Un estudi relaciona l'insomni amb l'Alzheimer

Els investigadors de la Fundació Pascual Maragall descriuen que els afectats per falta de son són més vulnerables davant l'Alzheimer

Efecte de l'insomni a la substància blanca | Cedida Efecte de l'insomni a la substància blanca | Cedida

Les persones amb insomni presenten canvis en el rendiment cognitiu i l’estructura cerebral, especialment en la substància blanca i algunes regions que s’afecten en etapes primerenques de la malaltia d’Alzheimer, segons un estudi publicat per Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, amb l'impuls de "la Caixa".

Els investigadors han analitzat el rendiment cognitiu de 1.683 persones, comparant el dels individus que tenien insomni i els que no. Els resultats mostren que l'insomni es relaciona amb un pitjor resultat en les proves cognitives, especialment per la reducció de les funcions executiuves com la memòria de treball. 

Més info: Grifols fa un pas més en el tractament de l'Alzheimer

Els participants amb insomni han presentat un menor volum en les regions cerebrals del precúneus o el còrtex cingulat posterior, les quals es troben afectades en les etapes primerenques de la malaltia. L'estudi també ha trobat canvis en la substància blanca cerebral que han permès lligar els processos d'inflamació cerebral amb la qualitat del son i l'Alzheimer. D'aquesta manera la publicació de la investigació obre la porta al desenvolupament d'una nova línia de recerca que permetrà estudiar de manera més exhaustiva la qualitat del son i la major vulnerabilitat pel deteriorament cognitiu associat a l'Alzheimer. 

La recerca ha comptat amb la participació d’investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), i amb la col·laboració del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBER-FES).

Més informació
ADmit Therapeutics tanca una ronda per desenvolupar un test per detectar l'Alzheimer
Els clients de Bonpreu i Esclat fan una donació contra l’Alzheimer
Avui et destaquem
El més llegit