Horrorland, el terror català que triomfa a Europa

El 2018 va néixer Horrorland, un parc temàtic del terror que torna cada any per Halloween i ha rebut diversos reconeixements europeus

Horrorland s'ha convertit en una referència en els parcs temàtics de terror Horrorland s'ha convertit en una referència en els parcs temàtics de terror

David Moreno i Cristina Raya són dos actors que es van conèixer treballant a l’Hotel Krüeger del Tibidabo. Els va unir la seva vocació pel terror i la interpretació i, ja com a parella, van crear diversos espectacles i projectes amb la por com a protagonista.

Fins que al 2018 van fundar Horrorland, un parc temàtic del terror que cada Halloween reuneix milers de persones i que el 2020 va ser reconegut com el millor d’Europa.

L’amor pel terror

“Fa 10 anys que ens dediquem al món del terror i vam veure que en l’oci només existien els passatges del terror”, explica David Moreno. Així, van començar a crear espectacles i animacions per discoteques, restaurants i festes. Fins que van decidir impulsar un scape room del gènere. “Va ser un èxit rotund”, recorda Moreno.

En aquell moment, van fer un viatge al Regne Unit i van descobrir una granja-escola que, per aquestes dates, es convertia en un autèntic parc del terror. I van decidir importar-ho a Catalunya. Així és com va néixer la idea d’Horrorland.

David Moreno: “Les entrades es van exhaurir en pocs dies”

Van traslladar la idea en un vídeo, que van penjar a les xarxes socials. En pocs dies va acumular més de sis milions de visites i les entrades es van exhaurir en pocs dies. Hi havia un problema, encara no hi havia res preparat: “Vam poder morir d’èxit. Però ho vam viure com un crowdfunding de fans i clients fidels que ens coneixien”.

Van treballar dia i nit per poder tenir un parc i van escollir com a ubicació l’entorn de la central tèrmica de Cercs. Ho van aconseguir i en els dies de Halloween van rebre 22.000 persones. El 2019 van redoblar l’aposta i van tornar a penjar el cartell d’entrades esgotades.

El gran cop de la pandèmia

Després d’una gran inversió, el 2020 havia de ser l’any de recuperar la inversió. Però va arribar la pandèmia. Tot i això, a la tardor va haver-hi una reobertura i ho van preparar tot i van contractar el personal. Però la Generalitat va establir noves restriccions i no van poder obrir. “Ens vam enfonsar a la misèria”, narra Moreno.

Tot i que havien acordat la condonació del pagament de l’espai, finalment l’empresa gestora els hi va fer pagar. “Vam marxar, volíem estar a un lloc on ens valorin”, recorda.

A Illa Fantasia

I va sorgir l’oportunitat d’anar a Illa Fantasia, un parc aquàtic situat a Vilassar de Dalt que només obre a la temporada d’estiu. Un gran complex amb molts espais diferenciats i coberts que han permès fer un salt endavant amb noves atraccions i espectacles.

“És molt difícil començar de zero, però vam tornar a tenir el suport del públic. Hi havia certs dubtes, veníem d’un lloc on l’estètica acompanyava molt i, de cop, vas a un parc aquàtic. Però hem sorprès i ens hem sabut adaptar molt bé”, destaca David Moreno. S’hi van estrenar el 2021 i esperen quedar-s’hi més temps, ja que també permet créixer.

Amor a terror?

“El comentari més maco que rebem de la gent que ve a Horrorland és que rep amor”. Aquesta, explica, Moreno, és una de les claus d’èxit del projecte, que emfatitza: “Molts han intentat copiar Horrorland i han fracassat, perquè no saben que tot depèn de l’equip humà”.

L’amor que el David i Cristina li tenen al gènere de terror envaeix tota l’atmosfera d’Horrorland i, també de tots els seus treballadors (uns 220 per aquesta temporada). “La por és subjectiva, però el fet que et tractin bé, és totalment objectiu”, recalca. Enguany esperen arribar als 26.000 visitants, sempre aposten per no massificar el parc per garantir una bona experiència.

Els millors d’Europa

Més enllà de l’atenció, David Moreno destaca la qualitat escènica de les atraccions i espectacles: “El terror viu una línia molt fina entre fer-ho molt professional o penós i, per sort, la gent ho acostuma a fer penós. És molt difícil fer-ho molt bé i nosaltres portem molts anys d’experiència, hem tingut els millors mestres i el millor equip”.

David Moreno: “El meu pressupost és una biga del Dragon Khan”

Aquesta passió els va portar a ser reconeguts el 2020 com el millor parc temàtic del terror d’Europa i diversos dels seus espectacles i atraccions també van ser premiats en els Horror Awards. I tot amb un pressupost molt més limitat que grans parcs d’atraccions. “El meu pressupost és una biga del Dragon Khan”, ironitza Moreno, que afegeix: “Els diners es necessiten, però sobretot necessites talent. I nosaltres com uns apassionats del món de l’espectacle”.

David Moreno: “Som actors i ens hem fet empresaris perquè ningú va apostar pel nostre projecte”

Així és com el David Moreno i la Cristina Raya han construït un parc únic a Catalunya, que amants del terror esperen cada any per ser sorpresos i espantats. Amb passatges i atraccions que terrorífiques.

“Som actors i ens hem fet empresaris perquè ningú va apostar pel nostre projecte”, conclou. Després, molts l’han volgut copiar o, fins i tot comprar. Però Horrorland és inimitable, només n’hi ha un i és a Catalunya.

Avui et destaquem
El més llegit