Endesa guanya un 2,4% menys però confirma els objectius de l'any

L'elèctrica obté un benefici de 363 milions d'euros fins al març en un trimestre d'adverses condicions del mercat

La seu d'Endesa a Madrid La seu d'Endesa a Madrid

Endesa ha obtingut un benefici net de 363 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, la qual cosa representa una caiguda del 2,4% enfront del mateix període de l'exercici anterior, ha informat la companyia. No obstant la caiguda del benefici, l'elèctrica confirma que asolirà l'objectiu per al 2019.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) de l'energètica s'ha situat a tancament de març en 928 milions d'euros, amb un increment del 5,5%, mentre que el benefici operatiu (EBIT) ha augmentat un 2,8%, fins als 522 milions d'euros.

Els ingressos de l'elèctrica en el període de gener a març han aconseguit els 5.085 milions d'euros, 84 milions d'euros inferiors (-1,6%) als obtinguts en el primer trimestre de 2018.

El grup ha destacat que els resultats en el període s'han vist impactats per l'increment en els costos financers de manera significativa, degut principalment a l'actualització financera de les provisions per a l'optimització de la plantilla i el desmantellament d'instal·lacions.

Així, ha assenyalat que la bona gestió del mercat liberalitzat, sumada a l'estabilitat del mercat regulat i a l'esforç de contenció de costos, han estat "factors clau" en l'obtenció d'aquests resultats, que s'han aconseguit malgrat les desfavorables condicions de mercat que han afectat tant el negoci del gas com al d'electricitat.

Objectius 2019

A més, Endesa ha indicat que aquests resultats del primer trimestre li permeten "mostrar-se confiada en la consecució dels objectius comunicats al mercat per aquest any", amb una previsió d'un benefici net de 1.500 milions d'euros i un Ebitda de 3.700 milions d'euros.

En concret, el període ha estat marcat per una significativa caiguda de la demanda d'energia elèctrica, com a conseqüència de les altes temperatures del període i de l'impacte de la ralentització de l'economia sobre el consum de les grans empreses.

A més, s'ha registrat un increment del preu dels drets de CO2 i una menor disponibilitat de la generació hidràulica i renovable, la qual cosa ha portat a un increment del 14% en els preus del mercat majorista, que han aconseguit els 55 euros/MWh.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha valorat que, en aquest context, l'energètica està fent "un esforç inversor molt important en energies renovables i en digitalització per liderar la transició energètica".

"A final d'any estaran operatius els 879 MW renovables que la companyia s'ha adjudicat en les subhastes de 2017. En el marc d'aquest nou cicle inversor destaquen els alts nivells d'eficiència que estem aconseguint, que han facilitat un descens del 5% en els costos fixos en termes ajustats", ha afegit el directiu.

Deute

El deute financer net d'Endesa ha augmentat en 1.127 milions d'euros pel que fa al 31 de desembre de 2018, situant-se en 6.897 milions d'euros, com a conseqüència de diversos factors, entre els quals destaquen l'impacte de l'entrada en vigor de la NIIF 16 -la nova normativa que obliga a incloure els contractes d'arrendament vigents-, que ha suposat registrar un increment de 186 milions d'euros en el deute net a tancament de l'any passat; les inversions realitzades per al desenvolupament de nous parcs de generació renovable, i el pagament del dividend a compta amb càrrec als resultats de 2018, per import de 741 milions d'euros, realitzat el passat 2 de gener.

Així, la ràtio de deute net sobre Ebitda és de tan sols 1,9 vegades, la qual cosa la companyia considera que li dóna "un ampli marge" per afrontar el fort procés d'inversió en energies renovables i digitalització que és necessari per complir els objectius de la transició energètica.

Les inversions brutes d'Endesa s'han situat en 395 milions d'euros, amb un creixement del 100%, hagut de principalment, a aquest esforç que està realitzant la companyia en matèria de transformació digital i per al desenvolupament de la nova potència eòlica i fotovoltaica.

Per la seva banda, la producció elèctrica peninsular de la companyia ha caigut en el primer trimestre un 8% com a conseqüència de la menor producció hidràulica i renovable, que han registrat variacions del -28% i -5% respectivament, en línia amb els descensos experimentats en el conjunt del país.

En el conjunt de l'exercici, Endesa ha aconseguit unes quotes de mercat del 22,5% en generació peninsular, del 43,2% en distribució i del 32,9% en vendes d'electricitat a clients del mercat liberalitzat, la qual cosa li confirma en conjunt com l'empresa capdavantera del sector elèctric a Espanya.

Dividend

Pel que fa a la retribució a l'accionista, la junta general d'accionistes d'Endesa celebrada el passat 12 d'abril ha aprovat la distribució d'un dividend total per un import brut d'1,427 euros per acció amb càrrec al resultat de l'exercici 2018, la qual cosa suposa una xifra total d'1.511 milions d'euros.

Tenint en compte el dividend a compte de 0,7 euros bruts per acció abonat el passat 2 de gener, que ha suposat un import total de 741 milions d'euros, el dividend complementari amb càrrec al resultat de l'exercici 2018 és igual a 0,727 euros bruts per acció, és a dir, 770 milions d'euros, i serà abonat el proper 2 de juliol.

Més informació
Endesa inverteix 1,7 milions d'euros en la xarxa elèctrica de la Catalunya Central
Endesa supera els seus objectius, tot guanyar un 3% menys que el 2017
Endesa apaga les centrals de carbó
Avui et destaquem
El més llegit