Emilio Botín, quan el cognom ho diu tot

El president del Santander segueix conduint el banc cap a uns beneficis imparables

Si hi ha algú a Espanya a qui li escau el seu cognom és a Emilio Botín (Santander, 1934). El botí que acumula el banquer és pràcticament incalculable, i l'ha situat entre les principals fortunes mundials.

El Banco Santander, entitat que presideix des del 1986, ha assolit el 2013 uns beneficis nets de 4.370 milions d'euros, una xifra un 90% superior a la de 2012. La llum al final del túnel de la crisi ha permès a l'entitat reduir notablement les necessitats de sanejament, la qual cosa ha ajudat en gran mesura a l'augment espectacular dels seus beneficis.

Una família de banquers
Emilio Botín pertany a una saga familiar dedicada a la banca des de fa dècades. El seu besavi ja s'hi dedicava, igual que el seu avi; i el seu pare i el seu oncle ja van presidir el Santander. A més, el seu germà també ha format part del banc i va dirigir Bankinter. Per completar el quadre, la primera dels seus sis fills, Ana Patricia, ja ocupa càrrecs de responsabilitat a l'entitat i està cridada a ser-ne l'hereva.

Llicenciat en Dret a la Universitat de Valladolid, i en Econòmiques a la de Deusto, la carrera d'Emilio Botín no s'ha separat en cap moment del Banco Santander, on hi va entrar el 1958 i des del 1960 n'és membre del consell.

A l'ombra del seu pare, el 1986 va accedir a la presidència, rellevant-lo. De seguida va eliminar les creences sobre la fama de ser un hereu sense grans idees; i de fet el Santander s'ha convertit en un autèntic gegant del sector sota la seva batuta.

Qui no arrisca no pisca
El seu caràcter inquiet, enèrgic i actiu ha conduït l'entitat cap a decisions arriscades que, tanmateix, l'han situat en el liderat del sector bancari espanyol. Diverses adquisicions d'entitats van permetre l'inici de la seva expansió a Espanya i al món, la més destacada de les quals va ser la fusió el 1998 amb el Central Hispano.

Sota la direcció de Botín, el Santander ha rebut en tres ocasions la distinció com a millor banc del món; tot i que el nivell d'anglès del seu president hagi estat sovint motiu de mofa. Jugador habitual de golf, acostuma a arribar ben d'hora a la seu madrilenya de l'entitat, d'on no se sap mai l'hora de sortida.

Amb finques arreu d'Espanya, dos jets privats i una valuosa col·lecció de pintura; els Botín controlen directament un 8% del capital del Santander. Una autèntica fortuna, el seu botí particular.

Avui et destaquem
El més llegit