• Empresa
  • La força mundial de les Cambres de Comerç (2/3)

La força mundial de les Cambres de Comerç (2/3)

Des de les Cambres de Comerç hem d’assegurar en tot moment que aportem valor a l’administració i al teixit empresarial i sobretot a les pimes

La Cambra de Terrassa aquest 2023| Cedida
La Cambra de Terrassa aquest 2023| Cedida
Ramon Talamàs | VIA Empresa
President de la Cambra de Comerç de Terrassa
Terrassa
04 de Juliol de 2023

En el primer article d’aquesta sèrie assenyalava que la necessitat d’un multilateralisme sostenible i inclusiu va marcar la primera jornada del Congrés Internacional de Cambres de Ginebra al qual vaig assistir. Ja en el segon dels tres dies de congrés les temàtiques d’innovació, digitalització (recurrent), ciberseguretat i drets humans van ocupar principalment l’agenda, destacant la necessitat de combinar pragmatisme amb una visió oberta a les moltes oportunitats que en un món variant sorgeixen. I més si, com van explicar experts suïssos en innovació, allà es valora l’educació des de les primeres edats, més una àmplia col·laboració entre universitats i empreses, com els principals pilars que els ha possibilitat que sense disposar de recursos naturals, paisatge i aigua a part, esdevenir una potència en innovació i recurrent qualitat dels seus productes. Tot això, promovent una imprescindible immigració, que també els aporta talent, per equilibrar la seva piràmide poblacional, experiències de les quals ens cal prendre nota.

 

Aquesta convenient cultura innovadora precisa d’una constant interacció entre els diferents actors i en aquest sentit vull destacar que en el marc dels exitosos programes Plató de formació de directius de la Cambra de Terrassa, en els quals el compartiment d’experiències és la clau de volta. Recentment, n’hem estructurat un amb empreses que han demostrat que porten la innovació en el seu ADN i que al marge dels aprenentatges dels participants, permet a la cambra aprofundir amb els principals elements i característiques dels processos innovadors i poder-los així promoure en empreses que ho requereixen en el marc de l’àgora empresarial que perseguim i que està darrere de la important reforma dels espais de la nostra seu que hem inaugurat fa poc.

Des de les Cambres de Comerç hem d’assegurar en tot moment que aportem valor a l’administració i al teixit empresarial i sobretot a les pimes

Aquesta innovació també ens cal aplicar-la a la necessària actualització dels serveis camerals, entitats que no volem viure d’un passat, per gloriós que sigui. I hem d’assegurar en tot moment que aportem valor a l’administració i al teixit empresarial, al qual i principalment a les pimes, hem d’acompanyar en la seva adaptació a les noves tecnologies. En aquest sentit, destacar el Digital Impulse Hub que, liderat per la Cambra de Terrassa, ha merescut el segell d’excel·lència de la Unió Europea (UE) i que ara possibilitarà aplicar fons Next Generation per a proves de concepte tecnològic i similars de fort interès per les empreses innovadores.

 

En el congrés, diferents ponents van assenyalar les potencialitats que se’ns obren emprant tecnologia i poder anar més enllà dels tràmits i certificacions, principalment documents vinculats a relacions internacionals, i abraçar aspectes vinculats a la sostenibilitat i la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), ja que les auto certificacions vinculades a tecnologies com el blockchain seran cada vegada més acceptades. Com a cambres i no per criteris proteccionistes de la nostra activitat, hem de fer valdre la nostra capacitat, confiança mundialment reconeguda, i background per continuar sent un motor de l’activitat econòmica i com ja estem fent, evitant una burocràcia sense aportació de valor.    

En aquest marc tecnològic i pel que fa a la ciberseguretat es va destacar que els atacs són una realitat que molt possiblement ens afectarà i, per tant, les inversions, noves aplicacions biomètriques i la preparació en temps de calma, han de ser prioritàries, puix alguns exemples com l’atac sofert per la Cambra de París demostren els perjudicis i fort estrès que una situació com la viscuda representa per a qualsevol empresa i o entitat. Els experts van assenyalar la necessitat d’un col·laboratiu i permanent aprenentatge en el marc d’una necessària política de revisió de processos en la qual el maching learning ha d’ocupar-se de les revisions rutinàries per possibilitar contrarestar en positiu les pràctiques dels anomenats hackers.

Com a cambres i no per criteris proteccionistes de la nostra activitat, hem de fer valdre la nostra capacitat i background per continuar sent un motor de l’activitat econòmica

Aquesta segona jornada va acabar amb una reunió a la seu de les Nacions Unides en la qual el Sr. Volker Türk, alt comissionat pels drets humans, va assenyalar que junt amb el canvi climàtic, els drets humans són els aspectes que més preocupen a la població mundial, destacant la importància prioritària de la iniciativa privada en les pràctiques mercantils per ajudar a la seva defensa, vinculant innovació amb llibertat, per valorar la potencialitat de la digitalització per un món més inclusiu i interactiu que eviti al màxim bosses marginals a eliminar.