La complexitat (britànica) de Guardiola

El conseller delegat del Banc Sabadell rebutja l'impost a la banca i fa un "No Comments" amb Catalunya

El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la darrera presentació de resultats El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la darrera presentació de resultats

"Ser banquer és molt complex", ha assegurat el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la presentació de resultats que ha tingut lloc a Madrid. Tota una declaració d'intencions del que acabava de passar i del que estava per venir: l'entitat financera presidida per Josep Oliu ha guanyat 120,6 milions d'euros fins al juny, un 67,2% menys, després de netejar els actius immobiliaris i la migració de la plataforma del banc britànic TSB al Banc Sabadell. No han faltat les preguntes, com tampoc les respostes i el ball de xifres.

Més info: Banc Sabadell guanya 120,6 MEUR de després sanejar el seu immobiliari

"La migració de TSB és una operació de gran complexitat tècnica però imprescindible, i d'un calibre que m'atreviria a dir que no havia passat mai abans", ha començat Guardiola. Malgrat seguir el pla establert en termes de continuïtat operativa o integració de dades de més de cinc milions de clients, les coses no han resultat tal com s'esperaven. "El core business ha sortit molt bé, però hem tingut problemes en la capa de serveis", ha detallat. 

Guardiola: "La migració de TSB és una operació de gran complexitat tècnica però imprescindible"

En aquest sentit, el conseller delegat del Banc Sabadell ha explicat que durant les primeres setmanes de la migració va haver-hi "moltes incidències" amb clients i en diferents canals com la banca electrònica. Alhora, també es van produir interrupcions del servei d'oficines. Tot plegat, ha implicat al voltant de 130.000 queixes i s'han perdut fins a 26.000 clients, tot i que també se n'han captat 20.000 de nous.  

"Estem intentant congestionar les queixes dels clients, recuperar el pols comercial i aconseguir estabilitat i qualitat operativa", ha insistit. Al mal temps, han decidit posar-hi bona cara, recursos econòmics i obrir un procés d'investigació a la recerca de "causes, solucions i compensacions" per tancar definitivament el capítol d'incidències. Diuen que després de la tempesta, ve la calma. 

Adéu als morosos

Més enllà del TSB, la complexitat és com el carter i ha picat un segon cop a la porta dels resultats del Banc Sabadell després d'haver assumit també provisions per la venta de 12.200 milions d'euros en actius immobiliaris problemàtics. En aquest cas, però, es tracta de sanejar i sanejar acostuma a ser sempre "una bona notícia". 

Més concretament, aquesta operació ha servit per deixar pràcticament fora de joc les carteres de crèdits morosos i reduir l'exposició immobiliària problemàtica fins a un 1,7% del balanç. D'aquesta forma, també s'ha generat un impacte positiu en les ràtios CET1 fully-loadedphased-in, situant-les en un 11,2% i un 12,2%, respectivament. 

Més info: Banc Sabadell es desfà del seu negoci immobiliari

Alhora, les vendes orgàniques mitjançant Solvia que també té la Sareb com a client ha augmentat un 55% durant aquest segon trimestre i això implica la reducció d'actius adjudicats pel valor brut de 439 milions d'euros. "Solvia és un servei molt independent i professional del banc, té diferents clients i un valor industrial i no descartem cap possibilitat", ha afegit. 

Si la provisió per futures compensacions als clients de TSB és de 92,4 milions d'euros, la provisió per ventes institucionals de carteres ascendeix fins a 177,1 milions d'euros. Així doncs, el benefici net recurrent del Banc Sabadell sense aquests costos extraordinaris seria de 456,8 milions d'euros, el que suposaria un 24,4% més. 

La política dels bancs

"No ens agrada l'impost a la banca", ha reiterat Guardiola. Per què? Per la pressió que ja exerceixen els baixos tipus d'interès i el marc regulador en els resultats de la banca i per "la pèrdua d'atracció" que pot haver-hi de cara als inversors a l'hora d'aixecar capital i acompanyar així el creixement del conjunt de l'economia.

Guardiola: "No ens agrada l'impost a la banca"

Segons el conseller delegat del Banc Sabadell, "la banca ja paga molts impostos i posar impostos sectorialment per solucionar estructuralment un problema com el dèficit de les pensions és una decisió que podria distorsionar el joc de la competència". De cara al futur, l'entitat financera que ja treballa amb el 50% de pimes espanyoles aspira a trobar noves avantatges competitives vinculades a la transformació digital: "El Big Data i la intel·ligència artificial ens permet aconseguir molt més allò que el client vol". 

De la satisfacció de Gonzalo Gortázar a la complexitat de Jaume Guardiola, de València a Madrid. Això sí, sense perdre mai de vista Catalunya. El conseller delegat del Banc Sabadell ha reivindicat que "el negoci a Catalunya va bé i no hi ha cap novetat", però ha preferit no fer valoracions polítiques i limitar-se a respondre al més pur estil britànic: "No comments". Avui més que mai, la complexitat per bandera però, això sí, sense canvis en el pla estratègic 2018-2020: "Es manté al 100% i no canvien les nostres xifres de creixement".

Més informació
La Fundació Banc Sabadell no es resisteix a la bioquímica
La satisfacció de Gortázar
Avui et destaquem
El més llegit