• Empresa
  • Holaluz perd 26 milions el 2023 i planteja un preconcurs de creditors

Holaluz perd 26 milions el 2023 i planteja un preconcurs de creditors

La companyia energètica va multiplicar per cinc les pèrdues, després de registrar uns números vermells de cinc milions d’euros l’any anterior

El deute consolidat d’Holaluz a tancament d’any era de 58,8 milions d’euros | ACN
El deute consolidat d’Holaluz a tancament d’any era de 58,8 milions d’euros | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
02 de Maig de 2024
Act. 02 de Maig de 2024

Holaluz va perdre 26 milions d’euros el 2023, segons els comptes que ha publicat aquest dimecres a la BMEGrowth. Així, la companyia energètica va multiplicar per cinc les pèrdues, després de registrar uns números vermells de cinc milions d’euros l’any anterior. La setmana passada, Holaluz va confirmar que està negociant una operació de finançament valorada en 21 milions d’euros, dels quals 10 provindrien de l’Institut Català de Finances (ICF). Amb tot, en el seu informe de gestió, Holaluz admet que si la negociació fracassa, el consell d’administració ha aprovat l’opció d’un preconcurs de creditors.

 

La negociació de la línia de finançament inclou l’ICF, però també l’empresa pública Avançsa, que aportaria tres milions, diverses family offices catalans i una línia de capital de sis milions més que només s’utilitzaria en cas “necessari”. “En cas de no materialitzar-se el finançament descrit, el consell d’administració de la societat dominant ha aprovat com a via subsidiària, i només en tal cas, la presentació d’un preconcurs de creditors”, assenyala Holaluz en l’informe de gestió. 

 

El deute consolidat d’Holaluz a tancament d’any era de 58,8 milions d’euros. Els fons inversors al grup, Axon i Geroa, han rebutjat els comptes. Així mateix, la companyia afronta les pèrdues, sobretot, pels mals números del primer trimestre del 2023, que fonts de l’empresa indiquen que han llastrat tot l’any, però s’han aconseguit revertir. De fet, Holaluz afirma que en els últims dotze mesos naturals s’ha notat un “canvi de tendència”. 

El volum de facturació va tancar en 614,6 milions d’euros, un 33% menys respecte als 919,8 del 2022

Així, en el primer trimestre de l’any passat, la facturació va caure un 33%, fins als 616,6 milions d’euros, principalment per la caiguda de preus de l’energia i la fi de les subvencions dels fons Next Generation. Des de llavors, Holaluz defensa que ha impulsat una estratègia per “optimitzar” processos, reduint un 23% els costos operatius. De fet, l’energètica va tancar a finals d’any un ERO per reduir plantilla. En el conjunt de l’exercici, el volum de facturació va tancar en 614,6 milions d’euros, un 33% menys respecte als 919,8 del 2022, mentre que l'Ebitda va ser de 4,3 milions.