Els empresaris que volen governar el Barça

Les candidatures dels quatre aspirants a presidir el FC Barcelona es nodreixen del consell i l'experiència de diversos empresaris de tots els sectors

Aquest dissabte 18 de juliol els 109.637 socis amb dret a vot del FC Barcelona estan convocats a les urnes per escollir el seu nou president. Superat el tall de la recollida de firmes per convertir-se en candidatura oficial, són quatre els noms que opten a dirigir el club esportiu més important de Catalunya durant els propers sis anys. Són de sobres conegudes les cares de Josep Maria Bartomeu, Agustí Benedito, Toni Freixa i Joan Laporta, però qui els acompanyen en aquesta aventura? Tots quatre han perfilat un equip (que formarà la Junta Directiva del vencedor) on hi destaca una àmplia presència d'empresaris.

Representació patronal
Dues patronals catalanes tenen representació directa a les candidatures a la presidència del Barça: Cecot i Pimec. Per un cantó, el president de Cecot, Antoni Abad, és un dels homes forts de la candidatura de Toni Freixa; que es presenta en solitari després de compartir l'anterior mandat amb Sandro Rosell i el també ara candidat Josep Maria Bartomeu.

Entrevistat per VIAempresa, Abad assegura que s'ha implicat en aquests comicis "perquè sóc culer des de sempre i conec la família Freixa, amb la qual hi ha una relació des de fa dècades per motius professionals". El president de Cecot assegura no haver-se plantejat mai aquesta opció, però "quan el Toni m'ho va proposar va pesar aquesta relació de tants anys a més de presentar-me un conjunt de persones que em semblen uns professionals excel·lents".

Abad ressalta que "podem fer una bona candidatura que intentarà traslladar propostes de millora i en constructiu. Això lliga bastant amb la meva manera d'entendre certes activitats col·lectives. Has de guanyar-te la confiança dels socis fent propostes constructives i creatives". A més, apunta, "és un candidat que no està imputat, que no és poca cosa en el meu cas per acabar de prendre la decisió".

En el cas de Pimec, té presència a les altres tres candidatures. Miquel Camps, president de Pimec Joves Empresaris, acompanya Joan Laporta en la seva temptativa de tornar a la presidència blaugrana. I entre els membres de la candidatura d'Agustí Benedito hi ha Isabel Galobardes, membre de la junta directiva de la patronal, i Ignasi Sayol, president de Pimec Logística.

Sayol explica a VIAempresa que "el Barça és una peça fonamental pel país. Els dos últims presidents i l'actual han estat imputats i això no pot seguir així". Sobre la seva implicació amb Benedito, destaca que "conec fa temps l'Agustí, és honest i em va demanar si el podia ajudar i vaig decidir fer-ho. Segurament amb un altre no ho faria". Per aquest empresari, "dirigir el Barça és una gran responsabilitat", i en el cas de sortir escollit assegura que "estaré a l'alçada sense descuidar la meva tasca professional. És qüestió de prioritzar i al final tot es pot fer".

En el cas de Galobardes, que té un despatx d'advocats i un restaurant a la Barceloneta on hi fa de xef el seu fill, explica a VIAempresa que el que l'ha fet decidir és "l'honestedat, la transparència i la manera de fer de l'Agustí. És una persona directa i de fiar. Aquests valors tan importants ens permetran imprimir un estil de governança diferent i desenvolupar un projecte sòlid i llargament treballat". De fet, Isabel Galobardes ja va ser directiva blaugrana durant el mandat de Joan Gaspart després de l'adhesió al seu equip de la candidatura de Joan Castells (FIATC). Aquesta experiència prèvia, assegura, li permet "ser molt conscient del que implica a l'àmbit personal i d'organització. La combinació d'il·lusió, esperit de servei al nostre club, bons equips i una bona organització personal i professional és la base per estar en disposició d'engegar aquesta nova etapa".

Finalment, a la candidatura de Josep Maria Bartomeu s'hi ha incorporat el vicepresident de Pimec i fundador i drector general de Factor Energia, Emili Rousaud. L'empresari també ha conversat amb VIAempresa, i explica que s'ha incorporat a la candidatura "per pura il·lusió". Seguidor del Barça de tota la vida, confessa que ser-ne directiu "és una cosa que sempre m'havia fet il·lusió". I així li ho va transmetre fa uns mesos a Bartomeu quan es van conèixer a la seu de l'empresa del que ha estat president blaugrana els darrers mesos.

