El Govern anuncia un cens per a la representativitat patronal

La Generalitat realitzarà un recompte del nombre d’afiliats a cada institució si Foment del Treball i Pimec no arriben a un acord

Josep Ginesta anuncia que es farà un recompte d'afiliats a Pimec i Foment | ACN Josep Ginesta anuncia que es farà un recompte d'afiliats a Pimec i Foment | ACN

La batalla entre Pimec i Foment del Treball per la quota de representativitat empresarial fa tants anys que es troba latent que la Generalitat ha decidit intervenir. Després d’una reunió amb els secretaris generals de les dues patronals, David Tornos (Foment) i Antoni Cañete (Pimec), el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha anunciat que es farà un cens per saber el pes de cada patronal.

Més info: Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?

D’aquesta manera, la Generalitat iniciarà un recompte del nombre d’afiliats que té cada patronal a no ser que Foment i Pimec arribin a un acord durant el mes que pot durar el comptatge.

Pimec a favor i Foment en contra

Pimec ha valorat positivament la proposta de la Generalitat per tal d’atribuir la quota de representativitat institucional en funció del nombre d’afiliats. Ara bé, segons ha informat la patronal en un comunicat, coincideix amb el Govern que “la millor solució seria arribar a un acord, sempre que sigui sota el principi d’una unitat d’acció”.

La patronal de les petites i mitjanes empreses ha reiterat la seva voluntat d’arribar a una entesa amb Foment del Treball i veu bé que la Generalitat pari el recompte en cas que les dues organitzacions assoleixin un acord.

No ha estat igual la reacció de Foment del Treball, que ha rebutjat aquest sistema argumentant que no pot tenir el mateix pes una empresa de 20 treballadors que una que en tingui 200.

Negociacions sense acord

L’última oferta feta pública per Foment a Pimec va ser que es quedés amb un 35% de la representativitat, mentre que la seva patronal i Fepime retinguessin fins a un 65%, ja que, segons el president Josep Sánchez Llibre, la patronal que lidera representa el 70% del PIB de Catalunya.

Una divisió que no ha agradat a Pimec després que el juliol del 2018 les dues patronals signessin un preacord acceptant el criteri de la paritat entre totes les organitzacions representatives.

Més informació
Ultimàtum de Pimec a Foment per la representativitat empresarial
Foment del Treball vol arribar a un acord amb Pimec i reincoporar Cecot
Avui et destaquem
El més llegit