
El Govern de la Generalitat i els Comuns han arribat a un acord per tancar "immediatament" l'oficina que Acció (l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball) té a Tel-Aviv (Israel). La clausura es durà a terme aquest mateix dimecres i és una promesa que ja van fer els Comuns durant la campanya electoral de les darreres eleccions. L'oficina ja ha estat retirada de la pàgina web de la Xarxa d'Oficines Exteriors d'Acció, i si s'intenta accedir a l'enllaç de la delegació a Israel, el portal comunica que la pàgina ja no existeix.
La presidenta parlamentària dels Comuns, Jéssica Albiach, ha celebrat aquest matí en una roda de premsa prèvia al ple del Parlament l'acord a què ha arribat amb l'executiu català. La cap de files del grup parlamentari ha constatat la necessitat de tancar l'oficina d'Acció, i ha recordat els atacs "indiscriminats" d'Israel per destruir Gaza, així com els seus bombardejos a escoles i hospitals, i la privació d'aigua i aliments. La dirigent dels comuns ha contextualitzat que el genocidi d'Israel ha provocat ja 53.000 persones assassinades, 15.000 de les quals infants; 120.000 ferides i uns 14.000 nadons a punt de morir de fam o per desnutrició greu. Albiach ha reiterat que la "massacre" necessita respostes, i que Catalunya no podia restar "impassible" davant l'extermini de la població civil.
La decisió presa pel Govern català arriba un dia després que el Regne Unit anunciés la suspensió de les negociacions d'un acord de lliure comerç amb Israel davant la situació "insuportable i abominable" a la Franja de Gaza després de setmanes de bloqueig humanitari imposat pel govern de Benjamin Netanyahu. Hores després de l'anunci del govern britànic, la Unió Europea va anunciar que es revisarà l'Acord d'Associació amb Israel per la mateixa raó. Es tracta d'un moviment que ja va ser reclamat fa un any per part d'Espanya i d'Irlanda, i que aquesta vegada s'ha tirat endavant sota la petició de Països Baixos i amb el suport majoritari dels estats membres.
L'oficina d'Acció a Tel-Aviv va obrir-se fa 10 anys i es dedicava a establir relacions comercials amb les entitats i empreses de la segona ciutat més gran d'Israel. El seu tancament és un gir de timó del govern, ja que un mes i mig enrere, el passat 9 d'abril, el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, va defensar mantenir-la oberta: "Tancar-la no s'ajusta al que necessitem". Aquesta no és la primera vegada que es reclama el tancament de l'oficina d'Acció a Tel-Aviv: ara fa un any, la plataforma Prou Complicitat amb Israel ja va manifestar-se davant de la seu d'Acció a Barcelona per demanar la seva clausura.
Embargament militar
El moviment de la Generalitat se suma a les actuacions que s'estan impulsant en el conjunt nacional per donar resposta a l'ofensiva israeliana a Gaza. El ple del Congrés dels Diputats va aprovar dimarts la presa en consideració d'una proposició de llei (PL) de Sumar, ERC i Podem per poder aplicar embargaments d'armes i material de defensa a països investigats per genocidi o crims de guerra. La proposta, que va tirar endavant amb 176 vots a favor i l'oposició de 171 diputats de PP i Vox, busca acabar amb els forats de l'actual regulació de comerç armamentístic.
Entre altres novetats, es proposa que les autoritats puguin inspeccionar tots els carregaments que estiguin destinats o provinguin d'un estat afectat per un embargament i que passin per ports i aeroports de l'Estat. Això afectaria armes de foc, components, munició, material policial, tecnologies "de doble ús" i combustibles militars.