El camp de producció del Tossal de les Garrigues
El camp de producció del Tossal de les Garrigues

El Tossal de les Garrigues, la ‘reina’ de l’or taronja

L’empresa de l’Albagés s'inicia en el conreu de safrà el 2012 i ara disposa de gairebé una hectàrea des d'on comercialitza 22 quilos anuals

En un clima sec i una terra àrida com la de la comarca lleidatana de Les Garrigues, també es poden tornar a plantar bulbs que en quatre o cinc anys donaranuna collita de safrà. L’impuls per reorientar la producció en una zona on s’acostumen a veure oliveres i ametllers és el que va fer crear el projecte empresarial El Tossal de les Garrigues. Una finca familiar a L’Albagés va ser l’escenari en el qual es van associar la família Moreno, dedicada a la producció, i la Bofill, encarregada de la comercialització.

Amb una inversió de 300.000 euros, la parella formada per Fernando BofillJette Rützou, van constituir el 2012 una societat, en la qual també era Antonio Moreno, especialista en el conreu i la recollida del safrà. Rützou explica que “l’aposta la vam concentrar en un conreu intensiu, de forma que en poc espai poguéssim tenir molta producció”. De fet, a hores d’ara, El Tossal de les Garrigues només disposa d’una hectàrea de terreny.

Un envàs per a la reina de les espècies

El safrà és un conreu cíclic, de forma que fins quatre anys després de plantar els primers bulbs no se n’obté un rendiment. Rützou, que fa tasques comercials i de màrqueting i comunicació a l’empresa, comenta que un dels avantatges és que una vegada inicies el cultiu ja pots tenir la teva pròpia sement. Des del 2013, moment en què El Tossal de les Garrigues va tenir la seva primera collita, la companyia va dissenyar un pla comercial per estudiar com posicionar-se al mercat.

El Tossal de les Garrigues ven l’espècia en un envàs innovador al petit comerç i a la gran distribució i es planteja iniciar l’exportació als països nòrdics

“La reina de les espècies i la que té un preu més elevat havia d’estar ben present als lineals dels supermercats”, recorda Rützou. Així, la firma va dissenyar un envàs de color taronja, molt vistós, perquè els consumidors l’identifiquessin fàcilment. Des del Tossal de les Garrigues veuen la presentació del producte com un dels punts diferencials que els caracteritza. Els envasos de safrà contenen instruccions per saber com s’utilitza l’espècia i receptes per cuinar amb ella.

Safrà de proximitat

El model de negoci del Tossal de les Garrigues permet controlar tot el procés del safrà. Des del conreu fins a la comercialització. “Ens ajuda a garantir-ne la qualitat i que el nostre creixement com empresa sigui sostingut”, assenyala Rützou. La companyia de Les Garrigues defensa la venda d’un safrà de proximitat, que envia als petits comerços gurmet de Lleida i Barcelona i a quatre gegants de la distribució com Carrefour, Caprabo, Sorli i la lleidatana Plusfresc. “Ara el focus el tenim posat en les botigues ‘bio’, on volem vendre una línia de safrà ecològic en un embalatge especial”.

Anualment, El Tossal de les Garrigues produeix 22 quilos de safrà. D’aquests, 10 surten de les seves finques i la resta se’ls subministren una xarxa de col·laboradors. Rützou comenta que “signem un contracte amb ells en el qual els proporcionem la sement i els assegurem la compra de la collita per garantir-nos els paràmetres de qualitat que volem”. En el mercat del safrà, els preus en origen els marca Castella La Manxa. Els productors reben de mitjana uns 2.500 euros per quilo, mentre que el consumidor pot arribar a pagar 11.000 euros.

Una recol·lecció delicada

La collita del safrà s’inicia a finals d’octubre o principis de novembre. La d’enguany ha sigut bona. Una de les dificultats de la recol·lecció és “el laboriós procés de recollida”, tal com el defineixen des del Tossal de les Garrigues. L’endemà que la flor del safrà floreix ja s’ha de començar a recollir. L’única part de la planta que interessa per a l’alimentació és l’estam. “Treure el bri, separant els tres estams és un dels moments més delicats de la collita. S’ha de fer amb molta cura, ja que el torrat dels estams és el que marca la qualitat del safrà”, explica Rützou.

Una vegada finalitzat el torrat, es deixa reposar el safrà durant un mes perquè perdi la humitat. Normalment, al Tossal de les Garrigues hi treballen quatre persones i un grup de col·laboradors, però a les èpoques de sembra, quan es planten bulbs, la plantilla pot superar els 50 treballadors.

Tot i que de moment l’empresa només comercialitza al mercat interior, ja està temptejant iniciar-se a l’aventura exportadora. “Ja hem enviat quantitats petites de safrà, associats amb altres productors de Les Garrigues als països nòrdics”. Aquesta és una de les vies que la firma vol explorar. Paral·lelament, investiga el cultiu del safrà en hivernacles per rendibilitzar l’espai i aconseguir una collita superior. Beneficiar-se del regadiu que aportarà el canal Segarra-Garrigues, garantir les necessitats de mà d’obra durant l’època de la collita o aprofitar la flor del safrà, una part de la planta que es destina al rebuig, per fer infusions o tints ecològics, són alguns dels reptes de futur d’un conreu en què Catalunya era una potència a l’Edat Mitjana.

Avui et destaquem
El més llegit