El nou conseller delegat d'Eurofragance porta en el càrrec des del gener, però la seva incorporació estava més que assumida per la direcció i la companyia des de fa temps. "Tot i que el conseller delegat ha ocupat el seu lloc ara, no ens sentim estranys amb la situació". Parla amb VIA Empresa Santiago Sabatés, president i fundador d'Eurofragance, empresa que ha consumat el relleu professional en la direcció de la companyia amb el nomenament, el gener de 2018, del nou conseller delegat Laurent Mercier. El relleu de la vallesana és un dels múltiples que s'han anat produint en diverses empreses familiars darrerament, des d'Amat Immobiliaris fins a El Corte Inglés. Els implicats apunten que cada relleu és com cada família: absolutament diferent.
Com afirma l'empresari, "cada empresa té els seus motius, no hi ha dues empreses iguals ni dues famílies iguals. Per a nosaltres, hi ha un gap entre la nostra edat i la dels següents propietaris, per tant ells haurien de passar un procés de professionalització externa. L'altre motiu que teníem és fer l'empresa millor: vam pensar que hi havia gent millor i el que ens interessa és que l'empresa tingui èxit i mantingui els valors".
Tanmateix, continua Sabatés, "cada empresa té els seus matisos culturals i és un tema important: vigilem que les coses es facin com a nosaltres ens agraden. Hi ha hagut alguns entrebancs, com en totes les empreses, però vas fent les correccions que creus que has de fer i nosaltres estem mantenint el full de ruta sense problemes". En la seva opinió, ara no cal fer un balanç perquè "fa com quatre anys que vam iniciar el procés i això dóna molt de temps per polir les relacions entre executius i familiars. És un tema de fons, que porta temps i necessita treball", matisa.
Sabatés: "El relleu és un tema de fons, que porta temps i necessita treball"
Està d'acord Guifré Homedes, director general d'Amat Immobiliaris des d'aquest any, quan l'empresa ha materialitzat un procés que també s'havia activat feia temps. En una entrevista amb VIA Empresa, Homedes apunta que la transició "no és un procés d'un dia, ho vam parlar fa temps i ho vam anunciar internament al juny. Imma i Joana Amat seguiran a la companyia però fan un pas enrere en el dia a dia", ha explicat el directiu.
Però quan és el moment? L'àvia Amat es va jubilar quan la informatització va entrar a l'empresa i en tenia en aquell moment 80 anys. El moment, per tant, també depèn de l'empresa, tot i que des de la consultoria Family Business Solutions apunten que "és en el moment del relleu generacional quan la generació anterior que actuava com a punt d'equilibri entre germans o cosins surt del negoci, quan els conflictes familiars solen fer-se visibles o accentuar-se, posant en risc la continuïtat del negoci".
Uns conflictes que, en el cas de El Corte Inglés, estan afectant fortament al negoci, segons apunten diversos mitjans com El Diario.es o El Confidencial. Aquests dies parlen de la disputa que enfronta el president Dimas Gimeno amb les seves cosines, Marta i Cristina, les filles d'Isidoro Álvarez, les quals fa temps que estan "maniobrant" per forçar la seva dimissió i obtenir el control de l'empresa. Segons el col·laborador de VIA Empresa Jordi Tarragona, "hi ha qui afirma que la retirada dels poders executius a Gimeno és en realitat conseqüència de la demanda hereditària de 150 milions d'euros de la seva mare i oncle contra les germanes Álvarez". Com resoldre aquest enfrontament serà solució també de la família, diferent, com totes, a la resta.