són de segona mà i això és negatiu pels fabricants perquè està impedint que es venguin vaixells nous", afirma.
Smart ships
L'aposta per la fabricació de vaixells intel·ligents també s'ha disparat coincidint amb la crisi. Els clients són cada cop més exigents, el que ha fet que la nàutica d'esbarjo estigui vivint un procés accelerat d'implementació de noves tecnologies, especialment en els àmbits de l'electrònica, el motor i les comunicacions.
Un bon exemple d'aquesta tendència és un rellotge que incorpora un GPS i que permet que els navegants tinguin al canell tota la informació bàsica per viatjar. També ocupen un lloc destacat les pantalles tàctils multifunció que permeten controlar la carta de navegació, el radar, la sonda o fins i tot veure la televisió.
Així mateix, complements que fins ara estaven reservats a vaixells de gran eslora com càmeres que permeten veure en la foscor, combinacions wifi amb equips a bord o la adopció de la fibra òptica. El futur immediat de les embarcacions també passa pels motors híbrids, la il·luminació led, o els joysticks i les transmissions IPS, que fan possible el gir del vaixell sobre el seu propi eix, facilitant les maniobres.