Un terç d'empreses catalanes encara nota els efectes de la covid-19

El sector de l'hostaleria és dels més impactats per la crisi econòmica provocada per la pandèmia, amb més d'un 60% del total

Els restaurants són dels negocis més afectats per la covid-19 | ACN Els restaurants són dels negocis més afectats per la covid-19 | ACN

Una de cada tres empreses catalanes encara es declara afectada per la crisi de la covid-19 aquest tercer trimestre, un any i mig després de la declaració de l'estat d'alarma. Si bé el percentatge és 10,5 punts inferior al trimestre anterior –un 42,7% afirmava mantenir-se afectada per la crisi–, hi ha sectors on l'impacte continua sent notable. És el cas de l'hostaleria, on el 61,2% dels negocis assegura que encara arrosseguen els efectes de la pandèmia, segons L'enquesta de clima empresarial publicada aquest dimecres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Per altra banda, els sectors menys afectats són la construcció (18,4%) i la indústria (26,4%), seguits del comerç (32,1%) i la resta de serveis (34,1%).

A l'hora d'assenyalar els principals impactes que ha provocat la covid-19, gairebé set de cada 10 establiments apunten cap a un increment de la complexitat en els processos per garantir la protecció, higiene i prevenció contra el virus. També destaquen la caiguda de la facturació (55%), l'impacte sobre l'ocupació (49,6%), la suspensió d'algunes activitats davant possibles riscos de contagi (43,6%) i la dificultat de disposar d'aprovisionaments (37,8%). En relació amb la recuperació de les vendes, tan sols un 3,3% assegura que ja ha assolit nivells de facturació superior als mesos previs a l'esclat de la pandèmia.

Per altra banda, un 32,9% creu que recuperarà les vendes en un any o menys –a l'enquesta del segon trimestre aquest percentatge era del 39,6%–, mentre que un 16,1% veuen difícil recuperar la facturació o directament consideren que hauran de tancar. El 47,7% restant creu que els ingressos s'acabaran recuperant, però que caldrà esperar com a mínim un any.

A Catalunya, gairebé la meitat de les empreses (46,4%) han aplicat un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) des que es va declarar l'estat d'alarma. En sectors com l'hostaleria o la construcció, però, el percentatge s'eleva fins al 84% i el 50,9%, respectivament. Malgrat l'impacte que ha tingut la crisi de la covid-19 en l'ocupació, l'enquesta publicada aquest dimecres revela que quasi nou de cada 10 treballadors a qui se'ls va aplicar un ERTO (88,2%) ja s'ha reincorporat a l'activitat del negoci. Per sectors, el comerç és el que té la proporció més elevada d'empleats reincorporats (92%) i l'hostaleria, el que menys (84,2%).

Més informació
La covid-19 no ho canviarà tot
L'empresa familiar davant la covid econòmica
Avui et destaquem
El més llegit