• Empresa
  • La farmacèutica Esteve, en anys "intensos" però a bon ritme: superen els 740 milions d'ingressos

La farmacèutica Esteve, en anys "intensos" però a bon ritme: superen els 740 milions d'ingressos

La multinacional, fundada el 1929 a Barcelona, té presència a Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, França, el Regne Unit i els Estats Units

    La seu de la farmacèutica catalana Esteve a la Zona Franca | EP
    La seu de la farmacèutica catalana Esteve a la Zona Franca | EP
    Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
    Cap de redacció
    Barcelona
    14 de Maig de 2025
    Act. 14 de Maig de 2025

    De Barcelona al món. La farmacèutica catalana Esteve creix amb força els últims anys i ha presentat a l'emblemàtic edifici de la Zona Franca l'informe anual de resultats amb forta presència internacional. De fet, el 2024 va assolir uns ingressos nets de 744 milions d'euros, fet que implica un creixement del 5% respecte al 2023. Les vendes internacionals representen el 75% de l'ingrés total. Del total d'ingressos, Espanya representa el 25%, els altres països de la Unió Europea el 53% -les geografies de major creixement- i la resta del món representa el 22%.

     

    Tal com apunta Staffan Schüberg, CEO d'Esteve, "el negoci farmacèutic ha tingut un paper clau en els resultats d'aquest any, amb un creixement de més del 15% en ingressos nets. Un dels principals impulsors del creixement dels ingressos nets d’Esteve ha estat l’adquisició de HRA Pharma Rare Diseases el juliol de 2024". Aquesta operació incorpora tres tractaments per a malalties com la síndrome de Cushing (un trastorn hormonal causat per nivells elevats de cortisol a l'organisme durant un període prolongat) i el carcinoma adrenocortical (un càncer rar i agressiu que s’origina al còrtex de les glàndules suprarenals), reforçant el compromís d’Esteve amb les malalties rares i ampliant la seva presència a Europa i als Estats Units. L'alt mandatari també apunta que els últims anys han estat "molt ocupats", entre les adquisicions, les inversions i els diversos models de negoci. 

    Dos models de negoci... complementaris

    Si s'entra al detall, Esteve basa el seu model de negoci en dos grans models complementaris. D’una banda, desenvolupa i comercialitza medicaments propis a través d’activitats d’R+D, centrant-se especialment en àrees terapèutiques com el tractament del dolor. Aquesta línia implica la investigació de nous fàrmacs, des de la fase preclínica fins a la seva posada al mercat, amb l’objectiu de crear solucions innovadores que millorin la qualitat de vida dels pacients. D'aquí obtenen 300 milions d'euros d'ingressos i han crescut un 15,8% respecte de l'any passat.

     

    De l’altra banda, Esteve opera com a Contract Development and Manufacturing Organization (CDMO), oferint serveis de desenvolupament i fabricació de medicaments per a terceres empreses farmacèutiques. Aquest model inclou des de la producció de principis actius fins a la fabricació de productes acabats, i representa una font d’ingressos estable que dona suport a la sostenibilitat del negoci. En aquest cas ingressen 443 milions i es mantenen pràcticament en xifres similars a l'any passat.

    Per al 2025, des d'Esteve esperen un creixement situat en el doble dígit

    "Portem un creixement de l'11% global els últims cinc anys", destaca Roser Gomila, Chief Financial Officer (CFO) d'Esteve. Per al 2025 esperen un creixement situat en el doble dígit. "La compra d'HRA Pharma Rare Diseases representa una inversió inicial de 200 milions d'euros", continua Gomila, i d'aquí "un millor benefici gràcies als seus productes". També descarten la sortida a borsa de la multinacional. "Tot i això, ens governem com una companyia cotitzada", precisa la financera.

    "Els resultats de l’any passat no només consoliden la trajectòria de creixement que hem construït en els darrers quatre anys, sinó que també reflecteixen el nostre compromís amb la millora de la qualitat de vida de les persones a través de solucions altament especialitzades. Confiem en les oportunitats que es presenten per a Esteve i creiem que el 2025 serà un any clau en el nostre avanç com a companyia farmacèutica internacional de referència en l’àmbit de la medicina especialitzada", afirma Schüberg, líder de la farmacèutica catalana.

    Aposta decidida per la innovació

    Staffan Schüberg, consejero delegado de Esteve en la sede de la compañía farmacéutica en Barcelona | ACN
    Staffan Schüberg, conseller delegat d'Esteve a la seu de la companyia farmacèutica a Barcelona | ACN

    La innovació continua essent un pilar fonamental en l’estratègia de la multinacional, com han destacat en reiterades ocasions durant la presentació, amb una inversió de 46 milions d’euros en innovació -tant en desenvolupament de producte com de processos-, la qual cosa representa més del 6% dels ingressos nets globals. Durant els últims mesos han fet inversions destinades a millorar les capacitats industrials a escala mundial, amb l’inici de la construcció d’una nova planta de producció per traslladar l’actual planta industrial a la Xina i l’ampliació d’una nova planta de producció de principis actius farmacèutics a Celrà, al Gironès, que començarà l'activitat el 2027 i esperen incorporar a 100 nous treballadors. Respecte als futurs aranzels imposats per Trump, "serà mínim per a Esteve, mentre que les normes encara no estan definides. Tot i això, el negoci està en creixement", precisa el CEO, a preguntes dels periodistes.

    Esteve ha invertit 46 milions d'euros en innovació, un 6% dels ingressos nets globals

    Actualment, a Esteve han comptat amb 8 milions de pacients el 2024. La companyia ha destinat 1,3 milions d'euros a iniciatives de sostenibilitat, diversitat i inclusió. A més, han ampliat un 6,6% l'equip -128 noves incorporacions- i han assolit la paritat de gènere amb un 50% de dones en posicions directives. A Espanya tenen 1.316 treballadors, amb 31 nacionalitats diferents. Com a curiositat, la companyia ha utilitzat energia 100% renovable a tots els seus centres de producció i plantes durant tot l’any. El 2024, a més, van aconseguir una reducció del 5,8% en la petjada de carboni respecte al 2023 i un 10,41% en comparació amb el 2022.