• Empresa
  • El II Fòrum Internacional de les Assegurances Ètiques insta a incorporar valors ètics i solidaris

El II Fòrum Internacional de les Assegurances Ètiques insta a incorporar valors ètics i solidaris

L'acte, celebrat al Social Hub de Barcelona, ha esdevingut un punt de trobada amb casos pràctics per visibilitzar l’aposta de l’àmbit assegurador ètic

El II Fòrum Internacional d'Assegurances Ètiques, celebrat a Barcelona | Cedida
El II Fòrum Internacional d'Assegurances Ètiques, celebrat a Barcelona | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
29 de Novembre de 2024
Act. 29 de Novembre de 2024

El Hub Social de Barcelona va acollir aquest mes de novembre el II Fòrum Internacional de les Assegurances Ètiques. L’esdeveniment, organitzat per l’Observatori de les Finances Ètiques de FETS, va posar el focus en la necessitat d’avançar en la incorporació de valors ètics i solidaris en les pràctiques del sector. Amb més de mig centenar de participants, entre professionals del sector, representants d’administracions públiques i altres entitats i empreses, la trobada va mostrar la solidesa d’un model amb una llarga trajectòria i ambició per créixer.

 

L’acte el va inaugurar el director general d’Economia Social i Solidària i Cooperativisme de la Generalitat de Catalunya, David Bonvehí, que va estar acompanyat per la directora dels Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona, Ester Vidal, i el president de FETS-Finançament Ètic i Solidari, Jordi Via.
 
La conferència inaugural va anar a càrrec de l’investigador a UPF-BSM i director comercial a CA Life, Albert Martí, presentat pel director de la mateixa Càtedra Internacional de Finances Sostenibles de la UPF Barcelona School of Management, Marcos Eguiguren. En aquesta conferència, es van presentar les diverses línies de treball i investigació de la Cátedra, així com la voluntat d’incidència en el sector financer i assegurador.

Valors i inversions ètiques, les grans protagonistes de les taules

La primera taula rodona del fòrum va servir per abordar la inclusió dels valors ètics al món assegurador a través del treball en xarxa, tant en l'àmbit local com internacional. Moderada per Jordi Rojas, de la junta de FETS i president d’Opcions SCCL, va comptar amb Sarah Goddard, secretària general de la Association of Mutual Insurers and Insurance Cooperatives in Europe (Amice), i Jordi Busquet, president de la Federació de Mutualitats de Catalunya i director general de Previsora ​​General. Aquest darrer va assenyalar com els orígens del sector assegurador ja incorporen aquests valors ètics, la necessitat de mutualitzar el risc en xarxes de solidaritat és la base sobre la qual s’ha desenvolupat el sector, en alguns casos sense allunyar-se d’aquests valors fundacionals.
 
Les inversions èticament orientades al món assegurador van ser les protagonistes de la segona taula rodona. En aquesta, hi van participar Daniel Sorrosal, secretari general de la Federació Europea de Bancs i Financers Ètics i Alternatius (Febea), el director d’inversions de Reale Seguros, Javier Puelles, i el director general de la corredoria Seryes, David Sánchez. La taula es va ocupar del repte de dur a terme aquestes pràctiques. Es va fer una panoràmica de les inversions ètiques en l’esfera europea i es va mostrar com ho han implementat cadascuna d’elles. D'altra banda, també es va constatar la dificultat en la puresa de les inversions quan el volum és molt elevat, encara que es va mostrar que hi ha prou elements per evitar que les inversions del món assegurador no tinguin greus impactes negatius.
 
La darrera taula va analitzar els reptes en la creació de productes asseguradors ètics i va mostrar alguns exemples de bones pràctiques en l’esfera internacional i local. En aquesta, van participar la tècnica d’assegurances del Consorci d’Assegurances de Solidaritat Ètica (CAES), Elena Peverada, el coordinador executiu d’Arç Cooperativa, Alfonso B. Bolado, i el responsable de Multirisc en assegurances a Seguros Lagun Aro, Joseba Santos. En aquesta taula, es van compartir els seus sistemes per detectar les necessitats asseguradores del públic al qual es dirigeixen. Per a Alfonso Bolado, és "particularment important parar atenció als reptes estratègics de la societat per respondre a les seves demandes", com succeix, per exemple, amb els "productes asseguradors adreçats a comunitats energètiques o la mobilitat sostenible, imprescindibles per a la transició energètica".