Com controlar casa nostra amb un assistent de veu

L'expert Quico Domingo elabora una guia per automatitzar les tasques més comunes

Un home i un altaveu d'una assistent de veu, com Alexa, que pot aprendre a parlar català | iStock Un home i un altaveu d'una assistent de veu, com Alexa, que pot aprendre a parlar català | iStock

Avui en dia, la Internet de les coses ja està a l’abast de tothom, amb una infinitat de dispositius a preus assequibles i, el que és més important, amb una posada en marxa prou senzilla per fer-la nosaltres mateixos.

A VIA Empresa hem preparat una petita guia pas a pas per automatitzar algunes de les tasques més comunes de casa vostra.

Assistents de veu, quin triar

La primera dificultat amb què ens enfrontem és triar el dispositiu adequat.

Dins dels tres principals fabricants (Google, Amazon i Apple) existeixen diferents models, així que la tria no és fàcil.

"Els assistents de veu de Google, Amazon i Apple encara no són capaços de reconèixer el català" 

Malauradament, cap d’ells és capaç de reconèixer el català encara, així que l’objectiu d’aquesta guia serà disposar d’un sistema complet amb el mínim pressupost possible i que ens permeti afegir-hi el màxim nombre de dispositius i serveis possibles.

En aquest sentit, tot i que la qualitat de so dels petits Amazon Echo Dot i Google Nest Mini és similar, a dia d’avui l’Echo dot encara supera en nombre de dispositius compatibles a Google. Així doncs, la nostra guia es basarà en l’Amazon Echo Dot, disponible en quatre colors (gris clar, gris fosc, antracita i malva) per 49,99 euros en el moment d’escriure aquest article.

Echo dot

Privadesa

Una de les coses que més preocupen quan instal·lem un dispositiu d’aquest tipus a casa nostra és si ens escolta. El mestre Josep Maria Ganyet, en un article en aquesta mateixa casa ja ens va explicar que els nostres dispositius no ens escolten… perquè no els cal, i això és el que fa més por.

"Els dispositius no ens escolten perquè no els cal, i això és el que fa més por"

Dit això, Amazon disposa d’una pàgina web específica en què ens explica tot allò relacionat amb la privadesa de les nostres dades, com ara que el dispositiu no enregistra ni envia res que no vingui precedit per la paraula de control Alexa.

Posada en marxa

Fer funcionar el dispositiu Echo és facilíssim. N’hi ha prou amb connectar-lo al corrent i, quan la seva veu ens ho indiqui, instal·lar l’aplicació Amazon Alexa –Alexa és el nom de l’assistent de veu que incorporen els dispositius Echo d’Amazon– al nostre telèfon iPhone o Android.

Per fer funcionar l’aplicació necessitarem un compte d’Amazon –que segurament ja tenim si hem comprat algun cop a la botiga online– .

Un cop identificats amb el nostre compte, l’aplicació ens demanarà si volem configurar un nou dispositiu. Si responem afirmativament, el sistema ens guiarà a través d’un assistent senzillíssim que ens permetrà batejar, configurar i definir en quina habitació de la casa tenim el nostre aparell en només uns minuts. Cal destacar que es pot tenir diferents dispositius Echo en una mateixa casa, i que el sistema és prou intel·ligent per saber a quin d’ells estem parlant.

Creació de perfils de veu, o com fer que Alexa ens conegui

Una altra de les característiques interessants dels Echo és que hi podem definir diferents perfils de veu. D’aquesta manera, el nostre assistent sabrà qui li parla i podrà oferir-li recomanacions musicals, d’agenda o contactes personalitzades.

Per configurar els perfils de veu n’hi ha prou amb dir-li al nostre assistent: “Alexa, aprende mi voz”. A partir d’aquí, el dispositiu ens dirà una sèrie de frases que nosaltres haurem de repetir i ja serà capaç de reconèixer-nos.

Reproduir música i ràdio

La primera cosa que podem fer de manera ràpida i senzilla amb el nostre nou assistent és demanar-li que ens posi música.

No obstant, l’Echo Dot ve configurat d’entrada per fer servir Amazon Music, el servei de música en streaming d’Amazon.

Com que és més probable que disposem d’un compte de Spotify que d’Amazon Music, el primer que farem serà canviar el servei de música per defecte.

Per configurar-lo, obrirem l’aplicació d’Amazon Alexa al nostre telèfon mòbil, desplegarem el menú que hi ha a la part superior esquerra i seleccionarem l’opció “Settings” i l'opció “Music”.

Més info: Dra. Alexa, què em poso.

Un cop dins, si premem l’opció “Link new service” podrem introduir les credencials de Spotify i el sistema quedarà configurat. Cal tenir present que això només funcionarà si disposem d’un compte de pagament d’Spotify.

Un cop fet això, a la part inferior de la mateixa pantalla caldrà seleccionar l’opció “Default services” i triar Spotify com a servei per defecte.

A partir d’ara ja podem dir-li al nostre assistent “Alexa, pon canciones de Dire Straits”, “Alexa, quiero escuchar música rock”, preguntar-li “Alexa, cómo se llama la canción que está sonando” o demanar-li “Alexa, sube el volumen”.

