• Empresa
  • Ingroup, realitat virtual i impressió en 3D feta a Lleida

Ingroup, realitat virtual i impressió en 3D feta a Lleida

Ingroup acosta a les empreses solucions en impressió 3D, realitat virtual o ciberseguretat i fomenta la transformació digital de la indústria catalana

    Joan Folguera, CEO i cofundador d'Ingroup | Cedida
    Joan Folguera, CEO i cofundador d'Ingroup | Cedida
    Bernat Bella
    Periodista
    21 de Juliol de 2025 - 05:00

    Dos joves estudiants van unir esforços el 2015 per crear un projecte per ajudar les empreses a implantar tecnologies de la indústria 4.0 com la impressió en 3D o la realitat virtual. "Els sectors tradicionals estaven més debilitats i volíem basar el nostre futur en la indústria 4.0. Teníem la visió que seria molt disruptiu", explica Joan Folguera, cofundador i CEO de l'actual Ingroup. 

     

    Deu anys després de la primera llavor, Ingroup és un grup format per sis empreses que donen feina a 160 persones, facturen al voltant de vint milions d'euros i treballen amb més de 5.000 clients d'arreu del món per acostar les tecnologies més disruptives de la indústria 4.0. Grifols, Seat o l'Hospital de Sant Pau són alguns dels espais que han vist projectes seus. I tot plegat des de ponent: "L'ecosistema tecnològic i informàtic és una cara més desconeguda de Lleida".

    L'aventura d'emprendre

    Joan Folguera va decidir estudiar Administració i Direcció d'Empreses amb una idea molt clara: "Volia muntar una empresa, era el meu objectiu". Quan encara estudiava, es va presentar al programa d'emprenedoria Yuzz, on coneix el John Amin, amb qui competia per guanyar el premi d'anar a Silicon Valley. Però van teixir una amistat.

     

    L'Amin estava immers en la impressió en 3D i tots dos van apostar-hi fort. Va néixer Intech, que distribuïa i integrava impressores a empreses industrials, arquitectòniques i centres educatius. Sobretot col·laboraven amb empreses i entitats d'àmbit català. "Érem joves preparats i amb ganes d'emprendre i el nostre denominador comú era la tecnologia, ens encantava", afegeix Folguera.

    Folguera: "Vam veure que les empreses necessitaven un pont entre una tecnologia molt potent i les necessitats i reptes reals" 

    Tot i centrar-se inicialment en la tecnologia 3D, l'ambició era màxima: "Teníem clar que el nostre objectiu era desenvolupar tecnologies per a la indústria 4.0". Un concepte, que en aquell moment, tot just sonava amb força a Alemanya. Folguera destaca que van veure una oportunitat: "Vam veure que les empreses necessitaven un pont entre una tecnologia molt potent i les necessitats i reptes reals".

    Amb la indústria 4.0 i la tecnologia a l'ADN, el segon pilar de l'empresa el tenien molt assumit: "Volíem posar el focus en el client, estar-hi molt a prop". Per això, defensa que han prioritzat parlar de les aplicacions pràctiques de cada tecnologia més que de la tecnologia en si: "Mirem què podem solucionar a cada empresa". 

    Del 3D a la realitat virtual i augmentada

    La proximitat amb el client va servir per fer un pas més i aprofundir en més tecnologies. Així va néixer Invelon, segona empresa del grup, i centrada en realitat virtual i augmentada. "Un client ens va demanar unes ulleres de realitat virtual per visionar els seus projectes", explica Folguera. Així van desenvolupar un software propi per importar models 3D en aquest món virtual i poder validar peces. 

    Avui dia, Invelon suposa el 70% del negoci del grup i desenvolupen programari propi i comercialitza i adapta ulleres per a cada client. "Som l'empresa més gran d'Espanya en realitat virtual i mixta", celebra Folguera. El producte propi és una de les bases d'Ingroup: "Les tecnologies dels Estats Units han dominat el mercat i per trencar-ho i aportar el nostre gra de sorra fabriquem softwares i hardwares propis". 

    Folguera: "El gran escull que hem tingut ha sigut l'aversió al canvi i al risc"

    Recentment van adquirir l'empresa BCN3D i fabriquen també les seves pròpies impressores. Tant en el 3D com en la realitat augmentada es van trobar dificultats per entrar al mercat: "Les friccions per incorporar les tecnologies en les empreses eren molt altes. El gran escull que hem tingut ha sigut l'aversió al canvi i al risc".

    El fet de tenir producte propi també ha permès abaixar el preu i facilitar l'accés a les empreses. Ara, Ingroup també compta amb empreses dedicades a la ciberseguretat i a la transformació digital d'empreses. 

    De Seat a Grifols

    Joan Folguera destaca que el 3D aporta velocitat i agilitat als processos industrials. Per exemple, una impressora 3D en una línia productiva permet fer un recanvi d'una peça d'una màquina en poques hores, sense haver d'esperar el recanvi. Ho han portat a la Seat. La realitat augmentada és una manera de conservar i traslladar el coneixement dels treballadors: "Molt coneixement sobre processos i tasques està al cap dels treballadors. En canvi, si ho digitalitzem en realitat virtual i augmentada, pots preservar-lo i formar el nou personal". Això han fet, per exemple, amb el grup Vall Companys.

    A Grifols utilitzen la realitat augmentada i virtual d'Ingroup per a fer manteniment preventiu de les màquines. També col·laboren amb el cardiòleg Abdel-Hakim de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, amb qui fabriquen peces 3D del cor per ensenyar als pacients, digitalitzen radiografies a models 3D i utilitzen la realitat augmentada per connectar professionals perquè comparteixin el punt de vista de com farien una intervenció. 

    Els reptes del futur: de robots a internacionalització

    La internacionalització és una de les prioritats en el pla estratègic d'Ingroup i la venda a l'exterior ja suposa el 50% del negoci. Ara, obriran una oficina a Itàlia. Però la creació de producte propi és l'altra obsessió, com la incorporació de noves tecnologies. Una prova va ser la presentació d'un nou robot al Mobile World Congress i que Ingroup ha programat: "És molt experimental. Són tecnologies que estem explorant per veure com les incorporarem en l’àmbit professional".

    Tot plegat amb una aposta "glocal", mirant al món però amb arrelament a Lleida i al territori. "Ens dona una fortalesa i una avantatge competitiva: tenim molt bona relació amb els agents locals com universitats, empreses i administracions", destaca Folguera.