• Empresa
  • La CNMV es resisteix a exigir responsabilitats a Gotham City per l'afer Grifols

La CNMV es resisteix a exigir responsabilitats a Gotham City per l'afer Grifols

Segons l'organisme supervisor, la prioritat és "aclarir" els comptes de la multinacional farmacèutica

Els moviments a la cúpula de Grifols catalana formen part d'un full de ruta | Cedida
Els moviments a la cúpula de Grifols catalana formen part d'un full de ruta | Cedida
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Gener de 2024
Act. 26 de Gener de 2024

El president de la Comissió Nacional del Mercat dels Valors, Rodrigo Buenaventura, ha afirmat que la prioritat en l’afer Grifols és "aclarir els comptes" de la farmacèutica catalana. En una entrevista a Expansión, el dirigent de l’organisme supervisor ha evitat carregar de responsabilitats a Gotham City Research. Buenaventura ha indicat que l’examen a la conducta del fons Gotham estarà marcat pels resultats de la investigació a Grífols. En aquest sentit, el president ha assenyalat que és un cas amb "certa complexitat" i que les conclusions arribaran d'aquí a unes setmanes. Buenaventura ha subratllat "la determinació per aclarir i esclarir l'assumpte en la major brevetat" i un cop s'hagi acabat aquesta feina es proporcionarà la informació "amb el major detall possible dins el deure de secret" que imposa la normativa.

 

El president de la CNMV ha fixat dues condicions que s'han de donar sobre l'informe de Gotham perquè no sigui "il·legal". Per una banda, que el document indiqui si té una posició dins la companyia -element que Gotham complia- i que l'informe no tingui informació "falsa o enganyosa a consciència" -punt que s’haurà d’aclarir.  Recentment, la Comissió va demanar informació a Scranton Enterprises, el segon accionista de Grifols amb un 8,67% del capital social. L’organisme vol que Scranton expliqui tots els detalls del seu accionariat, els comptes i l’activitat del negoci. Grifols emprendrà accions legals contra Gotham City per “l’important dany causat” a escala financera i reputacional.

 

Fa uns dies, el fons d’inversió va acusar la multinacional farmacèutica d’haver manipulat els seus números. Grífols també justifica portar el fons als tribunals per “provocar una gran preocupació” als seus pacients i donants, així com als seus stakeholders. Així mateix, Grífols assegura que el seu consell d’administració “dona suport plenament” a l’actual conseller delegat i president executiu, Thomas Glanzmann i reitera que totes les operacions qüestionades han estat “aprovades unànimement” pel consell. 

La farmacèutica catalana replica Gotham sobre l'acusació de la compra de centres de plasma per un valor superior al real i defensa que "el preu pagat no és només el preu dels actius sinó també la seva capacitat de generar beneficis". L'empresa retreu que és "difícil d'entendre si no es disposa de la informació adequada". En aquest sentit, Grífols referma l'aposta de l'adquisició de centres "ja madurs" i, per tant, un "major cost/capex que construir-ne de nous" i indica que el període per assolir "la maduresa en relació amb el volum és de tres a cinc anys". La companyia catalana afirma que la quota per litre pagat s'ajustava amb imports comparables del mercat i amb informes de tercers. El passat mes de desembre, l'actual president d'honor i conseller dominical de Grifols, Víctor Grífols Roura, va deixar el consell d'administració de la farmacèutica després de gairebé 40 anys.