Més de la meitat de les pimes industrials incrementen la facturació el 2018

Pimec nega que torni la recessió econòmica, però admet una "certa" desacceleració

González i Guinjoan expliquen les perspectives de les pimes per al 2019 | MEM González i Guinjoan expliquen les perspectives de les pimes per al 2019 | MEM

"No hi ha senyals de recessió". Clar i contundent, el president de PImec, Josep González, ha negat durant la presentació dels resultats de l'enquesta de l'evolució de la pime industrial catalana que hi hagi cap motiu per pensar que hi tornarà a haver una crisi. De fet, el 2018 ha estat "un any positiu" per a les petites i mitjanes empreses ja que un 55% ha incrementat les seves vendes -un 10% menys que l'any passat- i un 43% ho ha fet amb millors xifres que el 2017. El 19% de les pimes industrials, però, sí que admet haver notat una "certa desacceleració".

Més info: ERO a la gran empresa, el preludi d’una nova crisi?

De la seva banda, el director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, ha subratllat que "les empreses creixen més que no disminueixen" i ha recordat que el PIB industrial "pot haver crescut un 3%". Un 53% de les empreses han incrementat les seves exportacions i la distribució de les vendes de les pimes industrials ha estat del 44% a Catalunya, el 25% a la resta d'Espanya, el 19% a la zona euro i el 12% a la resta del món, cosa que demostra que "ha estat un any normal i més aviat bo en el context internacional i espanyol".

Precisament per tot plegat, González ha assegurat que "les pimes catalanes continuen tenint un bon estat de salut, malgrat les previsions pessimistes que a Pimec mai vam creure", però ha insistit en la idea que la fórmula per evitar anar cap a un futur incert és aprovar els pressupostos de l'Estat i els de la Generalitat.

Més creixement

Pimec encara el 2019 amb optimisme. Segons l'enquesta, l'activitat global augmentarà un 62% dels casos, disminuirà en un 7% i un 31% es mantindrà igual, però, com destaca Guinjoan, "el saldo és orientat cap al creixement" ja que "més de la meitat del teixit empresarial té l’expectativa de créixer.

A més, preveuen que les exportacions creixin un 37%, així com que el 29% de les pimes incrementin les seves plantilles, fet que demostra "un creixement reiterat de l’ocupació en el sector industrial català" i, per tant, les expectatives són "millors que les del 2018".

Justament amb tots aquests arguments sota el braç, el president de Pimec té clar que "el fet que la desacceleració es pugui estar produint a escala internacional i que les pimes exportadores estiguin afectades, pot ser que ho notin més tard, però en els últims mesos del 2018 han tingut una afectació molt baixa".

Sense novetats amb Foment

En un altre ordre de les coses, González ha posat damunt la taula que les negociacions amb Foment del Treball no estan tirant endavant i que, a diferència del que assegurava el seu president, Josep Sánchez Llibre, "no és veritat que estiguem en converses amb ells".

Més info: Foment del Treball vol arribar a un acord amb Pimec i reincoporar Cecot

"Va arribar un moment en què no ens vam entendre i vam demanar a la Generalitat que continués amb la responsabilitat que tenia de complir la sentència", ha relatat, al mateix temps que ha demanat a la Conselleria "que contin ja que no ens hem posat d'acord".

Per tot això, González espera que "se'ns indiqui aviat quan i com es contarà", però s'ha lamentat que "el procés va molt lent".

Més informació
Foment i Cecot brinden pel (des)amor
Avui et destaquem
El més llegit