"Hi va haver bona química i em sembla un empresari seriós, que ha fet una tasca d'internacionalització de la seva empresa molt important", destaca Rousaud. "Quan et trobes amb el president del Barça és inevitable anar a dir-li que ets molt culer", recorda. "Li vaig dir que em faria il·lusió poder formar part d'una Junta Directiva i va recollir el guant. Quan preparava la llista em va contactar i em va preguntar si hi estava interessat", relata un Emili Rousaud que es veu capacitat per aportar "rigor en la gestió i capacitat de treball". Com és evident, la gestió esportiva la deixa en mans dels experts en la matèria: "sóc futboler d'aquests de bar amb els amics, no em considero cap expert", reconeix amb ironia.

En el cas d'aconseguir la victòria a les urnes, Rousaud reconeix "com que mai no he estat a cap directiva del Barça ignoro quins requeriments em produiria". Ara bé, destaca que el preocupa més "el vessant personal i familiar que el laboral. El Barça és molt important però primer està la família i l'empresa". Rousaud aclareix que "si entro a la directiva no espero tenir un lloc de primera línia. Vinc a aprendre i a fer el tot el que pugui perquè l'entitat funcioni el millor possible".

En el cas de victòria de Toni Freixa, Antoni Abad ironitza que "si ara dormim poc, potser aleshores dormirem una mica menys". El president de Cecot deixa clar que "procuraré compatibilitzar-ho, perquè si no, no tindria sentit. No m'hauria de restar res en el meu dia a dia d'empresari".

Per què hi ha tants empresaris a les candidatures?
"Només se m'acut una resposta: que tots som molt culers", diu Abad. I aclareix que també hi ha "professionals liberals i una bona barreja del que és la pròpia societat catalana, amb el denominador comú del barcelonisme".

Emili Rousaud assegura que "no sé el motiu, però crec que el president del Barça del darrer any i mig és un empresari pur, no un alt executiu d'una gran empresa. Les altres candidatures això ho han tingut en consideració".

Des de la candidatura de Benedito, Ignasi Sayol s'atreveix a aventurar que l'alta presència d'empresaris a les candidatures s'explica perquè "dirigir el Barça és una feina de gestió, implica gestionar patrimoni i és una responsabilitat habitual pels empresaris". A més, incideix en el fet que "cal ajuda econòmica per tirar endavant les campanyes", un aspecte gens menyspreable. Al seu costat, Isabel Galobardes afegeix que, almenys en la seva candidatura, "tots som emprenedors, ens hem fet a nosaltres mateixos i creiem que tota aquesta experiència empresarial és imprescindible per gestionar el millor equip del món". 

Bartomeu manté la majoria d'empresaris de l'equip
Si hi ha una candidatura on destaca especialment la presència d'empresaris és en la del darrer president, Josep Maria Bartomeu. El seu equip segueix sent en bona part el que es va presentar a les eleccions de 2010 amb Sandro Rosell. D'entre tots ells destaca, per exemple, Carles Vilarrubí, vicepresident executiu de Rotschild España i conseller de Fira de Barcelona, Catalunya Comunicació (Grupo Godó), ONO i Grey Groyup; a més d'estar casat amb Sol Daurella, la cara visible de Coca-Cola a Espanya.

Bartomeu també compta al seu equip amb Jordi Cardoner (Kids&School, Joela), Jordi Mestre (Expo Hotels & Resort), Manel Arroyo (Dorna Sports & Moto GP), Jordi Moix (Reyal Urbis) o Susana Monje (Essentium), que es perfila com la cara visible del seu programa econòmic. També hi és Javier Bordas, president del Grupo Costa Este, dedicat a l'oci i la restauració, que té la propietat de locals com el Nuba Barcelona, seu habitual de trobades d'emprenedors com els Last Thursdays.

Parlant d'emprenedors, una de les cares més conegudes és la de Dídac Lee, cofundador de Zyncro i conseller delegat d'Inspirit. El seu germà Simón, fundador d'Incubio, tot i no formar part de la candidatura també ha donat suport explícit a Bartomeu en aquest procés electoral.

