La plataforma catalana que millora la lectura de nens de tot el món

Fiction Express, reconeguda com la millor plataforma educativa del món, connecta autors de prestigi amb alumnes per crear històries

Cristina Puig i Sven Huber | Cedida Cristina Puig i Sven Huber | Cedida

Cristina Puig i Sven Huber van crear el 2016 Fiction Express, una plataforma educativa perquè els nens d'arreu del món llegeixin més i millor. Set anys després, el projecte suma milions de lectures cada any i ja arriba a més de 800.000 infants d'una seixantena de països. Aquest 2023 ha estat guardonada com la millor plataforma educativa del món en els BETT Awards, els Òscars de l'educació.

Puig: "Sempre hem cregut en poder canviar la vida dels nens a través de la lectura"

La relació de la Cristina i l'Sven amb la lectura infantil havia començat quatre anys abans, quan van impulsar Boolino, un recomenador de llibres infantils. "Sempre hem cregut en poder canviar la vida dels nens a través de la lectura i l'educació", explica Puig. Amb aquest projecte, es van adonar que a partir dels vuit anys la majoria d'infants deixaven de llegir i no trobaven la motivació per fer-ho.

I van identificar el problema en les escoles, on s'entenia la lectura com un moment completament aïllat de l'ensenyament i la tria dels llibres sovint no era prou engrescadora pels infants. "Els llibres de lectura no eren rellevants per ensenyar la llengua", lamenta Puig. En canvi, la seva filosofia defensa la lectura com a eina fonamental per ensenyar i aprendre a parlar i escriure i conceptes de vocabulari, gramàtica o ortografia.

Connectar els autors amb els infants

I així va néixer Fiction Express, per tornar la il·lusió per la lectura als infants i donar eina als mestres i professors per incorporar els llibres com a element fonamental per aprendre l'idioma. Resumidament, es tracta d'una plataforma digital on es connecten autors reconeguts amb els alumnes i els llibres es van desenvolupant setmana rere setmana.

Cada setmana, l'autor publica un capítol i donen opcions als infants per decidir com ha de continuar. Tots junts van construint la història, el que implica i motiva els alumnes. A més, s'estableix una relació directa amb l'escriptor, que interacciona amb els nens a través de preguntes i converses al fòrum.

Puig: "L'alumne participa en la història i es converteix en cocreador"

"Una de les claus és que l'alumne participa en la història i es converteix en cocreador", destaca Cristina Puig. I els resultats que apunten des de Fiction Express són increïbles. El volum de llibres llegits a les escoles on implanten el programa augmenta d'1-3 a 4. La comprensió lectora millora un 10% en els primers tres mesos i l'atenció de lectura augmenta un 20% en el mateix període. I, passats nou mesos, es constata una millora de l'escriptura.

Una de les bases del projecte és justament la recollida de dades que permet la plataforma digital i que poden ser de gran utilitat pels mestres. Fiction Express ofereix informació de la velocitat de lectura, dels patrons de lectura i, en definitiva, de com llegeix cada nen. Això permet saber quines dificultats té i, fins i tot, pot detectar casos de dislèxia o altres problemes d'aprenentatge.

Regne Unit, Catalunya i el món

Poc després d'engegar el projecte al Regne Unit, van fer el salt a Catalunya, Espanya i la resta del món. Actualment, Fiction Express ofereix tres llengües: anglès, català i castellà. I en sis anys ja tenen presència en 8.000 centres escolars de 65 països, 300 dels quals a Catalunya. Això són 850.000 infants , tot i que cada any estan duplicant aquesta xifra. "Volem arribar als 10 milions de nens", sentencia Cristina Puig. El 2022, la plataforma va registrar 4 milions de lectures i van facturar uns 2 milions d'euros, el doble que l'any anterior.

El seu èxit, expliquen, es deu a haver ofert un projecte innovador a les escoles que ha aconseguit reconnectar els nens amb la lectura i utilitzar-la com a eina d'aprenentatge. "Accedir a les escoles no és fàcil, no ho pot fer qualsevol. Has de demostrar que ets fiable i oferir un contingut de qualitat amb un model pedagògic molt potent", resumeix la cofundadora.

La màgia de la lectura

Una de les claus és comptar amb autors de primer nivell i a hores d'ara n'hi ha una cinquantena que participen al projecte. Alguns noms són Francesc Miralles, Jordi Sierra Fabra, Maite Carranza o Arturo Padilla. D'aquesta manera també volen que els infants connectin amb la lectura més enllà de Fiction Experss: "Que després vagin a la biblioteca a buscar llibres de l'autor que els ha agradat".

Quan els nens veuen que les seves decisions i opinions es plasmen en el següent capítol és el moment àlgid. I és que la interacció que promouen entre escriptors i infants produeix la "màgia" per enamorar-se de la lectura: "És el que ens fa diferent".

La lectura com a eix central

Recentment, han sortit unes dades que situen els infants de Catalunya a la cua de l'Estat en comprensió lectora. "La valoració és que els plans de lectura no estan integrats i la lectura està aïllada", explica Puig. És a dir, a les escoles es deixa temps per llegir, però no es va més enllà i no s'aprofita per aprendre a escriure, parlar o gramàtica. "A les tres primeres comunitats en comprensió lectora utilitzen Fiction Express", afegeix.

I és a banda de fomentar l'interès per la lectura, els mestres poden utilitzar la plataforma per fer preguntes a partir dels textos són comprensió i altres aspectes de la llengua.

Puig: "La lectura és la nostra estrella polar per canviar la vida dels nens"

L'objectiu és emprar la lectura per aprendre conceptes de vocabulari, temes com la història de l'antiga Grècia o expressions populars... "D'aquesta manera, el coneixement va arrelant", afirma. Justament, tot i que a Catalunya Fiction Express és present en 300 escoles, lamenta que el problema és com s'entén la lectura. Així ho resumeix: "Si ho consideres com una part clau de l'ensenyament o és només pel moment de llegir".

Per aquest motiu, a Fiction Express tenen molt clar quin és el seu rumb: "La lectura és la nostra estrella polar per canviar la vida dels nens". Tot plegat amb una plataforma revolucionària, reconeguda internacionalment, i que està ajudant que els infants es tornin a enamorar del llibre.

Avui et destaquem
El més llegit