Dos emprenedors creen una immobiliària contra l’especulació

Els impulsors d’aquesta iniciativa barcelonina busquen propietaris que vulguin vendre o llogar pisos “a preu just”

Doris Österle, cofundadora de La Casa de les Cases | ACN Doris Österle, cofundadora de La Casa de les Cases | ACN

Motivats per la seva preocupació davant els problemes d'habitatge que pateix Barcelona des de fa anys, els emprenedors Miquel Leiva i Doris Österle van posar en marxa aquesta primavera 'La Casa de les Cases', una immobiliària que defineixen com a "ètica i social" perquè rebutja l'especulació. Actualment, busquen propietaris disposats a vendre o llogar els seus habitatges a un preu "just" basat en taxacions acurades que no contribueixin a escalfar el mercat ni crear noves bombolles. Tanmateix, ells renuncien als sous a comissió i destinen els beneficis de l'agència, constituïda en forma de societat limitada, a fer "projectes socials" i finançar diverses ONG de proximitat.

"No volem especular. Treballem amb qualsevol tipus de client que tingui els mateixos valors que nosaltres. Si vols vendre o llogar a un preu raonable, de mercat, t'ajudem a fer-ho, però si vols especular i vendre'l per molt més del que val, no col·laborarem", destaca Österle en declaracions a l'ACN. Reconeix que ja tenen interessats als qui els agrada la seva proposta basada en preus "justos" que facilitin l'accés a l'habitatge de tota la població.

"Realment hi ha persones que no volen especular", indica abans d'avisar que a Barcelona hi ha una autèntica "crisis d'habitatge" que va més enllà de la manca de pisos de protecció social. En aquest sentit, recorda que hi ha molta gent amb feina i bons sous que no pot pagar-se un pis o bé que ha de destinar més de la meitat de la seva nòmina al lloguer o l'hipoteca.

Tot i que reconeixen que arrancar no els està sent fàcil, l'empresa ja dedica alguns dels seus recursos a entitats com el Rebost Solidari de Gràcia. En un futur, no descarten anar més enllà i comprar ells mateixos pisos per posar-los en lloguer social. "La immobiliària és una eina en si per generar diners que després es reinventarà a la comunitat", destaca Österle.

Darrere d'aquesta idea innovadora està l'experiència d'un dels seus socis, Miquel Leiva, que va treballar durant molts anys en el sector immobiliari mentre, en paral·lel, participava en manifestacions a favor del dret en l'habitatge i protestava contra desnonaments. Una situació de paradoxa que el va animar a canviar de feina i acabar fundant aquest nou concepte d'agència.

Miquel Leiva, de La Casa de les Cases: “Si no tenim gent que vulgui vendre i llogar a un preu raonable, aquest nou negoci immobiliari no sobreviurà, però crec que hi ha prou persones que volen un canvi cap a un mercat millor"

"Cal un canvi de mentalitat de la gent. Podem tenir la nostra idea i els millors desitjos, però si no tenim gent que vulgui vendre i llogar a un preu raonable, aquest nou negoci immobiliari no sobreviurà, però crec que hi ha prou persones que volen un canvi cap a un mercat millor", resumeix Österle, d'origen austríac, però establerta a Barcelona des de fa més de deu anys.

Males experiències

Entre els primers interessats que han contactat amb l'agència per vendre les seves propietats hi ha persones com Isabel Guibourg, que va contactar amb l'agència després d'algunes males experiències amb agències "tradicionals". "La sensació que tenia és la d'estar tractant amb l'enemic, la gent que està fent fora dels barris a la gent jove i nou veu l'habitatge com un dret, sinó com una font d'inversió per fer més diners encara. No volia, em sentia fatal", reconeix.

En el seu cas, ven el pis sense ascensor on hi viu amb la seva mare, d'edat avançada i problemes de mobilitat, per fer-se amb un apartament més accessible. En constatar com l'alça de preus complicava aquest pas, va fer-se més conscient dels problemes de l'habitatge i va decidir trencar amb les immobiliàries amb què estava gestionant la seva venda. "Et fa la sensació que treballes amb gent que especula", lamenta abans de definir com "taurons" els agents amb els quals va tractar.

Veïna del barri del Coll i la Teixonera, explica també que a la seva pròpia família han vist com cada cop costa més viure a barris com Gràcia. "Les meves filles van viure tota la seva vida allà d'ençà que es van independitzar, però tan elles com els seus amics han hagut de 'pujar la muntanya' com dic jo i canviar de barri perquè els preus de lloguer o venda son impossible", resumeix. Amb el seu pas, espera rebre un import just pel seu pis, evitar escalfar més el mercat i, de pas, contribuir a solucionar el problema de l'habitatge.

Més informació
Puja un 2,5% el preu de l'habitatge de segona mà a Catalunya
Catalunya rebrà 305 MEUR en ajudes per a rehabilitació d'habitatge i lloguer social
Què hi ha darrere de voler controlar els pisos buits i els grans propietaris?
Avui et destaquem
El més llegit