El Gremi de Restauració de Barcelona ha anunciat que ha denunciat 100 fleques més davant de l'Agència Tributària, el Departament d'Empresa i Treball i l'Ajuntament de Barcelona i ha carregat contra un negoci que "es basa en l'incompliment normatiu" davant de la "deixadesa" de les administracions. El director general, Roger Pallarols, ha dit que fan un pas més contra un "fenomen devorador" de bars i forns tradicionals que ha "gaudit d'impunitat" encara que superin l'aforament permès a l'ordenança municipals i venguin begudes alcohòliques. L'entitat també denuncia infraccions a l'hora de calcular l'IVA i d'aplicar el conveni de la restauració als seus treballadors, que cobren 400 euros menys al mes que un cambrer.
"No és un fenomen aïllat, no és puntual. És tot un sector que ha fet de l'incompliment normatiu la seva manera de ser competitiu i la seva proliferació només s'explica davant de la impunitat i la manca de zel inspector que sí que pateix el sector de la restauració", ha subratllat Pallarols, que ha demanat a les administracions que reaccionin contra un "fenomen devorador" a tota la capital catalana. Entre els establiments denunciats, n'hi ha de regentats per grans cadenes com 365, Vivari, Granier, Santa Glòria, Massamare o El Fornet però també d'empresaris individuals.
Superar aforaments i vendre alcohol
Pallarols ha insistit que l'aforament no és un tema "fútil" perquè està "directament relacionat amb la seguretat dels usuaris" i ha recordat l'esfondrament d'un edifici a Palma de Mallorca amb víctimes mortals per una "planta superior que no estava legalitzada". "En un 365 del Paral·lel hi ha 68 cadires quan n'hi hauria d'haver 14. És un greu incompliment d'aforament", ha exemplificat.
Entre els establiments denunciats, n'hi ha de regentats per grans cadenes com 365, Vivari, Granier, Santa Glòria, Massamare o El Fornet
Els restauradors han denunciat que en tots aquests establiments se superen el límit d'aforament, marcat en 14 cadires, i es venen begudes alcohòliques. En aquest punt, han carregat contra l'Ajuntament per haver situat els productes alcohòlics dins de les begudes refrescants i han demanat al consistori que faci públic l'informe jurídic que ho avala.
També han denunciat que en algunes de les fleques es venen productes "allunyats" del món de la fleca com ara croquetes, amanides, bacallà i s'ofereixen productes típics de la restauració com ara menús, dinars o sopars.