A més, el servei ve configurat de sèrie per reproduir emissores de ràdio, així que si li diem “Alexa pon Catalunya Ràdio” o “Alexa pon Rac1 (Rac uno)” també serà capaç de fer-ho.

Controlar llums, endolls i tota mena d’aparells

El següent pas seria que el nostre assistent sigui capaç d’encendre i apagar els llums o baixar-ne la intensitat quan li demanem.

Per fer-ho, n’hi ha prou amb comprar bombetes wi-fi o, si el llum que volem encendre és especial, endolls connectats.

A Amazon hi ha una infinitat de models, des de les famosíssimes Philips Hue fins a dispositius més econòmics com els packs de dues TVLive per 18,39 euros.

tv live

Per fer-les funcionar necessitarem configurar-les i donar-los un nom amb una aplicació que es diu Smart Life, disponible per iPhone i Android.

Un cop configurades, des de l’app d’Amazon Alexa, caldrà instal·lar una “Skill” per tal que les reconegui. Per fer-ho, n’hi ha prou amb obrir l’aplicació, desplegar el menú de la part superior esquerra i seleccionar l’opció “Skills & Games”.

Un cop dins, cercarem “Smart Life” i la instal·larem.

A partir d’ara, ja podem dir-li al nostre assistent “Alexa, enciende la luz del salón”, “Alexa, apaga la luz de la ventana” o “Alexa pon la luz del salón de color rojo”.

Si el llum que volem configurar no té una bombeta standard o si simplement volem que el nostre assistent sigui capaç de posar en marxa qualsevol dispositiu elèctric, n’hi ha prou amb connectar-lo a un endoll wi-fi, com els de la marca Teckin, que costen 24,99 euros per pack de dues unitats.

teckin

Es configuren i bategen exactament igual que les bombetes, des de l’aplicació de “Smart Life” i automàticament queden vinculats amb el nostre assistent.

Altres dispositius connectats

Els assistents Echo són capaços de parlar amb una infinitat d’aparells com ara termostats intel·ligents, càmeres de vigilància o fins i tot amb el nostre televisor.

ecobee

ring

Per fer-ho, cal comprar un dispositiu Amazon Fire TV Stick per 39,99 euros (o 59,99 euros si volem la versió 4K).

fire tv

Per configurar-lo, n’hi ha prou amb endollar-lo al televisor i obrir l’aplicació d’Amazon Alexa. Un cop dins, toquem el menú de la part superior esquerra i accedim a l’opció “Settings”. Un cop dins, busquem la secció “TV & Video” i toquem el signe “+” que hi ha a la dreta per configurar i batejar el nostre aparell.

Un cop fet, podem demanar-li al nostre assistent coses com “Alexa enciende el televisor” o “Alexa pon la película (o serie) XXXX”, que començarà a reproduir-se immediatament.

A més, també podem demanar-li al nostre dispositiu “Alexa, busca películas de Christian Bale”, “Alexa, avanza 10 minutos” o “Alexa pausa”.

Alguns trucs per treure’n el màxim rendiment

A més de vincular-se a dispositius, el nostre assistent virtual pot fer una infinitat de coses.

Una de les característiques més interessants de què disposa són les rutines, que permeten encadenar ordres.

Per exemple, podem configurar rutines com ara “Alexa, buenas noches”, que apagui tots els llums i apagui el televisor o la música o “Alexa, buenos días” que ens saludi amb la previsió del temps per avui, l’estat del trànsit i posi la ràdio.

"Tot i que no hi ha una data prevista en la qual el dispositiu doni suport a la nostra llengua, podem ajudar-lo a aprendre el català. N’hi ha prou amb instal·lar l’skill Cleo"

Per configurar una rutina només cal obrir l’aplicació “Amazon Alexa”, accedir al menú de la part superior esquerra i seleccionar l’opció “Routines”. Un cop dins podem navegar per les rutines recomanades a la pestanya “Featured” o prémer el signe “+” i configurar la nostra indicant-li la frase que volem dir per posar-la en marxa i les accions que volem que faci.

Aquí teniu un exemple d’una rutina de bon dia.

rutina bon dia

Una altra opció interessant és fer servir el nostre assistent per recordar la llista d’anar a comprar. Si descarreguem l’aplicació AnyList al nostre telèfon iPhone o Android i des del menú de l’aplicació “Amazon Alexa” instal·lem l’Skill Anlylist, mentre estem cuinant, o quan ho recordem, podem dir-li al nostre assistent “Alexa, añade tomates a la lista de la compra” i s’encarregarà de fer-ho de manera obedient. Un cop siguem al supermercat, n’hi ha prou amb obrir l’aplicació al nostre telèfon mòbil i hi trobarem la nostra llista sincronitzada automàticament.

Per acabar, al principi d’aquesta guia dèiem que Alexa encara no parla català. Tot i que no hi ha una data prevista en la qual el dispositiu doni suport a la nostra llengua, podem ajudar-lo a aprendre el català. N’hi ha prou amb instal·lar l’skill Cleo i ensenyar-li algunes frases noves cada dia.

Més informació
Alexa aprèn català
Si us plau Alexa. Gràcies.
Avui et destaquem
El més llegit