Gelatines Juncà, el ressorgiment d'una empresa ofegada

L'empresa familiar amb seu a Banyoles ha doblat la producció i ampliat el mercat després d'invertir un milió d'euros per incrementar el rendiment i ampliar la seva capacitat productiva

"Vam acudir a totes les fonts possibles per aconseguir un finançament que ens tragués del pou on estàvem. Només ens quedava provar la vida fora de la terra!". No va ser fàcil, tal com recorda, amb humor, el director general de Gelatines Juncà, Ferran Juncà, però la firma va poder finalment donar per tancada, l'any passat, una profunda crisi que, des del 2010, l'havia deixat en una situació molt feble, descapitalitzada i amb dificultat per accedir al crèdit bancari i al finançament institucional. La companyia, que l'any 2011 va superar un concurs de creditors, va tancar el 2014 amb beneficis i va iniciar l'exercici del 2015 anunciant una inversió d'un milió d'euros, una xifra que iguala la ja invertida l'any 2014 a la seva planta de Banyoles.

Gelatines Juncà, empresa familiar fundada l'any 1947, és actualment el fabricant més gran de gelatina espanyol que opera a Europa, amb un accionariat 100% català. La gelatina, que s'obté de la pell, ossos i cartílags d'animals, s'aplica en àmbits com l'alimentació, la indústria farmacèutica, la cosmètica i la dietètica.

L'any 2010, l'empresa va fer front a una difícil situació econòmica causada per una crisi financera global. La família Juncà va decidir llavors modernitzar el sistema de gestió de l'empresa, encarregant a Ferran Juncà l'aplicació d'un Pla de Viabilitat que fes possible l'optimització dels recursos i la modernització del sistema de fabricació sense renunciar a l'R D. Aquest pla va permetre tancar l'exercici del 2014 amb resultats positius i encarar el futur amb optimisme.

Demanar diners fins a la Xina
Superar la crisi no va ser fàcil. El director general recorda que es va buscar finançament a tot arreu. "Fins i tot a la Xina. Al final, a través d'un operari vam poder aconseguir 500.000 euros d'un inversor iranià que ens va fer confiança", relata Juncà. "També vam apel·lar a la família, que va aportar un crèdit participatiu que es va convertir en accions a l'agost del 2015", afegeix.

Per altra banda, Gelatines Juncà també va trucar a la porta de l'Institut Català de Finances (ICF). "El 2011 no ens el van concedir, però el 2015, amb uns resultats positius i constatats, en van facilitar un crèdit conjunt amb el Banc de Sabadell de 300.000 euros cadascun". Amb aquests suports financers, l'empresa va poder obrir l'exercici del 2015 amb l'anunci d'una inversió d'un milió d'euros destinada a incrementar el rendiment i doblar la capacitat productiva per donar abast nous mercats internacionals.

L'empresa va exportar l'any passat un 52% de la producció a Europa, principalment al Benelux, Alemanya, Regne Unit i França. Segons Juncà, l'objectiu és arribar al 60% en nous mercats com Taiwan, Xile i els Estats Units.

Gelatines Juncà mira ara al futur amb optimisme. "El 2014 vam entrar en el camí dels beneficis amb uns beneficis d'1,3 milions d'euros i al juliol de 2015 ja portàvem els mateixos guanys, amb una previsió de doblar els beneficis a final d'any". Aquest optimisme es tradueix en els dos grans projectes que l'empresa té sobre la taula.

Per una banda, una línia exclusiva per la producció de gelatina de pell de vaca que els permeti convertir-se en el principal proveïdor europeu d'aquest tipus de producte apte pels mercats Hallal i Koser. Per altra, una línia de producció de col·lagen d'alta gamma. "Per sort, ara no plou i els bancs ens deixen paraigües", conclou Juncà.
Avui et destaquem
El més llegit