• Empresa
  • "Fer empresa no vol dir ser una persona sense escrúpols"

"Fer empresa no vol dir ser una persona sense escrúpols"

Marc Bonavia, Xavier Pont i Antoni Abad reivindiquen la necessitat de crear bons negocis comportant-se de forma ètica; alhora que ressalten la figura de l'empresari

    Xavier Pont, Marc Bonavia, Pedro Nueno i Antoni Abad
    Xavier Pont, Marc Bonavia, Pedro Nueno i Antoni Abad
    02 de Desembre de 2014
    És possible crear empreses excel·lents, tenir èxit i guanyar molts diners sent bones persones? Aquesta és la pregunta que s'ha plantejat la Asociación para la Búsqueda de la Excelencia (ABE), en una jornada organitzada a Barcelona que ha reunit diversos empresaris de reconeguda trajectòria. Pedro Nueno, professor d'Iese i president de l'ABE, ha moderat un debat format per Marc Bonavia, fundador de SITMobile i president d'Aijec; Xavier Pont, cofundador i director general de la Fundació Ship2B; i Antoni Abad, president de Cecot.

    "Existeix l'emprenedoria social, encara que semblin termes contradictoris"
    En el torn de presentacions, Xavier Pont, que a través de Ship2B promou la incubació, acceleració i finançament de projectes socials, destaca que aquests "han de ser autosostenibles i funcionar com empreses." Pont deixa clar que "no és filantropia, són projectes amb rendibilitat que transformen la societat".

    Marc Bonavia, l'empresa del qual recentment ha estat adquirida per un gegant del sector després de 14 anys de fer-la créixer, aclareix que "es pot generar riquesa des de la bona fe, però et menges galetes de molta gent que et trobes pel camí".

    "La relaxació social va en contra de la confiança que necessitem"
    Preguntats sobre si s'han trobat estafadors, Antoni Abad, que es defineix com a "empresari i empresari d'empresaris com a president de Cecot"; assegura que "hem conegut emprenedors estafadors, però no ens ha de fer canviar la manera de veure els negocis".

    Abad lamenta que "hi ha empreses joves que entren en rondes de finançament on a vegades es fan plantejaments que són engany pur". Ara bé, adverteix que "això no té res a veure amb l'ADN genètic, sinó amb l'ADN social. Hem de fer prevaldre el que majoritàriament tots pensem i exercim, però l'ADN social està molt tocat". El president de Cecot constata que "hi ha una relaxació social que va en contra de la confiança que necessitem".

    Al seu entendre, "hem d'assentar uns principis i uns valors fomentats per l'educació familiar, i després a l'escola". Finalment, ha reclamat "una justícia puntual, independent i objectiva, que no desincentivi. Com diu el Papa Francesc, la corrupció no es perdona, es cura".

    "Ser ètic és la manera de tenir recorregut al llarg del temps"
    "M'he trobat bastanta gent fraudulenta, però en quasi tots els casos estaven dins d'ecosistemes d'alt grau de fraudulència", assegura al seu torn Xavier Pont. El responsable de Ship2B critica que "hi ha entorns que afavoreixen les males pràctiques, com l'immobiliari, el finançament dels partits o el món social que depèn de les subvencions públiques".

    La teoria de Pont és que "si ens ho posen fàcil, la naturalesa humana tendeix a tenir aquestes actituds". Uns comportaments que "poden tenir un rèdit a curt termini, però és difícil que es mantinguin amb els anys". Per tant, engresca a "ser ètic des d'un punt de vista egoista, és la manera de tenir recorregut al llarg del temps".

    "Si el teu objectiu és fer el nou Facebook, seràs un frustrat tota la vida"
    Al seu torn, Marc Bonavia assegura que "m'he trobat pirates o gent de moral distreta. És gent que busca obrir la porta, agafar valor i marxar corrents. Però que una empresa guanyi diners és bastant excepcional, sobretot si la comences de zero".

    Segons Bonavia, l'únic dividend que se sol repartir és el de "les mancances. Descobreixes que ets dolent en moltes coses i que alguna se't dóna bé. Amb aquesta és amb la que tens una mica de retorn". El president de l'Aijec adverteix que "qui no vingui amb aquesta mentalitat, malament. Si un soci vol venir i demà tenir diners a la butxaca, no anem bé". I conclou que "amb la bombolla emprenedora hi ha la falsa expectativa d'acabar sent tots Facebook. Està bé com a motivació, però no com a objectiu. Si no seràs un frustrat tota la vida".

    "Fer empresa no vol dir ser una persona sense escrúpols"
    "Els rics són mala gent?", pregunta de forma provocadora Pedro Nueno. Abad respon que "el que cal és un comportament ètic. Si tens uns principis i uns valors, els tindràs a casa i a l'empresa". El president de Cecot reivindica que "fer empresa no vol dir ser una persona sense escrúpols. Però en aquests moments cal exemplaritat positiva en l'acte de fer empresa".

    Al seu entendre, "el gran repte que tenim és canviar la cultura de la societat, que sigui business oriented". I conclou que "primer és la competitivitat, però després és irrenunciable la cohesió social. La competitivitat és la base perquè hi hagi uns excedents que, ben gestionats, financin una societat del benestar".

    Xavier Pont apunta que "si mirem els programes polítics avui, fins i tot el de Podemos té frases com estimular la innovació i l'emprenedoria, o augmentar la productivitat". Amb això posa de manifest que "gairebé ningú nega avui l'economia de mercat i que les empreses han de generar el màxim de riquesa".

    El que sí que es planteja, aclareix, és "com s'ha de fer, i quin ha de ser el compromís de les persones riques envers la societat". Segons Pont, però, "és difícil fer-se ric a l'empresa sent excessivament bonista. A vegades s'han de prendre decisions difícils i això no vol dir ser mala persona".

    Finalment, Marc Bonavia demana "anar-nos acostumant a pensar que ser empresari és bo, és el futur que ens depara a tots". La seva tesi és que "tothom s'ha de fer la seva pròpia empresa, ni que sigui per saber-se vendre i tenir una marca personal que et faciliti un progrés professional". I és que, al capdavall, "la seguretat laboral que pensàvem era falsa, ha caigut. A la intempèrie hi som tots, i hem d'estar preparats", avisa.