Compartir per competir

L'expert Jordi Tarragona recorda que "les famílies empresàries són les responsables del 68% del PIB de Catalunya"

Les famílies empresàries són claus a l'economia catalana. | iStock Les famílies empresàries són claus a l'economia catalana. | iStock

Hola apreciat lector. Tinc l'honor d'encetar una nova secció a VIA Empresa, i espero estar a l'alçada. En ser un mitja online les mètriques d'audiència i lectura (clics i temps) obliguen a estar atent per complir las vostres expectatives. Aquesta secció sorgeix del fet que les famílies empresàries són les responsables del 68% del PIB i del 78% dels llocs de treball privats de Catalunya (57% i 67% respectivament a escala d'Espanya). Titulem aquesta secció Família Empresària i no Empresa Familiar, perquè el focus ha d'estar en la família, ja que aquesta perdura generació rere generació i l'empresa pot ser més temporal. L'autèntica família empresària potser tanca o ven l'empresa; però n'encetarà una de nova.

"Les famílies empresàries són les responsables del 68% del PIB i del 78% dels llocs de treball privats de Catalunya"

El passat 6 de novembre vaig assistir a las XVII Jornada Tècnica de Comertia, l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar de Retail, amb el lema "compartir per competir". Podria parlar de l'excel·lent coordinació de ponències feta per David Escamilla, de la "brutal" presentació feta per Jaume Miquel de Cortefiel, de l'encertat discurs de German Cid, o de les reflexions de Xavier Marcet, que va recordar que el millor indicador de com anava el negoci familiar era la cara dels pares a l'hora de sopar. Però com que aquesta és una secció sobre famílies empresàries, prefereixo fer-ho sobre el relleu generacional. 

Més info: La revolució del 'retail': transició, suma d'intel·ligències i... estabilitat

Enrique i Albert Tomás, i Nuria Raja i Nil Muntané van compartir en públic els punts de vista de la generació fundadora i continuadora de les seves empreses familiars: Enrique Tormás i Raima. Els fundadors varen explicar els orígens dels seus negocis i varen transmetre a l'audiència la força o passió que només els fundadors i refundadors tenen. Com de difícil és créixer a l'ombra d'un arbre frondós! Podem pensar... 

Més info: Enrique Tomás: "Per entendre Enrique Tomás, recomano agafar l'entrepà més dolent"

Enrique Tomás va comentar com de diferents són les seves visions i les de la generació precedent i següent. Jo diria que poden ser com la visió del 6 o del 9 segons el punt de vista. Núria Raja va insistir en la importància dels valors com element de transmissió: honestedat, escoltar, estimar, respecte i llibertat; en el seu cas. Tots dos varen coincidir en la importància de gaudir amb el que es fa, i de contagiar l'ADN de la cultura de l'empresa.

La generació precedent ha de ser altruista i deixes que la continuadora "s'equivoqui". Ha de proposar la continuïtat sense imposar-la. Ha de procurar saber fer més que de progenitor de coach. El progenitor posa límits i "dóna lliçons", el coach ajuda a fer que cadascú tregui el millor de si mateix.

"El progenitor posa límits i "dóna lliçons", el coach ajuda a fer que cadascú tregui el millor de si mateix"

Tots dos continuadors, Nil Muntané i Albert Tomás, mencionen frases dels seus respectius progenitors; i és que la figura dels progenitors és clau en tota família, i encara més a les empresàries. Tots dos varen mostrar un caràcter més reflexiu que l'intuïtiu dels seus progenitors, i és que amb l'ADN no està garantida la transmissió de l'esperit emprenedor. No és el mateix posar en marxa una empresa des de zero, moltes vegades per intuïció, i haver de travessar el desert inicial, que administrar i fer créixer una empresa ja en marxa. No és ni millor ni pitjor, ni més fàcil ni més difícil. Les habilitats són diferents per pujar a l'Himàlaia o per creuar el Sàhara; però en tot cas en necessita fortalesa i capacitat de lideratge, entre altres coses.

Després vaig contactar individualment amb Albert Tomás i Nil Muntané, i aquest es el meu resum de les seves respostes sobre quins són els factors clau del procés de relleu? conèixer l’empresa i a les persones, per què treballar a l’empresa familiar? per què el projecte familiar em motiva i em permet aportar allò après en altres llocs? o quins consells donaries als que estan pensant en incorporar-se al negoci familiar? Una pluja d'idees: Ser conscient dels pros i contres, el “full-time” és capaç d'abduir-te però et pots autogestionar, has de ser tu mateix, sense voler imitar i has de gaudir d'allò que fas.  

Que les famílies empresàries comparteixin experiències és molt enriquidor per tots dos costats, ja que allò que explica racionalitza i posa ordre a la seva història; la que recull visualitza que la seva situació és diferent però en alguns aspectes semblants. Compartir ajuda a anar endavant, i el més barat és aprendre de l'experiència d'altres.

Més informació
"És el final de la monarquia dels Lara a Planeta"
La família creix a la Fira
El Consell de Família, un espai per definir rols
Avui et destaquem
El més llegit