"Hem de trobar la tecnologia disruptiva de l'aigua"

El president executiu del Grup Agbar, Ángel Simón, avisa que s'han d'idear noves fòrmules de gestió i canviar la tecnologia existent, per evitar l'escassetat d'aigua

L'aigua serà un dels reptes principals durant els pròxims anys i segons el president executiu del Grup Agbar (Aigües de Barcelona), Ángel Simón, "les pràctiques habituals no solucionaran l'escassetat dels recursos hídrics que ja pateixen alguns països i que s'incrementarà al 2030". En una masterclass organitzada aquest dilluns per la Universitat Politècnica de Catalunya, Simón ha revelat els reptes i les oportunitats d'Agbar; la companyia catalana dedicada a la gestió integral del cicle de l'aigua, amb presència a onze països i que presta servei a més de 26 milions de persones.

"L'aigua serà l'origen de les tensions territorials"
Així ho ha sentenciat el president executiu d'Agbar, quan ha recordat que l'aigua està reconeguda com un dret humà fonamental per les Nacions Unides. Simón és crític amb els resultats obtinguts en les múltiples convencions però entén que s'han de fixar uns objectius comuns. "Al 2015 encara hi haurà 800 milions de persones sense accés a l'aigua potable i 2.600 milions que no tindran accés al sanejament", ha contextualitzat.

En aquest sentit, el president del grup aposta per treballar sobre un territori concret, per veure quines són les metodologies que s'haurien d'aplicar a escala global: "Nosaltres estem treballant amb les Canàries com a territori pilot i el resultat és excel·lent i aplicable a altres països".

"Business as usual no funciona"
Europa és puntera en la gestió dels recursos hidràulics, però segons Simón, l'única solució per evitar l'escassetat d'aigua és avançar conjuntament cap a una economia sostenible. "No sabem quina serà la nova tecnologia disruptiva de l'aigua, però sabem que és imprescindible desenvolupar-la".

El president d'Agbar aposta per "l'economia circular", aquella economia que té en compte l'eficiència dels recursos, que és inclusiva en la societat i que inclou la sostenibilitat com a part de l'estratègia empresarial.

"Barcelona pateix un estrès hídric evident"
Segons Agbar, entre el 2004 i el 2012, el consum d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona ha baixat un 20%. "La dotació per habitant, en litres d'aigua està al voltant dels 100 litres per persona, fet que complica que aquesta xifra pugui baixar encara més", ha concretat Simón.

Per al directiu, l'eficiència del cicle urbà i les smart cities jugaran un paper molt important per a generar aquesta tecnologia disruptiva en el camp de l'aigua. Segons el president d'Agbar, ciutats com Barcelona han de tenir clar quant estan disposades a gastar per esdevenir una smart city, ja que "qui abans ho aconsegueixi, abans guanyarà".

"Necessitem a les start-ups per a innovar"
Agbar destina l'1,5% dels dels seus ingressos anuals a la investigació. De cara al 2014 s'han proposat trobar start-ups que els permetin accelerar el procés "time to market". "Quan tens un producte que funciona, necessites que la renovació no només vingui des de dins de l'empresa, sinó també des de fora".

Aquest és el sentit d'Aqualogy, la marca global d'Agbar, centrada en la innovació i que ja ha desenvolupat més de 190 projectes, durant el 2012. "Estem construint una empresa que anirà substituint la nostra activitat tradicional, és a dir, la concesional, per nous projectes centrats en millorar el cicle integral de l'aigua", ha avançat Simón.
Avui et destaquem
El més llegit