Illa d'en Colom, una joia immobiliària al Mediterrani | Wikipedia
Illa d'en Colom, una joia immobiliària al Mediterrani | Wikipedia

Illa (balear) en venda

Després de dos anys en venda, l'illa d'en Colom, a Maó, ja té comprador. Un entorn protegit en què els nous propietaris busquen tranquil·litat, però també respectar un projecte ambiental

El 29 de gener de 1942, la BBC Radio va estrenar el programa Desert Island Discs. Un format que segueix sonant a la freqüència de la pública britànica i que ha fet fortuna gràcies a una pregunta: quins discos s'emportarien els famosos a una illa deserta? El programa ha descobert a la seva audiència la predilecció de David Beckham per The Stone Roses, el costat punk de Morrissey amb la seva admiració per The New York Dolls i The Ramones, o la fixació de Lily Allen amb les lletres de Pulp. Clar que, per escoltar aquests discos, les celebrities necessitarien un bon reproductor, un sofà on relaxar-se mentre segueixen els seus ritmes preferits i, per què no, una nevera plena de beguda pels dies de calor sufocant. De fet, el millor seria escoltar aquests discos en una illa privada, per poder fer-ho amb tranquil·litat. Un tros de terra com la menorquina illa d'en Colom, que el passat mes de juny es va vendre per 3,2 milions d'euros, després d'estar dos anys a la venda.

L'illa d'en Colom forma part del municipi de Maó i els seus compradors gaudeixen, des d'aquest estiu, d'una casa aïllada de 100 metres quadrats, amb sis habitacions i una cabana de fusta per als convidats de 135 metres quadrats, dues habitacions, cuina, saló i bany. Totes dues construccions a tocar de les dues platges de sorra blanca que delimiten l'illa.

Un tros de paradís terrenal situat a les Balears que ha costat més de dos anys de col·locar. "No ha estat una venda difícil, però hem hagut de lidiar amb els interessos dels 16 propietaris anteriors", explica el director de l'agència immobiliària Villas Ses Moreres, José Carrasco. L'agent recorda que l'habitatge de l'illa d'en Colom és petit, "el que dissuadeix a molts compradors de perfil molt alt, que busquen cases de majors dimensions". L'altre gran handicap en la venda ha estat la situació de l'illa, que forma part del parc natural de s'Albufera des Grau, el que comporta un altíssim grau de protecció i la impossibilitat de fer cap desenvolupament urbanístic.

Carrasco: "No ha estat una venda difícil, però hem hagut de lidiar amb els interessos dels 16 propietaris anteriors" 

Aquesta particularitat elimina de la llista de possibles compradors a especuladors, constructores i grandíssimes fortunes, que busquen entorns més luxosos. Malgrat tot, la venda d'en Colom va adquirir des de l'inici un caire mediàtic que ha atret a tot tipus d'interessats. "Hem rebut trucades d'inversors internacionals, companyies que volien utilitzar la imatge de l'illa com a logotip i, sobretot, grans empresaris amb una visió ecològica", indica Carrasco.

De fet, la venda final ha tingut a veure amb aquesta cura amb l'entorn. "Quants col·leccionistes compren obres d'art només per gaudir-les i protegir-les? És exactament el que ha passat amb l'illa d'en Colom. El nou propietari està compromès amb la cura del parc i en la seva conservació".

Malgrat el soroll mediàtic, Carrasco considera que "vendre una illa no té gaires diferències amb vendre qualsevol altra finca i, en aquest cas, ni tan sols la quantitat econòmica és molt alta". Malgrat no poder donar el nom del nou propietari, preveu que la illa serà ocupada any rere any, "tal com feien els antics residents".

Les Balears, de moda

La venda d'una illa ocupa titulars, però no és l'operació més habitual. El que sí que posa en relleu és que les Balears són un focus d'inversió per aquells que busquen una segona residència. Segons l'aplicació immobiliària Vitrio, el volum de compravendes a Eivissa i Mallorca supera a les de totes les illes del Mediterrani gràcies, especialment, als inversors estrangers, que són protagonistes en una de cada tres operacions produïdes a la zona.

El volum de compravendes a Eivissa i Mallorca supera a les de totes les illes del Mediterrani

Segons les dades del Instituto Nacional de Estadística (INE), durant el segon trimestre de l'any el preu de l'habitatge a Eivissa ha crescut un 2%, mentre que el volum de compravendes ho ha fet un 14%. "És un destí amb alts índexs d'ocupació turística, bon clima i una tendència alcista en els preus dels immobles, pel que resulta un mercat molt atraient pels inversors que busquen rendibilitat a curt i mitjà termini" indica la responsable de comunicació de Vitrio, Laura Barroso.

Uns condicionants, però, que es repeteixen en altres illes del Mediterrani. "El lideratge de les Balears és fruit d'un mercat especialment dinàmic, amb un important creixement dels preus després de la crisi, que l'any passat van pujar fins a un 8% gràcies a l'alta rendibilitat dels lloguers". A aquest factor, Barroso hi suma "l'insuficient parc d'habitatges d'Eivissa i Mallorca en comparació amb la fortíssima demanda, sobretot a l'estiu, el que augmenta la competitivitat entre els inversors interessats en les illes".

Segons les dades de Vitrio, a banda de les inversions en apartaments pel seu lloguer, a les Balears hi ha un gran increment de compres de cases de luxe. "El bon clima i l'oferta d'habitatges luxosos atrauen compradors amb un alt poder adquisitiu, molts d'ells alemanys i anglesos que decideixen passar la seva jubilació a l'illa". Un lloc inigualable perquè aquestes grans fortunes puguin escoltar els seus discos preferits, només amb l'acompanyament del Mediterrani de fons.

Més informació
Una illa menorquina venuda per 3,2 milions d’euros
Compra una illa menorquina
Avui et destaquem
El més llegit