• Empresa
  • Ercros perd 12 milions durant el primer trimestre per la "caiguda de la demanda"

Ercros perd 12 milions durant el primer trimestre per la "caiguda de la demanda"

La companyia catalana no descarta que al llarg d'aquest any el marge i els volums de venda es tornin a veure afectats per l'actual entorn d'alta incertesa

La planta de Vila-Seca I d'Ercros | ACN
La planta de Vila-Seca I d'Ercros | ACN
Redacció VIA Empresa
Barcelona
13 de Maig de 2025

Ercros va tancar el primer trimestre de 2025 amb pèrdues de 12 milions d'euros. Es tracta d'un descens considerable en comparació amb els 3 milions de beneficis que la companyia va presentar l'any passat durant els tres primers mesos de 2024. Segons l'empresa catalana, els resultats són conseqüència d'una demanda "persistentment feble", a més d'un augment dels costos energètics i d'una forta competència internacional. Així mateix, Ercros apunta al seu diagnòstic que la guerra aranzelària també va influir en el seu balanç, ja que no va ajudar a millorar l'activitat de l'eurozona.

 

Ara bé, tots els indicadors mostren que els resultats han estat igualment fluixos. Pel que fa als ingressos, van caure un 2,3% interanual, fins als 184,45 milions d'euros, mentre que l'ebitda ajustat es va reduir un 98,1%, fins als 279.000 euros davant els 14,3 milions de fa un any. En aquest context, Ercros ha avançat que espera cobrar durant aquest any 14,6 milions d'euros de subvencions concedides associades al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) de descarbonització industrial i 20,1 milions d'euros de devolució de l'impost de societats dels exercicis 2016-2022.

Pel que fa a les previsions de futur, l'empresa situa l'inici de la recuperació de la demanda del sector químic el 2026 sempre que hi hagi una "solució adequada" al conflicte pels aranzels, d'acord amb el consens de les publicacions especialitzades. Amb tot, Ercros no descarta que al llarg d'aquest any el marge i els volums de venda es tornin a veure afectats per l'actual entorn d'alta incertesa, debilitat de la demanda, alts costos energètics i la forta competència internacional.

 

Pendents de les dues OPAs

D'altra banda, la companyia presidida per Antoni Zabalza ha explicat que les OPAs de Bondalti i Esseco Industrial continuen actives. En el cas de Bondalti, el 5 de març de l'any passat va presentar una oferta de 3,60 euros per acció, que posteriorment va ajustar a 3,505 euros després del repartiment de dividends; en el d'Esseco, en va presentar una altra de 3,84 euros per acció, que després va reduir a 3,745 euros pel mateix motiu.

A hores d'ara, les dues ofertes estan subjectes a l'acceptació del 75% del capital social i a l'autorització de les autoritats competents. De moment, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va iniciar la segona fase per analitzar les dues ofertes i els dos expedients s'han acabat allargant.