El valor de les úniques castanyes fetes a Catalunya

Castanyes de Viladrau és l'única empresa catalana que produeix i comercialitza castanyes a casa nostra

No hi ha cap llar catalana que aquests dies no compri una paperina de castanyes. La castanyada inunda durant uns dies els carrers i les cases de Catalunya amb el fruit típic de la tardor en el que s'ha convertit en una de les tradicions més arrelades a casa nostra. Però contra el que qualsevol podria pensar, la immensa majoria de les castanyes que consumim venen importades de l'exterior. Aquest fruit tan nostre no és gens nostrat. Contra això lluita des de fa quatre anys la única empresa que produeix i comercialitza castanyes de Catalunya: Castanyes de Viladrau.

Les castanyes que arriben a Catalunya venen de tot el món menys d'aquí. Un dels impulsors de Castanyes de Viladrau, Joaquim Solé, lamenta que "aproximadament el 80% de les castanyes que consumim venen de Galícia –ja siguin produïdes al vèrtex nord-oest de l'Estat o importades des de països com França– i l'altre 20% és de la Xina. Nosaltres, ara per ara, abastim el 2% del mercat".

"No té cap sentit que haguem de comprar la castanya de l'exterior"
Un petit forat que poc a poc s'està fent gran. De fet, Solé assegura que "la gent vol castanyes de castanyes de la seva terra, però si no n'hi han, en compra de fora. No té cap sentit que tinguem milers i milers d'hectàrees de castanyers abandonats i haguem de comprar la castanya de l'exterior".

Castanyes de Viladrau, instal·lada al Montseny, va néixer el 2009 com la única empresa productora i comercialitzadora de castanyes de casa nostra amb certificat i registre sanitari. Van començar produint 500 quilos de castanyes i l'any passat en van fer 8.000. Enguany confien en duplicar fins els 16.000 quilos i calculen una facturació anual de 160.000 euros. Aquests dies la demanda i les visites els supera i és que són una empresa encara petita. Però confien en seguir creixent a passos agegantats.

La millor castanya
El gran valor afegit de les castanyes de Viladrau és la producció local: "Són fetes a casa, a la nostra terra i com a conseqüència són de gran qualitat", afirma Joaquim Solé. "Estem comercialitzant una castanya única i excel·lent", insisteix. La textura i el sabor són diferents, "la castanya de casa és molt més fresca", conclou Solé.

Un altre dels promotors de l'empresa, Albert Sorribes, assegura a l'ACN que "les castanyes que arriben de fora vénen sense seleccionar, de diferents mides i a granel". Contra això, l'aposta de Castanyes de Viladrau s'ho juga el tot per la qualitat de casa: "Nosaltres fem un calibratge de totes les castanyes i, per tant, oferim un producte de molta qualitat".

Més bones, més cares
Això sí, la qualitat es paga. El propi Sorribes admet que contra això no hi poden fer res: "En qüestions de preu no podem competir amb les castanyes que vénen de fora, sobretot les de Galícia, perquè arriben en quantitats molt elevades". Malgrat tot, confia en què "cada cop s'aposta més pel producte de quilòmetre zero i també per l'ecològic".

El difícil repte de vendre castanyes tot l'any
El de la castanya és un mercat extremadament estacionalitzat. L'època per consumir castanyes és tan intensa com breu. Una tendència que Castanyes de Viladrau ha de revertir per ser rendible. "No volem ser una empresa que duri dos mesos, sinó que tingui activitat durant tot l'any", deixa clar Sorribes.

L'arma per combatre l'estacionalitat és la diversificació de productes. Castanyes de Viladrau treballa diferents derivats de la castanya, com detalla Joaquim Solé: "Des d'àpats i menús per a tot l'any centrats en la castanya a productes concrets com botifarra de castanyes, gelat de castanyes, melmelada de castanyes, pà de castanya, cervesa de castanya o, fins i tot, un formatge de cabra amb castanya torrada". "Hem de seguir innovant en nous productes que tinguin tirada tot l'any", conclou.

Clients de renom
Les castanyes catalanes tenen encara un mercat petit, però ja compta amb alguns noms de luxe. Principalment es comercialitzen entre petits comerços i fires alimentàries, així com botigues ecològiques de Barcelona i alguns restaurants. De fet, un dels seus fundadors, Joaquim Solé, explica que estan servint al millor restaurant del món, el Celler de Can Roca, així com a altres xefs de prestigi com Nando Jubany o Xavier Pellicer.

I és que tenen les millors castanyes, les castanyes de casa nostra, que busquen obrir definitivament la closca del mercat català i consolidar-se entre els consumidors de Catalunya.
Avui et destaquem
El més llegit