El jutge deixa l’expresident de la Fira d’Abril catalana a un pas del judici

El magistrat instructor dicta procediment abreujat contra Francisco García Prieto i set persones més

Francisco García Prieto, expresident de la FECAC, en els estudis de Radio TeleTaxi | Youtube Francisco García Prieto, expresident de la FECAC, en els estudis de Radio TeleTaxi | Youtube

El titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona ha dictat un acte d’incoació de procediment abreujat pel cas de Francisco García Prieto, expresident de la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), entitat organitzadora de la Fira d’Abril catalana. En aquest acte, el jutge instructor demana a la fiscalia i a les acusacions personades que, dins d’un termini de deu dies, es pronunciïn sobre el sobreseïment o l’apertura de judici oral. De ser així, hauran de presentar els corresponents escrits de petició de penes i, si ho consideren oportú, la pràctica de més proves.

Fonts jurídiques del cas apunten que, set anys després, quan les diligències semblaven que s’encaminaven al sobreseïment, la situació ha donat un gir amb l’última decisió del jutge que deixa García Prieto “a un pas del judici”. Aquestes fonts recorden que el jutge instructor va disposar l’any passat l’arxiu provisional de les diligències, que es van reobrir fa uns mesos a instàncies de la fiscalia i d’una de les acusacions.

El procediment abreujat és dirigeix contra Francisco García Prieto, dos dels seus fills i cinc exdirigents de la FECAC i proveïdors de la Fira d’Abril

El procediment abreujat es dirigeix contra García Prieto, dos dels seus fills i cinc persones més entre les quals hi ha exdirigents de la FECAC i proveïdors de la Fira d’Abril catalana. També disposa el sobreseïment provisional sobre altres persones que en el seu moment van ser investigades entre les quals hi ha un difunt.

A banda de presentar els escrits sol·licitats, les parts personades, inclosa la defensa, també poden recórrer aquest acte de procediment abreujat. Posteriorment, el jutge decidirà si opta pel sobreseïment, allarga la instrucció o ordena l’apertura de judici oral.

Aquest cas es va iniciar el 2015 arran d’una denuncia a fiscalia. El 2017, el jutge instructor va arribar a imposar una fiança de 2,5 milions d’euros a García Prieto, així com una altra de mig milió per a dos dels seus fills. No obstant, no van dipositar mai aquests imports en ser acceptats els recursos de la seva defensa. La fiscalia ha investigat García Prieto per presumptes delictes d’apropiació, frau en subvencions i falsedat en document mercantil per actuacions relacionades amb la gestió econòmica de la fira andalusa.

Tal com van recollir els mitjans en el seu moment, la fiscalia va denunciar inicialment García Prieto per una presumpta apropiació d’1,7 milions d’euros per la gestió de les edicions de la Fira d’Abril catalana des del 2008 fins el 2013, quan va deixar la presidència de la FECAC, l’entitat organitzadora.

Aquests problemes judicials no han impedit que García Prieto continuï rebent homenatges per part d’entitats andaluses. Per exemple, la Casa d’Andalusia de Barcelona li va retre un dinar d’homenatge el 28 de setembre passat en el restaurant Salamanca de la Barceloneta. Des d’aquestes associacions es recorda que va ser homenatjat per una entitat, La Casa d’Andalusia, que manté un enfrontament públic amb la FECAC per l’actual model de gestió de la Fira d’Abril catalana.

Més informació
Reapareix Francisco García Prieto en plena disputa per la Fira d’Abril
Avui et destaquem
El més llegit