El 'hacktivisme' que pot canviar el món

El terme fa referència a l'activisme que utilitza Internet i que s'està convertint en un nou mètode de denúncia

El 'hacktivisme' és un tipus de 'ciberactivisme' El 'hacktivisme' és un tipus de 'ciberactivisme'

El hacktivisme és una forma d'activisme que utilitza la xarxa Internet com a espai de lluita ideològica, mitjançant l'execució d'accions que destorbin la presentació normal dels llocs web o el funcionament dels sistemes informàtics dels grups o institucions que es pretén denunciar.

Aquest concepte no s’ha de confondre amb el ciberactivisme, que es refereix a un concepte més genèric: es defineix com l’activisme que es basa en les tecnologies de la informació i la comunicació per fer arribar el seu missatge amb gran rapidesa a un gran nombre de destinataris. Podríem dir, doncs, que el hacktivisme és un tipus de ciberactivisme.

Com a terme, hacktivisme està format per acronímia amb els mots hack[er] i [ac]tivisme, i té l’origen en el manlleu anglès hacktivism. És l’única forma utilitzada en català i en altres llengües com l’espanyol, el francès, l’italià i el portuguès per a designar aquest concepte. En català es pot considerar adequada lingüísticament perquè parteix del manlleu hacker, normalitzat com a sinònim de furoner | furonera amb el sentit de persona que té un gran coneixement de les xarxes i els sistemes informàtics i un viu interès per a explorar-ne les característiques i per a posar a prova les seves habilitats en aquest àmbit.

Es poden consultar aquests termes al Cercaterm i a la Neoloteca.

Més informació
Si vols vendre més, parla català
Com hem arribat al 'contactless'
Youtubers i Instagramers a la catalana
Avui et destaquem
El més llegit