Fastbase Solutions i la millora de l'eficàcia de la immunoteràpia

La seva tecnologia podria ser útil per al desenvolupament de tractaments de moltes altres malalties, entre elles la covid-19

Fernando Aguirre, CEO de Fastbase Solutions | Cedida Fernando Aguirre, CEO de Fastbase Solutions | Cedida

Fastbase Solutions, una empresa basca fundada per científics espanyols i britànics provinents del Francis Crick Institute de Londres i de l'Institut Biofisika de la UPV/EHU i CSIC, ha desenvolupat una tecnologia que permet determinar amb alta precisió quina pacients respondran al tractament del càncer amb immunoteràpia i quins no.

Predir els pacients que poden respondre positivament a aquests tractaments és un dels reptes principals de l'actual lluita contra el càncer. Les primeres proves clíniques realitzades són molt prometedores i constaten l'efectivitat predictiva de Fastbase i la seva superioritat sobre les tècniques actuals.

Per impulsar que aquesta tecnologia arribi als hospitals i als pacients, la companyia ha obert una ronda d'inversió a través de la plataforma de Capital Cell, que permetrà realitzar un estudi clínic complet.

Major precisió contra el càncer

Aquest tractament només funciona en uns pocs pacients (entre el 15% o el 45%, en funció del tipus de càncer), sense que existeixi una tècnica adequada per saber abans a quin pacient li resultarà útil i a quin no, ni per què no. Per això, conèixer aquells pacients susceptibles de respondre positivament s'ha convertit en una necessitat mèdica de primer ordre, que genera un gran patiment als pacients i a les seves famílies i que, a més, suposa un altíssim cost als sistemes de salut. La immunoteràpia no és precisament econòmica, atès que suposa, de mitjana, un cost de 150.000 euros per pacient.

Gràcies a QF-Pro®, la tecnologia desenvolupada per l'equip excepcional de científics i professionals de Fastbase Solutions, es podrà predir amb una altíssima precisió si un pacient de càncer respondrà o no al tractament amb immunoteràpia, cosa que suposa un avanç significatiu per a l'èxit d'aquests tractaments que, avui dia, suposen la major esperança per a la cura o, almenys, la cronificació de la malaltia. El càncer és la segona causa de mort al món, i responsable d'una de cada sis morts a escala global.

"Encara que és un gran repte, sembla factible desenvolupar una prova de concepte per a aquesta aplicació, encoratjant la col·laboració amb altres grups de recerca que treballen (o proposen) biomarcadors específics per la covid-19 i desenvolupar un assaig que acceleri la recerca en medicaments i/o bovines anti-covid-19", assenyala el CEO de Fastbase Solutions, Fernando Aguirre.

Més informació
MedSIR, del fàrmac contra el càncer a evitar l'ingrés a l'UCI per covid-19
Avui et destaquem
El més llegit