Els empresaris demanen al Govern lideratge per a la transició energètica

Cambra, Foment, Pimec i el Consell General de Cambres a Catalunya demanen a l'administració un comissionat que comandi el procés

Els signants del manifest de l'empresa catalana per la transició ecològica | EP Els signants del manifest de l'empresa catalana per la transició ecològica | EP

La Cambra de Barcelona, Foment del Treball, Pimec i el Consell General de Cambres de Catalunya han demanat a la Generalitat un Comissionat per liderar les polítiques climàtiques i de transició energètica de manera transversal. Els presidents de tots quatre organismes, Mònica Roca, Josep Sánchez Llibre, Antoni Cañete i Jaume Fàbrega han signat un manifest en aquest sentit a la Llotja de Mar.

Les cambres i associacions empresarials del país han "mostrat el seu compromís" amb la lluita contra el canvi climàtic, tot assenyalant la necessitat d'un model de transició "equilibrat i respectuós amb l'entorn". El manifest es marca com a objectius "frenar l'augment de la temperatura global, la gestió individualitzada i responsable del consum energètic", així com la implicació de la ciutadania i la potenciació de la transició ecològica com a factor clau en el desenvolupament econòmic.

La presidenta de Cambra de Barcelona, Mònica Roca, ha destacat la necessitat de "tractar com a llei" el decret d'acceleració del desenvolupament d'energies renovables aprovat per la Generalitat amb l'objectiu de revertir la seva falta al país – una demanda ja plantejada per les patronals fa una setmana per poder presentar esmenes als punts en què els empresaris no estan d'acord.

Roca ha destacat també la necessitat d'una transició energètica transversal "amb termes llargs" i prioritats variables. "De la producció energètica a Catalunya, només el 19,6% es realitza amb fonts renovables", lamenta la presidenta de la Cambra, una dada molt més baixa que al conjunt d'Europa i a l'Estat Espanyol. En aquest sentit, Fàbrega ha reclamat que el país faci "un pas endavant", en tant que la transició energètica és una "gran font de generació de riquesa".

Cañete, per la seva banda, ha afirmat que la transició energètica a Catalunya necessitarà una inversió de més de 300.000 milions fins a 2050, 50.000 dels quals "haurien d'enfocar-se a les energies renovables". Per la seva banda, Sánchez Llibre ha destacat que els canvis necessaris s'han de fer de la mà de les administracions. "Cal crear sinergies", ha assegurat el president de Foment.

Més informació
La Cambra de Barcelona aposta per l’Hermitage com a dinamitzador econòmic
Foment del Treball: "Prou d'apujar impostos!"
Avui et destaquem
El més llegit