Un altre dels noms d'aquesta candidatura és el de Silvio Elias (pare), exaccionista i conseller delegat de Caprabo. Tots ells ja havien exercit alguna responsabilitat al club en el mandat anterior, amb l'excepció del fitxatge ja comentat d'Emili Rousaud, de Factor Energia.

Benedito i els petits empresaris
Agustí Benedito, amb una llarga trajectòria en el món de l'empresa, actualment presideix la consultora de negocis internacionals Barcelona Export Group. Anteriorment va dirigir el Grup d'Automoció Benedito i va gestionar el patrimoni familiar. L'únic dels candidats que repeteix el cap de cartell del 2010, presumeix "d'herència de tradició barcelonista familiar", i s'autodefineix com un petit empresari català. Potser per això compta al seu equip amb diversos petits empresaris, tan tradicionals de l'economia catalana.

Un dels seus homes forts és Lluís Daniel Geli, dedicat al sector immobiliari i hoteler en diverses companyies, les més recents les SL Nadrix i Resi Maris, exercint com a administrador únic. Al seu costat hi ha Carlos Bonet-Godó, assessor jurídic i empresari, que actualment és soci de Salomó & Bonet-Godó.

Oriol Bueno (TSWM), Joan Capdevila (propietari d'una clínica veterinària), Jaime Casas (Proximma), Carles Novoa (Delivery Warehouse), Isidre Sanabre (Òptica Sanabre), Ramon Tomàs (empresa homònima de grues i transports per a la construcció fundada pel seu pare), Josep Torres (sector farmacèutic) o Enric Vallbona (Denion); també formen part de l'equip de Benedito. Un equip on, per cert, també hi és la vicedegana de la Universitat de Barcelona Laura Guitart.

Laporta tira pel Dret
Joan Laporta ha apostat en la seva gran majoria per companys de professió en la seva candidatura. Així doncs, els advocats són majoria. Alfonso Castro, Josep Cubells, Mireia Fontanet, Maria Elena Fort, Glòria Freixa i Xavier Puig deixen ben representat aquest ofici entre l'equip de Laporta.

Ara bé, l'expresident del 'Barça de les 6 copes' també compta amb alguns empresaris. A banda del ja mencionat Miquel Camps, Laporta té al seu costat Xavier Bagués (Comercial Bagués Sellés), Joaquim Casas (Nàutica Casas), Marc Ciria (Triple A Capital), Rafael Martín Mota (Martín Faixó) o Rafael Yuste (empresari i consultor de comerç internacional que ja va ser directiu blaugrana entre 2005 i 2010).

Toni Freixa també vol seguir Dret
L'advocat Toni Freixa, després d'anar perdent pes a la directiva blaugrana des de la dimissió de Sandro Rosell, es presenta amb un equip on destaca la ja esmentada presència del president de Cecot, Antoni Abad. Al seu costat, també hi trobem persones vinculades al món empresarial. És el cas de Juan Manuel Alcaraz, administrador en diferents societats participades conjuntament amb promotores com Núñez y Navarro o Enrique Reyna, així com per Sa Nostra (Grup BNP), i conseller delegat de diferents societats participades per Caixa Girona.

Altres membres del seu equip són Lluís Jové, accionista i conseller del grup químic Navacreus Luona; Joan Bertran, soci-director i fundador de gestoria; Xavier Chalé, conseller director general del Grup Montcau (i anteriorment director del SOC i de màrqueting del Grupo Godó-La Caixa); Marta de Llauder (Talent Point HR Consulting); o Ramon Artigas, amb experiència com a directiu en empreses com Levi's, PepsiCo o Danone.

De la mateixa manera que en el cas de Laporta, Freixa també s'ha fet acompanyar per diversos col·legues d'advocacia. Juan Manuel Alcaraz, Francisco Ibáñez, Marcos Jover, Marcos Mas, Eduard Fossas, David Vilajoana (el pare del qual ja va ser directiu durant el mandat de Josep Lluís Núñez) i Sergi González comparteixen amb Freixa la vocació pel Dret.
Avui et destaquem
El més llegit