BBVA, Santander, Volkswagen... Com reaccionen les grans empreses al coronavirus?

Les companyies afectades per algun cas o amb oficines als epicentres de la malaltia a l'Estat espanyol aposten pel teletreball, com indiquen les autoritats sanitàries

L'interior de la fàbrica de Volkswagen a Navarra, que farà un ERTO pel coronavirus | Europa Press L'interior de la fàbrica de Volkswagen a Navarra, que farà un ERTO pel coronavirus | Europa Press

Les grans empreses ja han començat a aplicar mesures davant el pic de casos d'infectats per coronavirus i les directrius del Govern central de tancar les oficines en cas que hi hagi algun malalt de COVID-19. És el cas del BBVA, el Banc Santander, Orange, Volkswagen Zurich entre d'altres. De moment, afecta principalment els epicentres del virus a l'Estat espanyol: Madrid i el País Basc. 

Orange va ser de les primeres que va confirmar un cas de coronavirus, d'una treballadora de les oficines centrals de la companyia de telecomunicacions a Pozuelo de Alarcón, a Madrid. L'empresa ha explicat a través d'un comunicat que els companys més directes de l'entorn d'aquesta empleada treballaran des de casa seva durant dues setmanes, tal com recomanen les autoritats sanitàries. A més, també s'han fet neteja i desinfecció de la zona en què treballava la dona infectada.   

El BBVA també ha anunciat el seu primer cas de COVID-19 a la Ciutat BBVA de Madrid. És per això que ha tancat diversos espais del complex, en concret l'edifici Àsia, a més de tots els menjadors, cafeteries, el gimnàs i la guarderia. Mentre aquests serveis estiguin tancats -un període que no s'ha especificat quant durarà-, els treballadors poden triar fer jornada contínua.  

Més info: El preu del coronavirus

L'entitat financera també ha aplicat el teletreball, a més de les persones que acudien cada dia a l'edifici tancat, de les que formen part de col·lectius de risc, com les dones embarassades, les persones amb tractaments immunodepressors i les que pateixen problemes respiratoris. També recomanen que ho facin totes les persones que no sigui imprescindible que assisteixin físicament a l'oficina.  

Pel que fa al Banc Santander, el 3 d'abril estava prevista una junta d'accionistes. Tot i que s'ha mantingut la cita, a la qual s'arriben a reunir unes 2.000 persones, es farà de manera remota. A més, l'entitat ha demanat als empleats dels centres corporatius de Madrid que teletreballin durant els propers 15 dies. Això s'afegeix a les mesures que ja s'havien anunciat d'intentar limitar els viatges i evitar les reunions amb un nombre elevat d'empleats.  

Zurich ha decidit que tots els seus empleats a l'Estat espanyol treballin des de casa. Són uns 2.000, dels quals 400 fan feina a les oficines que té l'asseguradora a la Via Augusta de Barcelona. L'empresa ja havia fet una prova pilot de teletreball divendres passat amb alguns dels empleats a Barcelona i el País Basc, que va permetre comprovar que els sistemes funcionaven correctament. Ara, ha decidit ampliar la mesura a tot el personal d'oficines des d'aquest dimecres fins divendres, quan es revisarà la situació.

El Banc Central Europeu (BCE) també ha enviat tota la plantilla a treballar des de casa, després que s'hagi detectat un positiu de coronavirus. La restricció de viatges i la limitació de les reunions i trobades són altres mesures que ha pres l'organisme. 

Un ERTO 

El País Basc i Navarra són dos altres focus de l'epidèmia. És per això que la direcció de Volkswagen està acordant un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) amb els representants dels treballadors de la planta de Navarra. És en prevenció a un eventual tall de la cadena de subministrament, ha informat la companyia. 

Tot i que les condicions ja estan acordades, problemes d'agenda han fet posposar la reunió per tancar l'acord. L'ERTO estaria obert a estendre's fins a finals d'any a causa de la incertesa que provoca l'avançament del COVID-19.  

Més informació
Un pla de xoc contra els efectes econòmics del coronavirus
Les aerolínies calculen pèrdues de 40.000 MEUR pel coronavirus
Els efectes del coronavirus en la indústria catalana
Avui et destaquem
El més llegit