Foment del Treball vol expulsar la Cecot (de nou)

La patronal catalana amenaça d'expulsar la vallesana pel seu suport al procés independentista

Antoni Abad és president de la Cecot | ACN Antoni Abad és president de la Cecot | ACN

La Junta Directiva de Foment del Treball ha aprovat aquest dilluns a la tarda obrir un expedient per expulsar Cecot de la institució. La patronal vallesana té ara 15 dies per donar explicacions i defensar-se davant l'acusació de "vulnerar les normes de funcionament" que els planteja Foment del Treball, concretament el punt cinquè de l'àmbit territorial que, segons Foment, hauria estat transgredit per la patronal vallesana. Un total de 42 membres de la Junta han votat a favor de l'expedient i nou en contra, a proposta del Comitè Executiu que també s'ha reunit aquest dilluns a la tarda.

En cas que no s'acceptessin les al·legacions de Cecot, la patronal perdria la seva condició de soci col·lectiu de Foment. El passat mes de novembre, Foment ja va iniciar un expedient per determinar si la patronal amb seu a Terrassa s'havia extralimitat territorialment la qual cosa ha derivat en un nou expedient, aquest cop d'expulsió. 

En aquell moment, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ja es va mostrar partidari de la sortida de Cecot de la patronal. En declaracions el 6 de novembre, va assegurar que “el que ha de tenir present [Cecot] és que se sentirà més còmode i més lliure amb una altra entitat o amb un altre tipus associatiu que el que tenim ara amb Foment”. Gay de Montellà va considerar, a més, que sí hi havia hagut “una transgressió dels acords que vam prendre fa un any perquè no hi haguessin dificultats de valoració”.

De fet, no és el primer cop que s'inicia un expedient contra Cecot per aquest motiu. Al desembre de 2016, Gay de Montellà va proposar la suspensió temporal de Cecot al sí de la patronal durant el 2017, decisió que finalment es va evitar amb un acord entre Cecot i Foment formalitzat al febrer de 2017, en el qual Cecot es comprometia a respectar l’abast territorial de la seva activitat, entre d'altres.

Ara, Foment demana a Cecot que torni a justificar la seva actuació durant el 2017 en relació a l'article cinquè de l'àmbit territorial que diu que si una organització territorial té iniciatives o vol gestionar assumptes d'àmbit estatal "les ha de plantejar a Foment". Els darrers mesos, Foment i Cecot han tingut discrepàncies polítiques, amb fets com l'enviament d'una carta al ministre d'Economia, Luis de Guindos, per part de Cecot, criticant el decret llei que facilitava el trasllat de seu social d'empreses.

"Esvair dubtes"

El president de Cecot, Antoni Abad, ha assegurat que la patronal vallesana té "bons arguments de pes" per respondre a l'expedient d'expulsió obert per Foment del Treball i "esvair dubtes" per continuar dins l'organització. Abad ha assegurat que "albira un resultat positiu" perquè confia que podran "aclarir els punts que se'ls plantegen". "No tenim cap interès en què existeixi aquest conflicte", ha afegit Abad, que ha insistit que "és molt important i transcendent mantenir la unitat empresarial".

El president de la patronal amb seu a Terrassa, ha afirmat que tant ells com Foment del Treball "tenen arguments de pes" per "continuar junts". "L'únic que hem de fer és esvair algun dubte o malentès si és que ha existit i continuar treballant conjuntament", ha dit Abad.

Abad també ha explicat que els últims dies han "rebut moltes explicacions" per part de Foment i "diria que totes elles en el sentit que és molt important i transcendent mantenir la unitat empresarial". Una unitat a favor de la qual s'ha posicionat Abad que ha volgut "negar la major" davant Foment i reiterar el "compromís" de Cecot "en defensa del sector empresarial i el creixement econòmic", entre d'altres.

Més informació
El dia d'Antoni Abad
"La cultura del canvi és necessària i inherent a qualsevol empresa que vulgui mantenir la seva activitat"
Avui et destaquem
El més llegit