Les vacances són una bona ocasió per desconnectar de la família en les empreses familiars | Acistock
Les vacances són una bona ocasió per desconnectar de la família en les empreses familiars | Acistock

Empresa familiar, vacances familiars?

Són molts els clans empresarials que decideixen compartir també el seu temps de vacances, multiplicant així les possibilitats de conflicte si no es prenen les precaucions necessàries

S’imagina passar els seus 21 dies de vacances amb la persona que cada dia li demana entregar un informe? Amb qui el pressiona amb el deadline d’un projecte? En definitiva, amb la persona de qui depèn el seu salari i, per tant, amb el seu major maldecap? Si és empleat o directiu d’una empresa amb la que no l’uneix res més que un contracte laboral, li vindran esgarrifances només de pensar-hi. Si, pel contrari, forma part del clan que dirigeix una empresa familiar, assumirà el paisatge com quelcom rutinari.

Les empreses familiars tenen moltes particularitats. La més destacada, el valor gairebé sagrat qui li atorguen a la unitat. Moltes d’elles decideixen que les incomptables hores laborals que comparteixen durant tot l’any no són suficients i opten per passar també junts les vacances. “A la tornada de l’estiu, el nombre d’enfrontaments i disputes en famílies empresàries creix pel simple fet de compartir encara més temps i emocions que durant l’any”, explica el fundador de Family Business Solutions, Ricard Agustín.

El consultor considera molt difícil desconnectar per les famílies que també comparteixen els dies lliures, pel que considera que la solució òptima seria “fer les vacances per separat”. Però el calat de la unitat familiar és tan alt que aquesta no es pot considerar una opció. Davant la impossibilitat de separar família i empresa, en aquest article oferim el mal menor: una guia per evitar que les vacances familiars no acabin en sinistre total.

1 - Pren distàncies sobre la feina

Resulta difícil compartir taula i una tarda de remull a la piscina amb un company/familiar de feina i no acabar parlant sobre qüestions relacionades amb la companyia. “Això no ha de ser negatiu per necessitat, però va en detriment de la desconnexió, pel que cal prendre mesures”, indica Agustín.

I les mesures són simples. No hem d’aprofitar un moment de distensió per apropar-nos a algú i comentar temes de feina. “Cal delimitar els espais propicis per aquestes qüestions. És una qüestió de disciplina que cal entrenar per evitar tensions en un context que hauria ser de relaxament”, assegura Agustín.  

2 - Posa límits a les converses sobre treball

I els límits no només els hem de posar en l’espai utilitzat. Si de veritat hi ha una qüestió laboral que s’ha de tractar durant les vacances ho hem de fer amb la seriositat que es mereix, però, alhora, sent conscients que és un parèntesi dins d’un període que hauria de ser de total desconnexió.

“Si s’aprofiten les vacances per fer alguna reunió, que sigui breu, amb horari d’inici i fi establert i en algun espai on ningú ens pugui interrompre”.

3 - La bona voluntat no és suficient

Les vacances poden semblar un moment de distensió ideal per forçar retrobaments i acabar amb tensions, però les millors intencions no acaben sempre amb final feliç. “Si, per exemple, un pare aprofita un sopar per apropar dos fills que porten tot l’any barallats, el risc d’empitjorar les coses és molt elevat. Cada part té la seva motxilla de raons i van acompanyats de parelles i fills que es posaran de part seva. El que era una celebració por acabar convertit en un autèntic ball de bastons”, adverteix Agustín.

L’assessor recomana no adquirir competències que no ens pertoquen ni confiar en la relaxació com a medicina contra les ferides obertes durant la convivència laboral.

4 - Suspèn les jerarquies durant les vacances

Un altre dels grans focus de conflicte en les vacances de l’empresa familiar és l’anul·lació de les jerarquies que funcionen durant tot l’any. Com et dirigeixes amb naturalitat a qui ha estat el teu superior durant tot l’any? I, si ho aconsegueixes, com evitar caure en situacions que puguin tenir conseqüències més endavant?

Agustín considera que lluitar contra aquestes jerarquies “és difícil”, però el context de les vacances facilita la feina. “Només sortir del marc de referència ja fa que tots siguem una mica més iguals, i el fet que hi hagi fills, néts i parelles ho acaba d’equilibrar tot”.

5 - No impliquis la resta de la família en qüestions de feina

I quin paper ha de jugar la família extensa? Durant tot l’any han estat testimonis dels èxits, fracassos i tensions provocades pel projecte empresarial. El seu paper pot ser clau per garantir l’harmonia de les vacances, sempre i quan no els forcem a prendre part en les situacions de conflicte.

“Sempre que mantinguem aquestes persones allunyades de les qüestions empresarials facilitarem la seva participació activa i lliure en les relacions familiars. Si ho fem així aportaran la frescor necessària en les vacances familiars”. 

6 - Utilitza el sentit comú

Pot semblar evident, però les vacances no són el moment adequat per ajuntar el pare i fill que porten sense parlar-se durant setmanes per la caiguda d’un projecte estratègic. Al contrari, Agustín recomana “prendre precaucions si l’ambient previ a les vacances ja no és bo”.

Els períodes de vacances són ideals per desconnectar i encarar el nou curs amb aires renovats i prendre distància. En l’empresa familiar no és diferent i, de fet, en aquests casos, la presa de distància, com més literal, millor. De nou, el millor consell és fer les vacances per separat i limitar les trobades a les festes de guardar. Sempre, és clar, que això no provoqui una nova crisi. 

Més informació
La jornada intensiva millora la productivitat dels treballadors
"Tenir una empresa sense marge no té sentit"
Les vacances amb millors fotos a Instagram
Avui et destaquem
El més llegit