• Empresa
  • Fractus, la tecnologia catalana que ha conquerit la connectivitat mundial

Fractus, la tecnologia catalana que ha conquerit la connectivitat mundial

Fractus, amb una tecnologia d'antenes present a gairebé tots els telèfons intel·ligents, aspira ara a conquerir l'internet de les coses

Rubén Bonet i Carlos Puente, fundadors de Fractus
Rubén Bonet i Carlos Puente, fundadors de Fractus
Bernat Bella
Periodista
14 d'Agost de 2023
Act. 20 de Novembre de 2023

Era l'any 1999 quan Carles Puente i Rubén Bonet van crear Fractus com una spin-off de la Universitat Politècnica amb l'objectiu de convertir-se en l'empresa líder al món d'antenes multibanda i miniatura. Un projecte que es solidificava en una tecnologia puntera i molt novedosa que permetia produir antenes molt més petites i amb diverses connexions simultànies. Un camí que els ha portat a dominar el món de les antenes de telefonia.

 

Una tecnologia que podria tenir diversos usos, com aplicacions militars o per estacions base d'infraestructures. Tot i això, l'aposta va ser la telefonia mòbil, on en aquells moments encara no es parlava dels smartphones i els aparells tenien les antenes exteriors. I va ser gràcies a Fractus que els nous telèfons intel·ligents van poder incorporar les antenes dins de l'aparell i poder rebre senyals de wifi, Bluetooth o 3G.

El cas de Samsung

Tot i que inicialment el seu model de negoci es basava en la fabricació d'aquestes antenes, en pocs anys van veure que la millor opció seria apostar-ho tot al desenvolupament de tecnologia i patentar els avenços per obtenir els ingressos de les llicències que adquirissin els grans fabricants. Una decisió que va permetre ressucitar la companyia en un moment molt complicat. "La pràctica totalitat dels mòbils de les companyies de tot el món porten la nostra tecnologia. I una gran part, per no dir totes, estan pagant royalties".

 

Un cas sonat va ser el de Samsung, que es va negar a pagar les llicències per l'ús de les tecnologies de Fractus. L'empresa catalana va portar el gegant coreà als tribunals dels Estats Units, que van condemnar la companyia tecnològica a pagar 40 milions de dòlars, que finalment van acabar sent uns 30 milions després d'arribar a un acord entre les dues parts.

Rubén Bonet: "Anar a trucar a la porta de grans corporacions com va ser el cas de Samsung és complicat"

"Anar a trucar a la porta de grans corporacions com va ser el cas de Samsung és complicat. Però si et creus el teu projecte, tens resiliència i perseverança i un cert gran d'atreviment, al final les coses et surten. Sense deixar-te impressionar pel tamany dels possibles clients o llicenciataris", resumeix Rubén Bonet.

Altres com LG, Motorola, HTC o Blackberry, que dominaven el mercat del moment, van acceptar pagar els royalties sense arribar a judici.

200 milions d'euros en llicències

L'èxit de Fractus amb la tecnologia de les antenes de la telefonia el van traslladar també al sector de les telecomunicacions. Així, van permetre que una única torre de telecomunicacions per connexions de 2G, 3G, 4G i 5G. I el procés va ser el mateix, arribant a què la majoria d'aparells porten aquesta tecnologia feta a Catalunya. En aquest cas, companyies com Verizon, ATT o T-Mobile van acordar pagar-los royalties.

"L'èxit de Fractus és gràcies a la nostra tecnologia revolucionària de les antenes, que és dominant i que està desenvolupada pels nostres enginyers i feta per nosaltres", emfatitza el CEO de la companyia, ubicada a Sant Cugat. Per exemple, la seva tecnologia és la que ha permès que els aparells de wifi de les cases hagin passat de tenir les antenes a l'exterior a l'interior dels aparells.

I tot plegat amb el model de patentar la tecnologia, tenen unes 120 patents, i negociar les llicències i els royalties. En tots aquests anys han generat uns 200 milions de dòlars per aquest concepte.

