CA | ES

Empreses que fan grans petits territoris

Firmes amb arrelada presència a Catalunya s'han convertit en imprescindibles al seu entorn, tant per la contractació dels veïns com pel patrocini d'activitats locals

Són "l'empresa del poble" i la majoria dels seus treballadors són alhora veïns de la zona. És la situació d'algunes grans empreses que, arrelades en diversos municipis catalans, formen part del seu paisatge urbà i de la seva economia. De la seva situació en depenen econòmicament nombroses famílies i la vida social i cultural del municipi no s'entén sense el seu patrocini i col·laboració, que s'evidencia amb el seu logotip estampat en samarretes de curses populars o en els tríptics que anuncien tot tipus de jornades. Empreses com Xesc Gastronòmic, una fonda de prestigi al municipi de Gombrèn, al Ripollès, de només 195 habitants; Embotits Monter, ubicats a Sant Jaume de Llierca (800 habitants), a la Garrotxa; o Procesfil, una empresa potent del sector tèxtil, ubicada al municipi d'Anglès, de 5.000 habitants, a La Selva.

A la comarca d'Osona trobem Axilone Metal, una empresa multinacional ubicada a Sant Pere de Torelló –de 2.400 habitants- des de 1952, tot i que sota en aquella època ho feia amb el nom de societat Antonio Camprodón. En la fàbrica d'Axilone Metal, de capital francès, produeixen packaging cosmètic, elaborant des de taps de pintallavis fins als de les ampolles de perfum per a firmes com Carolina Herrera o Yves Rocher.

Patrocini del cinema o la colla castellera
Això, en el dia a dia, ja que en el temps lliure, la marca s'associa, entre altres, a la colla castellera de Sant Pere de Torelló i al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, que comença aquest divendres. El seu patrocini contribueix econòmicament a la realització d'aquestes activitats gràcies a la implicació dels treballadors de la firma, ja que Axilone Metal s'ha fixat només patrocinar aquelles activitats en què participen entre un i dos dels seus treballadors. "Tot parteix del mateix: l'empresa vol que el treballador estigui implicat, i si el treballador veu que l'empresa també participa en les activitats en les quals ell participa, això no fa més que revertir-nos", explica David Gregorio, director de la fàbrica d'Axilone Metal a Sant Pere de Torelló, que en 2014 va inaugurar noves instal·lacions.

La Colla Gegantera i Grallers té el patrocini d'Axilone Metal. Cedida 

És per això que enguany han fet una donació de 200 euros per renovar el carret de la colla gegantera del municipi, a petició de l'alcalde. El motiu és que també se senten part del territori. Gregorio apunta que és una premissa que la multinacional defèn també en altres territoris en els quals treballa, tot i que la seva contribució és econòmicament diferent dels 3.000 euros que, com a màxim, aporta la filial catalana als projectes socials i culturals de la comarca d'Osona. "Des de la direcció et diuen que tens un resultat i un pressupost, però pots fer qualsevol cosa i és feina teva aconseguir les dues coses. Sobretot hi ha la màxima que dintre del teu entorn has de tenir a la teva gent contenta", argumenta Gregori.

Amb una facturació que supera els 30 milions d'euros anuals, la fàbrica dóna feina a 240 treballadors i, en època de màxima producció, arriba als 290 empleats. Això sí, tots són de la comarca, naturals de Sant Pere de Torelló o de Sant Vicenç de Torelló, així com d'Olot i Vic. Un fet diferencial, segons Gregori, respecte a les empreses de ciutat. "Ells se la senten molt més seva, sense arribar a ser una empresa familiar, perquè aquesta és una multinacional. Trobes que el treballador sent el negoci com a seu, pateix molt més del que faria treballant a la ciutat i si ho necessites, ho trobes abans perquè té la feina molt més a prop del que ho pot tenir un treballador a la gran ciutat", apunta.

Col·laborar més discretament
També la firma Font-Sans contracta principalment els treballadors de la població gironina de Sant Feliu de Pallerols, de 1.500 habitants, on s'ubica la fàbrica. "Aquesta és la principal col·laboració amb el poble, de vegades és la més oblidada i és la real, la del dia a dia, la que més hauríem de fer veure", afirma David Pérez, gerent d'aquesta empresa càrnia des de 1917 que compta amb 25 treballadors i factura 6 milions d'euros.

Amb el que sí que coincideixen Axilone Metal i Font-Sans és en la contractació de treballadors locals com a prioritat. A l'empresa càrnia, el 80% dels treballadors són del poble o de la seva àrea d'influència. "També és prioritat per un motiu pràctic: la persona que rep el sou que li donis passa a gastar-ho automàtic al cercle, perquè el seu sou és net", reflexiona Pérez.

És també l'empresa més gran de Sant Feliu de Pallerols ,i tot i que col·laboren estretament amb el consistori, Pérez reconeix que no s'impliquen en publicitats ni patrocinis molt visibles. "Fem un asfaltat, cedim espais perquè l'empresa té espais al poble per la canalització d'aigües, però les nostres accions no van vestides de màrqueting", apunta el seu gerent, un dels pocs treballadors de la firma que no resideix al municipi.

 
 Un dels actes de la festa de Sant Feliu de Pallarols. 

Amb tot, els veïns del municipi saben que Font-Sans col·labora amb la Festa Major, donant embotits per a les festes de la gent gran o amb els aplecs d'aquest municipi de la Garrotxa. Pensen que "en un poble tan petit, si tens la relació amb la gent, si la tractes bé, ho agrairan més. Creiem més en el que és col·laborar de veritat sense fer-ho veure tant", afegeix Pérez.
Avui et destaquem
El més llegit