La pròxima revolució

Tot i aquest èxit i dominar el mercat de les antenes de telefonia i telecomunicacions, Fractus no ha parat mai: "Com qualsevol companyia, sempre busquem noves oportunitats de negoci. El fet que hàgim sigut exitosos, no fa que no busquem altres opcions". I va ser així quan fa ja quatre o cinc anys es van fixar en l'internet de les coses.

Un sector en el qual la connectivitat entre objectes i aparelles que emeten i reben senyals constantment és fonamental. Sensors de tota mena, dispositius i eines que han d'estar connectats en tot moment i que requereixen una tecnologia d'antenes que ho permeti. "Tots els dispositius estan connectats", insisteix Bonet.

Bonet: "La nostra tecnologia és un estàndard de facto"

Aquesta nova revolució tecnològica ha fet disparar la demanda d'antenes complicades i difícils per la seva mida i les seves característiques. I la tecnologia de Fractus torna a ser única per aconseguir-ho i ja han parlat amb desenes de companyies. "Estem entrant en aquestes indústries de manera ràpida", destaca el cofundador.

"La nostra tecnologia és un estàndard de facto. Els fabricants han d'utilitzar la nostra tecnologia per fer les antenes molt petites i multibanda", assenyala Bonet. I el camp de l'internet de les coses obre un ventall gairebé infinit de sectors: mèdic, automoció, industrial, logística i molts d'altres. Per això, Fractus espera en els pròxims anys igualar els 200 milions de dòlars obtinguts en royalties durant tota la seva història.

"Avui dia hi ha uns nou bilions de dispositius connectats a tot el món, és una gran oportunitat de negoci", recalca.

Bonet: "El que ens diferencia, i ha estat constant en els nostres 25 anys d'història, és pensar en gran"

La confiança és un dels pilars de l'empresa catalana: "No tenim cap dubte que la nostra tecnologia s'imposarà en l'internet de les coses. Fa molts anys que la nostra tecnologia d'antenes s'ha convertit en un estàndard. Ja s'ha imposat, és com es fan les antenes avui en dia".

De fet, a la pregunta de com s'explica aquest èxit mundial d'una companyia catalana en un sector tan competitiu com el de la tecnologia, la resposta no és només el talent: "El que ens diferencia, i ha estat constant en els nostres 25 anys d'història, és pensar en gran". La seva mentalitat és com si estiguessin als millors laboratoris de la Xina, el nord d'Europa o Silicon Valley. "Ens creiem que tenim la millor tecnologia d'antenes i anem al mercat de forma ambiciosa, pensant en gran. I tot plegat des de Barcelona", insisteix.

Però el talent és fonamental i per això compten amb una cinquantena de col·laboradors arreu del món, a més d'una quinzena de treballadors a Sant Cugat. A més, tot i que Barcelona no estigui al mateix nivell que altres regions punteres del món, el fet d'acollir el Mobile World Congress suposa un gran impuls per companyies com Fractus, tant per la imatge de marca com per les relacions que es creen durant aquells dies.

Dues grans demandes

"El nostre model de negoci continua sent el mateix: desenvolupar tecnologia, patentar-la i buscar companyies que estiguin a punt d'utilitzar-la o ja l'estiguin utilitzant per llicenciar-les", resumeix Bonet. De fet, ja han interposat dues demandes contra les dues companyies d'alarmes més grans dels Estats Units, que havien incorporat la connectivitat cel·lular amb tecnologia de Fractus a les seves alarmes, ja que d'aquesta manera es connecten amb els serveis d'emergències sense emprar cables ni wifi. Es tracta d'ADT i Vivint i, si no hi ha acords, el judici podria arribar el 2024.

"Estem molt pendents sempre del que es fa, tenim uns sistemes de vigilància tecnològica permanent i intentem anticipar-nos a les noves tendències", descobreix Bonet, que afegeix: "Sempre intentem estar a la cresta de l'onada". I les possibilitats i el futur amb bilions de dispositius connectats que utilitzaran la tecnologia de Fractus és més que prometedor. I tot gràcies a la definició que fan ells mateixos de l'empresa: inventors, innovadors i socis.